Tom Hanks’ søn er blevet et akavet internetfænomen – med anklager om racisme, vold og kulturel appropriation klæbende til sig

Chet Hanks har erklæret sommeren for ’White Boy Summer’ for at hanke op i unge mænd, men bevægelsen overskygges af en kontroversiel fortid.
Tom Hanks’ søn er blevet et akavet internetfænomen – med anklager om racisme, vold og kulturel appropriation klæbende til sig
Chet Hanks. (Foto: Bennett Raglin/Getty Images)

Det kom som et kollektivt chok for hele USA, da Tom Hanks og hustru Rita Wilson blev smittet med coronavirus i 2020. Med ét gik det op for amerikanerne, at vi stod over for en barsk realitet.

Pandemien sparrede ingen – selv ikke Hollywoods mest eksemplariske skuespiller, der aldrig træder forkert, og som alle egentlig bare gerne vil have som bonusfar.

Det mest overraskende ved nyheden var dog ikke så meget nyheden i sig selv, men derimod at den blev leveret af Hanks’ søn, Chet, på Instagram. Her forsikrede han alle om, at forældrene havde det godt trods omstændighederne.

Siden videoen har Chet ramt offentligheden som Tom Hanks’ diametrale modsætning. Han er alt det, som Hanks senior ikke er.

Tænk douchey bro-type, der går med kasketten bagud, imens han flexer sine muskler bag den hvide tanktop. Du kender bare typen.

Når man ser Chet Hanks, tænker man ikke umiddelbart, at han er søn af Tom. Måske nok nærmere søn af en kendis, der har taget én runde for meget i ’The Real Housewives of Beverly Hills’.

Han emmer af reality-berømthed og hurtige penge, og når han dukker op på Instagram – ofte i bar overkrop, der er tusset til – ved man aldrig helt, hvad man kan forvente. For der er altså fut i Hanks-sønnen.

I de tidlige år prøvede han uden den store succes at træde i farens fodspor som skuespiller. Senere kastede han sig ud i en ganske mislykket karriere som rapper under navnet Chet Haze, og nu er han så tilbage som tv-skuespiller (’Empire’-fans vil genkende ham som Blake).

Og så var der selvfølgelig cv’ets måske mest omtalte optræden, da han sidste år deltog i Golden Globes-hyldesten af Tom Hanks, hvor han indtog den røde løber med tyk jamaicansk accent på trods af, at han er kridhvid.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Netop patois-kontroversen (Chet Hanks er flere gange blevet anklaget for kulturel appropriation) understreger, hvorfor Tom Hanks’ søn ofte tiltrækker sig problematisk opmærksomhed.

Og da han i slutningen af marts annoncerede på Instagram, at denne sommer vil være en ægte ’white boy summer’ (et take på Megan Thee Stallions ’Hot Girl Summer’-meme), begyndte alarmklokkerne endnu en gang at ringe.

»Jeg har bare den her følelse, mand, at denne sommer bliver en white boy summer«, lød det, før Chet tilføjede: »Jeg mener ikke hvid på den der Trump- og NASCAR-måde«.

Selvfølgelig blev videoen ikke taget godt imod, for hvordan kan man tale om en white boy summer i et USA, der sidste sommer gennemlevede et racehelvede med voldsomme oprør efter mordene på George Floyd og Breonna Taylor.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Trods kritikken har Chet Hanks i sin meget karakteristiske stil, hvor haters fejes af banen med en ihærdig optimisme, kørt sin bevægelse videre. For det handler ikke om at hylde og give hvide mænd opmærksomhed.

I stedet fremstår han næsten som en selvhjælpsguru, der prøver at få unge mænd til at tage sig sammen. »Ingen ternede skjorter«, lyder det i en video med reglerne for white boy summer, for som Chet bemærker: Hvem vil ligne et picnicbord?

Senere understregede han, at det ikke kun handler om udseende. Det handler også om ordentlig opførsel. Drop den åndssvage fuldemandsopførsel, beordrede Chet. »Vi er nødt til at stoppe det lort, guys. Vi skal være bedre end det«.

At Hanks-familiens sorte får pludselig agerer som en woke og politisk korrekt udgave af Jordan B. Peterson, en yndet forfatter for manosfæren, virker mildest talt bizart. Især når han samtidig har anklager om partnervold med racistiske undertoner hængende over hovedet.

Endnu mere komplekst bliver det, når han vælger at producere merchandise med en skrifttype, der lugter lidt af arisk tankegang.

Selvom Chet Hanks hensigter formentlig er ganske reelle, får man derfor også en lidt ambivalent smag i munden, når han opdrager en hel generation på Instagram.

For det føles konstant som om, at han er ved at lave en kæmpe bommert. Som da han forsvarede sin brug af n-ordet, hvilket fik Tom Hanks til at bede sønnike om at skrue ned for brugen af sociale medier.

»Mine forældre siger til mig, at jeg skal droppe sociale medier«, sagde Chet Hanks til TMZ. »Men de er den gamle generation. De fatter det ikke. Vi er den nye generation, vi opfører os anderledes«.

Med de ord virker det mest af alt som et klassisk opgør mellem to generationer, hvor det unge ego er desperat efter at træde ud af den altdominerende skygge fra forældrene og dermed skabe sit eget liv på sine egne vilkår.

Og måske netop derfor er Chet Hanks er blevet et internetfænomen, som de fleste kan spejle sig i, men alligevel føler sig ret akavede omkring – for man ved aldrig helt, om han er ved at jokke på en viral landmine, eller om han er i gang med en slags Emma Gad for alle sine fans.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af