Han Kjøbenhavn lukker kvinderne ind i aften: »Det bliver på vores præmisser«

Når det danske herremærke i aften giver deres bud på næste års sommertøj, sender de for første gang også kvinder ned ad catwalken, men det ændrer ikke på deres maskuline dna, siger designerduoen.
Han Kjøbenhavn lukker kvinderne ind i aften: »Det bliver på vores præmisser«
Jannik Wikkelsø Davidsen fra Han Kjøbenhavn (Foto: Daniel Schriver)

Da Han Kjøbenhavn i juni pludselig teasede et billede på Instagram af en ung kvinde i en stribet, mørk bomberjakke, hvide sokker og badesandaler og skrev ‘Women’s Collection’ i teksten, spilede vi øjnene op. Skulle et af de mest maskuline og knallert-forstadsdrenge-hyldende mærker til at lave kvindetøj? Et mærke, der har mandekønnet naglet til sit navn?

Ja, den er god nok. Når Jannik Wikkelsø Davidsen og Tim Faith Hancock i aften sender modellerne ned ad catwalken vil fem-seks af de cirka 30 indgange være kvinder i Han Kjøbenhavns allerførste kvindekollektion, og når den rammer butikkerne til foråret, vil den inkluderer omkring 15 styles. Til sammenligning er brandets herrekollektion oppe i nærheden af 140 styles.

»Det er noget, vi har tænkt over i lang tid, men det skulle ske på vores egne præmisser. Vi er ikke interesserede i at gå ud og imødekomme kvinderne på en anden bane end vores egen. Vi holder os til det, vi kan, men nu inviterer vi dem lidt indenfor«, siger Davidsen, da jeg kigger forbi Han Kjøbenhavns kontor og showroom, hvor en kvindelig model netop er fed at prøve et sæt på.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Han Kjøbenhavn SS17. Sneak. Women’s Collection. #hankjobenhavn #ss17 #womens #female #hankjøbenhavn

Et billede slået op af Han Kjøbenhavn (Official) (@hankjobenhavn) den

Joggingbukserne stumper på hende, og nogle asiatiske tegn er printet ned lags benet. Davidsen instruerer i, at hun skal have lange hvide strømper på, som skal hives helt op.

»Vi har lavet en kollektion, der tager udgangspunkt i det samme som herrekollektionen, men med fits til piger. Det bliver aldrig nogensinde lange gallakjoler fra Han Kjøbenhavn. Det segment, som har købt ind i unisex-brillerne, de klæder sig allerede i vores tøj. De har købt lidt ind på tomboy og oversize, så det er lidt det, vi bringer videre, men selvfølgelig fittet til kvinder, så det bliver lidt mere feminint«, fortæller han, da vi har sat os.

Er det kun fittet, der bliver forskelligt fra herretingene?
»Nej, vi kan også lave en nederdel og andre ting, som slet ikke går til herrerne. Men vi vil ikke sætte for mange begrænsninger op, men den her kollektion er i høj grad de lange jakker, crewnecks, træningsbukser, jeans, denim – så meget overlapper med herrekollektionen, men for eksempel skinny jeans, high waist, så det er en feminin kollektion«, siger Davidsen.

»Jeg vil ikke sige, at vi aldrig gør noget andet, for tingene udvikler sig hele tiden, men i forhold til, hvad vi er dygtige til, så er det mere det maskuline udtryk«.

Fra Han Kjøbenhavns nye AW16-lookbook
Fra Han Kjøbenhavns nye AW16-lookbook

Streetwear er jo også i sig selv ret unisex…
»Ja, hvad er mode nu til dags? Min egen kæreste går klædt, som jeg gør. Hun går også i træningsjakker og frakker. Men det er jo feminint, når kvinder har det på. De sætter det på deres egen måde«.

Både herre- og damekollektionerne trækker igen inspiration fra Davidsen og Hancocks opvækst i forstæderne, hvor især Davidsen var stor fan af martial arts-film.

»Vi så film, spise pariser- og cowboytoast og drak Cocio. Jeg elsker stadig martial arts-film, men min smag er måske en smule mere udviklet i dag. Dengang var det Jean-Claude van Damme og den type skuespillere, der måske var b-skuespillere, men i vores unge år var det den måde, vi tog den kultur ind på. Og det er det kollektionen er inspireret af.

Det er ikke en original fortolkning af den asiatiske martial arts-kultur, men det er måden, vi så det på i vores unge år. Det gælder også pigerne. Så befinder vi os et sted, hvor der er en smule naivitet og umiddelbarhed, som får tingene til at leve, så det ikke bliver så fortænkt det hele«.

Hvis vi siger, at en Han Kjøbenhavn-mand er en, der går op i, hvad han har på, men i hvert fald lader som om, at han ikke går vildt meget op i mode. Hvordan ser du så kvinden?
»Hun er nok lidt mere opmærksom. Den kvinde, der kommer til at købe Han Kjøbenhavn er måske ikke lige så klassisk og tidløs, som nogle af herrerne er. Hun er måske lidt mere modeorienteret og ved, hvad det er, der sker lige nu. Kvinder, der køber i Han Kjøbenhavn, skal vide det, fordi der vil måske være et rack. Der vil ikke være store plakater overalt med piger. Du skal vide, at det er der«.

I er blevet kendt for at bruge ældre herre i jeres lookbooks og videoer. Skal vi til at se bedstemødre i kvindekollektionen?
»Vi er faktisk ikke nået så langt endnu. Vi er meget her og nu, men jeg vil umiddelbart sige nej. Jeg er stadig til old dudes men yngre kvinder. Det er super forkert, men det holder. At bruge ældre dudes har ikke været nemt for os, men nu er det lidt blevet vores ting, men bare at gøre det samme hos kvinderne ville være for nemt. Hvis du kigger på vores film, så er det også altid ældre dudes og yngre kvinder, vi har med. 20-årige piger med 60-årige mænd det spiller«.

Vil kvindekollektionen forblive en lille del af Han Kjøbenhavn fremover?
»Det tror jeg. Man skal huske at gøre det, man er god til, og vi vil ikke kun lave 100 gode bøjler til kvinder. Vi har heller ikke lyst. Det kan godt blive 20 eller 25 bøjler, men det er det. Ellers risikerer du også, at folk begynder at forvente noget, og at der bliver for mange penge involveret. Kvinder er en smule mere reaktionsdygtige, når det kommer til at købe tøj end herre, og de bruger lidt flere penge på det, så jeg vil ikke ud i, at det handler om kroner og øre. Uden at nævne andre brands så tror jeg hurtigt, at man så kan ødelægge de kerneværdier, som herremærket er skabt ud fra«.

Han Kjøbenhavn viser sin SS17-kollektion i aften i forbindelse med Copenhagen Fashion Week. Læs vores anmeldelse i morgen tidlig.

Læs også: Tør du tage med Han Kjøbenhavn tilbage til 90’ernes forstadsliv?

Jannik Wikkelsø Davidsen og Tim Faith Hancock
Jannik Wikkelsø Davidsen og Tim Faith Hancock
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af