Lærke Andersen udfordrer feminine kønsidentifikationer: »Jeg kan godt lide at være rebelsk«

Den danske designer har med sin tredje kollektion ramt ned i grænselandet mellem det maskuline og feminine, hvor hun fusionerer sportstøj med arbejdstøj. Nu lanceres hun hos Rezet Store.
Lærke Andersen udfordrer feminine kønsidentifikationer: »Jeg kan godt lide at være rebelsk«
Foto: Fra Lærke Andersens AW16-lookbook

Efter at have svævet rundt i designfeltets forskelligartede afkroge besluttede Lærke Andersen sig sidste år for at etablere sit eget mærke med en ambition om at skabe rebelsk womenswear med en kønsudfordrende kant.

Drømmen om at starte sit eget brand har altid fyldt meget hos Andersen, men efter endt uddannelse på den traditionsrige designskole Central Saint Martins gik turen forbi Stella McCartney, Henrik Vibskov og det historiske modehus Louis Vuitton, hvor hun fik indsigt i en inspirerende men også kynisk og pengedrevet modeverden.

»Da jeg første gang gik ind i Louis Vuitton-huset, var det som at åbne døren til himlen, hvor alt kan ske. De er så skarpe, men jeg så selvfølgelig også bagsiden af medaljen, og selv om jeg aldrig kan sammenligne mig med Louis Vuitton, gav opholdet mig en idé om, hvordan jeg ville positionere mit eget brand. Og undervejs begyndte mit eget udtryk langsomt at forme sig for mig«, siger Andersen, da jeg møder hende.

Lærke Andersen AW16
Lærke Andersen AW16

Hendes debutkollektion, AW15, i eget navn var domineret af sportstøj og funktionalitet – en æstetik der efterhånden har manifesteret sig som athleisure.

»Sportstøjet har for længe været en underlig sideløber til moden, særligt når der er så mange overdrevet fede ting at hente derfra. Samtidig så jeg et hul i markedet på daværende tidspunkt. Og nu tror jeg, at sportskoderne vil blive ved med at være en del af moden«, siger Andersen.

Siden debutkollektionen har hendes æstetiske tilgang forgrenet sig, og AW16-kollektionen kan beskrives som en funktionsæstetiks kollektion med kombinationen af sports- og arbejdstøj. Inspirationen kommer på de mest uventede tidspunkter, fortæller hun.

»Det kan for eksempel være, når jeg cykler på arbejde og ser en betonarbejder, der bærer den samme arbejdsdragt, som han har gjort de seneste 20 år«.

laerkeandersen4

AW16-kollektionen bryder i flere tilfælde med forståelsen af traditionelle feminine silhuetter. Der er blandt andet en hybrid-denimjakke med store workwear-lommer, dekonstruerede kanter og overdimensionerede ærmelængder samt tilsvarende bukser. Derudover er der en oversize grå silkeskjorte med markante ærmer og en bomberjakke i satin, der giver rumagtige fornemmelser.

»Kvinder skal kunne føle sig sexede, selv om de ikke bærer lårkort og stramme, kurvede kjoler«

 


Flere elementer deseksualiserer ligefrem kvindekroppen, men det er helt efter hensigten.

»Jeg kan godt lide at være rebelsk med silhuetten. Kvinder skal kunne føle sig sexede, selv om de ikke bærer lårkort og stramme, kurvede kjoler. Og den filosofi skal mit tøj understøtte«, fastslår Andersen, der til hendes egen overraskelse også har mødt stor interesse fra drenge.

»Flere unge drenge er tunet ind på det. Det er sejt, at de tør, og at grænserne mellem maskulinitet og femininitet udviskes. Men det skal gøres med snilde. Altså det skal ikke blive kjoler til mænd«.

laerkeandersen

Interessen fra drengene har fået Andersen til at flirte med tanken om at lave herretøj, men i første omgang bliver hendes næste store skridt at præsentere SS17-kollektionen under det tidlige efterårs modemesser, hvor Paris står højt på prioriteringslisten.

Lærke Andersens internationale udtryk har allerede resulteret i en række nicheprægede forhandlere i Seoul, Hong Kong, Los Angeles, Amsterdam og selvfølgelig Danmark, og imens den selektive designer arbejder på at få flere af »de helt rigtige« butikker på sit cv, sørger hun for at efterleve det bedste råd, hun nogensinde har fået, og som synes altafgørende for unge brands.

laerkeandersen3

»Det gælder om at have is i maven, have troen og være tålmodig. Dans på knivsæggen og mist aldrig fokus«.

Lærke Andersens tøj kan købes hos Storm i København, Dr. Adams i Odense og fra på torsdag også i Rezet Store i København, der fejrer tilføjelsen af Andersens design til butikkens brandportefølje med en event. Læs mere på Facebook.

Artiklen blev først bragt i Soundvenue #100.

Læs også: Street style: Sportswear på Roskilde Festival

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af