Få inspiration til gaver til den miljøbevidste

Julens forbrugsfest kan være svært forenlig med et fokus på bæredygtighed, men her er alligevel inspiration til at gøre dine gaveindkøb lidt grønnere.
Få inspiration til gaver til den miljøbevidste
Diverse ‘zero waste’-ting. (Foto: Silomarked.dk)

Lisa Joan Johansen synes egentlig, at hun kom lidt sent i gang med at tænke grønt, men til gengæld er hun nok gået længere end mange af os andre.

For halvandet år siden valgte hun i hvert fald at starte Instagram-profilen Bæredygtighed for begyndere for at gøre mere end blot at handle selv.

»At jeg gør noget, er nok ikke det, der redder verden, så hvis jeg kunne dele det med nogen, som så kunne tage det med videre og dele til andre, så kunne det måske gøre noget«, fortæller hun om tanken bag profilen.

Selv fokuserer hun meget på madspild og affaldssortering, ligesom hun går op i at lave mange ting fra bunden, selvom det kan være lidt svært at få tid til. Og sådan har mange det nok med bæredygtighed. Det kræver en ekstra indsats

»Jo mere overskud og tid, jeg har, jo bedre er jeg til at få gjort nogle af alle de her ting«, siger Lisa Joan Johansen.

»Det handler om at starte der, hvor det giver mening for en at starte. Og så fortsætte med at tilføje nye ting«.

Lisa Joan Johansen.

En ting kunne altså også være at ønske sig og/eller give julegaver med bæredygtighed i tankerne. Det bad vi om Lisas hjælp til, selvom hun selvfølgelig gjorde klart, at det mest klimavenlige ville være slet ikke at give nogle gaver.

»Måske er det okay at snakke om, om man behøver at give gaver. Er der en grund til, at vi giver gaver? Eller til at alle de voksne måske skal have ti gaver?«, spørger hun retorisk.

»Ellers kunne man gå sammen om at give nogle lidt større ting, som folk måske ikke bare lige går ud og køber selv«.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Men her er alligevel nogle bud på mere bæredygtige gaver.

Billetter eller gavekort til kulturoplevelser

»Det ville også være en fantastisk måde at støtte kulturen på. Det er måske ikke alle, der tør at købe billetter til en koncert, et teaterstykke eller et foredrag, men så kan man måske give et gavekort til et spillested. Så kan folk også vælge selv, eller i hvert fald vente til at der er mere styr på coronasituationen.

Jeg fokuserer meget på at give gavekort til oplevelser i det hele taget. Tage ud at spise sammen, eller tage i Tivoli, hvis det er det, man er til. Det er også en gave, der nærmest bliver givet to gange. Du får den på aftenen, og så også lidt når du indfrier den«.

Køb brugt

»Det er egentlig ret bæredygtigt at købe, hvad personen ønsker sig, så det er noget, de kommer til at bruge, men forsøg at finde det brugt.

Hvis det har fået en skræmme eller lige skal shines op, så kan man jo støtte sin lokale skrædder eller skomager eller selv give det noget læderfedt, hvis det er læder. Altså få det fikset, så det også er lækkert.

Jeg har selv lige købt et par brugte læderhandsker. De er 30-40 år gamle og netop fede, fordi de har så mange år på bagen. De har også lige fået lidt læderfedt, så de er blevet pæne og klarer endnu en vinter.

Til min fødselsdag gik næsten hele min familie sammen om at købe en brugt computer til mig igennem DBA. Min gamle var ved at gå helt fra hinanden. De synes, jeg havde brug for en ny, og det var jeg vildt taknemmelig for. Og det, at de havde købt den brugt og lagt sammen, var vildt rørende«.

Giv en serviceydelse

»Et gavekort til frisøren eller til cykelsmeden, hvis det er en, der cykler meget. Rengøring kender jeg mange, der ville synes var ret luksus at få. Eller måske en vinduespudsning. Det kan noget til unge, voksne og ældre. Det kan lette hverdagen lidt. At pudse vinduer er da noget, alle hader, er det ikke?«.

Forskellige ‘zero waste’-ting

»Der findes så mange ’zero waste’-ting derude, men de er jo ikke zero waste, før du har brugt det op, du allerede har. Det virker så absurd, at folk går ud og købe en masse flotte metalmadkasser og stasher-bags til deres frugt, men har en masse plastikposer liggende i skufferne, som de så ikke får brugt. Brug dem, og så kan du overveje at købe noget mere miljøvenligt.

Jeg ønsker mig faktisk en metalmadkasse i år. Jeg er ved at løbe tør for plastikkasser. Jeg har for eksempel også genanvendelige kaffefiltre til kaffemaskinen, men jeg ventede med at købe dem, indtil vi havde brugt de papirfiltre, vi havde i forvejen.

Simpelt.dk og Okofamilien.dk er gode steder på nettet at finde denne slags gaver. Hvis du gerne vil i en fysisk butik så er EcoEgo i København, Tinc i Aarhus og Silo Marked i Odense, der også er en løsvægtsforretning, gode bud«, siger Lisa.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af