Kan Supreme Italia ødelægge den originale hype?

Den seneste uge har for alvor tydeliggjort, hvor meget Supremes copyright-problemer kan betyde for brandet i 2019.
Kan Supreme Italia ødelægge den originale hype?

Kopikulturen i streetwear har været til stede i mange år og er næsten en indgroet del af miljøet. For med hurtige resellers er det nærmest umuligt at få fat i eftertragtede releases fra Supreme, Palace, Off-White og så videre. Nogle gange resulterer det i retsager, andre gange en anerkendelse af omstændighederne og en viden om, at ægte fans kun køber originalerne alligevel.

Men det er noget andet med Supreme Italia, brandet der har skabt begrebet legit fake, altså en slags lovlig kopi. For brandet er blevet en torn i skoen på det originale newyorker-skatemærke og meget tyder på, at den torn kun vil bore sig dybere ind i foden på Supreme i 2019.

I denne uge skabte det stor forvirring, da Samsungs kinesiske afdeling offentliggjorde et samarbejde med Supreme. Det røde bokslogo blev sat sammen med Samsungs på storskærmen og to kinesiske, eftersigende CEO’s fra Supreme præsenterede samarbejdet.

Det viste sig dog hurtigt, at det var Supreme Italia, der var tale om. Og selvom Samsung tydeligvis selv blev overrasket over den kendsgerning og eftersigende vil genoverveje samarbejdet, så sætter det tilsyneladende ikke en stopper for den ekspansion, som de to ‘CEO’s’ også annoncerede fra Samsungs event.

De to mænd, der eftersigende kom fra Supreme, samt en repræsentant fra Samsung under pressekonferencen

Nu har Supreme Italia nemlig bekræftet, at selv hvis Samsung-samarbejdet går i vasken, så planlægger brandet stadig at åbne 70 butikker i Europa og Asien i løbet af de næste to år, inklusiv den syvetagers flagship store i Beijing, som blev omtalt ved Samsung-pressekonferencen. Derudover bliver deres produkter sat til salg i de store asiatiske webshops Tmall.com og JD.com. Det skriver NNS, der har fået pressemeddelelsen fra det London-baserede International Brand Firm (IBF), som ejer Supreme Italia (og andre brands med Supreme i navnet).

Grunden til, at det overhovedet kan blive en realitet, og at Supreme Italia kaldes legit fake, er, at Supreme i New York ikke har haft held med at få trademarket sit brandnavn i EU. Det skyldes blandt andet, at ordet supreme findes i det engelske sprog og blot betyder ‘af god kvalitet’. Det har også tidligere skabt store problemer for Supreme hjemme i USA, hvor brandet flere gange har været i retten for at kæmpe for sit navn og logo (som jo så sjovt nok er ‘lånt’ fra kunstneren Barbara Krüger).

Beslutningen fra European Unions Intellectual Property Office resulterer i, at Supreme skal kæmpe for sit trademark separat i hvert EU-land, og det er altså ikke lykkedes i lande som Spanien og Italien, hvor International Brand Firm lovligt opererer.

I sommers besluttede retten i Italien, at flere tusinde tilbageholdte Supreme-‘kopivarer’ skulle afleveres tilbage til IBF, fordi »for at en handling skal være kriminel, er det ikke nok, at to brands kan forveksles, ej hellere den udvendige lighed af produktet« – selv om vi så ikke helt forstår, hvad der så skal til.

Fra Supremes Louis Vuitton-samarbejde (Foto: Dominique Charriau/Getty Images)

Nu er IBF så i gang med at udvide antallet af lande, hvor de lovligt har ret til at bruge Supreme-logoet, inklusiv det voksende og eftertragtede asiatiske marked, hvor de eftersigende har lavet aftaler med alle lande undtagen Japan, hvor Supreme allerede har flere fysiske butikker.

Men hvad vil det komme til at betyde for Supreme? Det er selvfølgelig svært at spå om, men selvom mange stadig vil anse Supreme Italia som fake, så vil en eventuel oversvømmelse af mange markeder med det velkendte røde bokslogo uundgåeligt være svær at ignorere.

En del af fascinationen af Supreme skyldes, at det er svært at få fat på (hvis du ikke bare betaler enorme summer til en reseller i hvert fald), og selv om det selvfølgelig stadig vil være svært at få fingre i brandets mange begrænsede samarbejder, så er det ikke utænkeligt, at bokslogoet vil miste værdi, hvis det pludselig bliver allemandseje.

Den udvikling er allerede sat i gang i forlængelse af brandets enorme popularitet og omfavnelsen fra modens højeste kredse, især efter Louis Vuitton-samarbejdet. Men den vil højst sandsynligt blive speedet up, hvis Supreme Italia får lov til at trykke på speederen – og det tyder meget altså på, at de gør.

Læs også: Zara gør det igen: De fire vildeste sneaker-kopier lige nu

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af