21 procent af modebranchens miljøansvar hviler på dine skuldre, mener ny undersøgelse

Færre vaske, leje af tøj og genbrug er blandt de områder, hvor vi forbrugere kan være med til at skabe et mere bæredygtigt forbrug af tøj, skriver Global Fashion Agenda i en ny rapport.
21 procent af modebranchens miljøansvar hviler på dine skuldre, mener ny undersøgelse
Genbrug er en af de måder, vi forbrugere kan hjælpe med at nedbringe modebranchens klimaaftryk. Billedet er fra et Veras Market under Bispebuen i København. (Foto: Veras)

De fleste, inklusive modebranchen, er klar over, at der skal gøres noget ved vores forbrug og produktion, hvis klimaudfordringerne skal ‘løses’. Der er til gengæld meget snak omkring, hvordan løsningerne ser ud.

I dag har den danske non-profit organisation Global Fashion Agenda, der også står bag konferencen Copenhagen Fashion Summit med fokus på bæredygtighed, udgivet rapporten ‘Fashion on Climate’. I den forsøger GFA i samarbejde med konsulentbureauet McKinsey & Company at kaste lys over den udfordring, modebranchen står overfor, og hvad nogle af løsningerne kan være.

Overordnet set sker størstedelen af ‘forureningen’ i produktionsleddet. Altså i bomuldsproduktionen, behandlingen af stofferne og selve syningen og indfarvningen af tøjet. Ifølge rapporten ligger 61 procent af problemet her, mens tøjmærkerne står for 18 procent. Her er fokus blandt andet på transporten af tøjet, overproduktion og butikkernes elforbrug.

De sidste 21 procent sker på forbrugersiden, og er altså den del, som os, der køber tøjet, kan være behjælpelige med forbedre. Ifølge rapporten kan vi nå langt, hvis vi vasker og tørretumbler vores tøj mindre og sætter temperaturen ned til 30 grader.

Samtidig peger rapporten på, at en mere cirkulær tankegang bliver vigtig fremover. Altså at vi genbruger vores tøj i stedet for at smide ud, at vi lejer tøj i stedet for at købe, og at reparation og upcycling af tøj bliver mere udbredt.

Det kan forlænge tøjets levetid og sænke farten på den ‘brug og smid væk’-kultur, som har hersket de seneste årtier. Her skal brands selvfølgelig også på banen og sørge for, at de er med til at understøtte skiftet fra en lineær til cirkulær tankegang, blandt andet ved at lave tøj, der rent faktisk kan holde til øget brug og længere levetid.

Rapporten ser dog ellers meget lidt på det overforbrug af tøj, som mange forskere ellers mener, er den vigtigste årsag til modebranchens klimaudfordring.

Den ser kun lidt på tøjmærkernes overproduktion i forhold til, at 20 procent af alt nylavet tøj ikke bliver solgt. Den del skal halveres, konkluderer Global Fashion Agenda og McKinsey & Company.

»Jeg tænker, at intet af det virker uden at reducere mængder og øge kvalitet gennem en forståelse af, hvordan produkterne giver værdi i brugsfasen. Det er roden af problemet. Hvis man ikke adresserer det, er det symptombehandling og en forværring af et eksisterende problem«, siger modeforsker og lektor i bæredygtig mode på Kunstakademiets Designskole Else Skjold, men understreger, at hun ikke har læst rapporten og derfor snakker om modebranchens generelle udfordring.

»Der skal reduceres med minimum 75 procent af al nyproduktion ifølge ‘Earth Logic’-rapporten fra sidste år af Fletcher og Tham findes online«, fortsætter hun.

Du kan læse hele ‘Fashion on Climate’-rapporten HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af