Nick Cave revser fanskabt chatbot-sang: »Den her sang er noget lort«

Nick Cave revser fanskabt chatbot-sang: »Den her sang er noget lort«
Nick Cave på NorthSide. (Foto: Mathias Bak Larsen)

Chatbotten ChatGPT har imponeret alt og alle, når den ved hjælp af kunstig intelligens er i stand til at føre samtale og skabe omfattende tekster.

Der er dog én mand, som ikke er imponeret, og det er Nick Cave.

Det skriver hovedpersonen selv på sin hjemmeside The Red Hand Files, hvor fans kan indsende spørgsmål til deres idol, og hvor Mark fra Christchurch i New Zealand har grebet chancen.

»Jeg bad ChatGPT om at skrive en sang i stil med Nick Cave, og dette er, hvad den skabte. Hvad synes du?« spørger han håbefuldt sangeren om.

Man må give, at Marks forsøg faktisk ikke helt ved siden af – i hvert fald ikke lige umiddelbart, da den rammer nogle dystre punkter med linjer som:

»I’ve got the blood of angels, on my hands / I’ve got the fire of hell, in my eyes / I’m the king of the abyss, I’m the ruler of the dark / I’m the one that they fear, in the shadows they hark«.

Ikke desto mindre har Cave ikke meget tilovers for sangen, hvilket ikke så meget skyldes selve teksten, men derimod den kunstige intelligens, som driver chatbotten.

Cave pointerer, at flere fans har sendt ham lignende sange, men at han ikke er imponeret over teknologien, der buldrer af sted uden omtanke for, hvad det kan have af konsekvenser for menneskeheden:

»Vi kan aldrig rulle udviklingen tilbage eller sænke farten på den, når den skubber os mod en utopisk fremtid eller måske vores totalte undergang, hvem ved?«, skriver han.

Han tilføjer, at de sangtekster, som ChatGPT spytter ud, udelukkende er dårlige kopier af ægte følelser, som kun mennesker i stand til at opleve:

»Sange bunder i lidelse, hvilket betyder, at de bygger på den komplekse, interne menneskelige kamp for at skabe noget, og så vidt jeg ved, føler algoritmer intet. Data lider ikke«, bemærker Cave ganske filosofisk.

Hvis Mark efterhånden lider af dårligt selvværd, så sørger Cave dog for at slutte af med en opsang – lige inden han sender endnu en svirper af sted:

»Mark, tak for sangen, men med alt kærlighed og respekt, den her sang er noget lort, en grotesk latterliggørelse af det, der gør os til mennesker, og ja, jeg bryder mig ikke om det«, konkluderer han.

Så sidder du lige nu og tænker, at du har fået en god idé ved at få ChatGPT til at skrive en sangtekst inspireret af Cave, kan du altså godt stoppe – især hvis du havde tænkt dig at sende resultatet af sted til mesteren selv.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af