Årets bedste udenlandske designere – fra Demna Gvasalia til Tommy Hilfiger

Vi ser tilbage på et internationalt modeår, hvor især to designere har været særligt dominerende.
Årets bedste udenlandske designere – fra Demna Gvasalia til Tommy Hilfiger
Fra Guccis SS16-kampagne
Fra Gosha Rubchinskiys show ved Pitti Uomo i år
Fra Gosha Rubchinskiys SS17-show ved Pitti Uomo i år

5. Gosha Rubchinskiy

Som en slags lillebror til Demna Gvasalia – de deler også stylisten Lotta Volkova – har Rubchinskiy været et mere rent destillat af den russiske ungdom, der også mærkes i Gvasalias design – eller i hvert fald en mere én-til-én fortolkning af den postkommunistiske rastløshed og logoforherligelse.

Gosha Rubchinskiy
Gosha Rubchinskiy SS17

Med Comme des Garçons i ryggen har han også entreret catwalken og i år for alvor taget et skridt op ad rangstien med sit show under Pitti Uomo-messen i Firenze, hvor han viste en både modig og brugbarkollektion. Ud over de tidspassende hyldester til italienske sportsbrands som Fila og Kappa, så deltog Rubchinskiy i den proportionsleg, der også kendetegner Gvasalia, med korte løbeshorts og brede dobbeltradede blazere.

Og så er det fedt at se, at han bruger det udstillingsvindue, som Comme des Garçons’ Dover Street Market er, til at hjælpe nogle af sine russiske venner med at skabe opmærksomhed omkring deres egne streetwear-fortolkninger. –KK

Gigi Hadid og Tommy Hilfiger på catwalken under New York Fashion Week i september
Gigi Hadid og Tommy Hilfiger på catwalken under New York Fashion Week i september

4. Tommy Hilfiger

En række stærke initiativer har for alvor vakt Tommy Hilfiger til live i år. Den amerikanske designer har blandt andet været i arkiverne og genoplivet en række logoglade 90’er-klassikere i forbindelse med flere forskellige Tommy Jeans-capsule-kollektioner.

Binx Walton i Tommy Jeans for Urban Outfitters-kollektionen
Binx Walton i Tommy Jeans for Urban Outfitters-kollektionen

Designeren har også samarbejdet med supermodellen Gigi Hadid om en kollektion, der blev præsenteret i New York under stor bevågenhed, da Hilfiger samtidig inviterede til mærkets første see now, buy now-show, hvor en stor forlystelsespark med plads til 2.000 gæster repræsenterede en ny og mere demokratiseret måde at vise mode på.

Og så viste han også mere designmæssig mod end normalt, da han bød på popkultur og flower power i sin SS17-kollektion til mænd. –AG

J.W. Anderson SS17
J.W. Anderson SS17

3. Jonathan Anderson: J.W. Anderson og Loewe

I 2015 løb Jonathan Anderson både med titlen som årets menswear -og womenswear-designer ved British Fashion Awards. 2016 har været endnu en magtdemonstration fra den nordirske designer, der igen har formået at tiltrække stor opmærksomhed for sine kønsudfordrende kollektioner, der ofte eksperimenterer med uortodokse silhuetter, flotte konstruktioner og vovede farvevalg, når han designer for sit eget brand, J.W. Anderson.

I J.W.A-regi har året også budt på et stærkt collab med rapperen A$AP Rocky, der aldrig har lagt skjul på sin begejstring for Andersons æstetiske sans.

Loewe SS17
Loewe SS17

Men måske vigtigst af alt har han fortsat sin transformation af det spanske luksusmærke Loewe, der ligesom Gucci oplever, at den kreative direktør har revitaliseret mærket med en afdæmpet, men stadig avantgarde tilgang til luksusmode og ikke mindst et stærkt take på accessories. –AG

Gucci AW16
Gucci AW16

2. Alessandro Michele: Gucci

Med Alessandro Michele som designstyrmand oplever Gucci lidt af en renæssance for tiden. Mærket er med stor fart gået fra at være et falmende modehus til et af branchens mest toneangivende af slagsen.

Den italienske designers quirky, vintage-inspirerede og androgyne tilgang til mode, der er kendetegnet ved stærke farver, mønstre og store dyre- og blomsterbroderier, har efterhånden sat sit tydelige aftryk på mange afkroge i moden – i øvrigt godt hjulpet på vej af stilfulde ambassadører som Jared Leto, Jaden Smith og A$AP Rocky.

Gucci SS17-kampagne
Gucci SS17-kampagne

Men det er ikke kun med designerens excentriske more-is-more tilgang, at han har sat sit præg på 2016. Michele har også udvisket grænserne mellem streetwear og det traditionelle luksusmodehus. Han inviterede nemlig kunstneren GucciGhost, der er kendt for sine graffiti-bootlegs af Gucci-logoet forklædt som spøgelse, til at designe en grafitti-inspireret kollektion for mærket i forbindelse med AW16-kollektionen. –AG

Demna Gvasalia da han vandt prisen som årets designer ved The Fashion Awards i London tidligere på måneden (Foto: Stuart C. Wilson/Getty Images)
Demna Gvasalia da han vandt prisen som årets designer ved The Fashion Awards i London tidligere på måneden (Foto: Stuart C. Wilson/Getty Images)

1. Demna Gvasalia: Vetements og Balenciaga

Igen i år har den georgiske designer føltes som epicentret for den modeudvikling, som han startede sidste år, og som i år ovenikøbet er blevet udbygget med hans første kollektioner som kreativ chef hos Balenciaga.

Med sin ny- (eller gen-) fortolkning af klassiske silhuetter, en revitalisering af mode-collabs og en bevidst udfordring af luksus har han fortsat skubbet til modens selvopfattelse, og ringene i vandet har været tydelige i et utal af årets kollektioner – fra highstreet til catwalks – og har gjort ham til modens ubestridte rockstjerne.

Vetements SS17
Vetements SS17

Samtidig har især Vetements skabt et billede af moden som mere autentisk og demokratisk. For trods et prisniveau, der stadig gør mærket utilnærmeligt for de fleste, så har Gvasalias bud på alt fra bomber- og dynejakker til tracksuits og hoodies været nemme at spejle sig i og en inspiration for mange – også kopilystne highstreet-mærker.

Balenciaga SS17
Balenciaga SS17

Der har dog også været lidt malurt i bægeret efter et par meget hvide catwalks, som passede dårligt ind i tidens diversitetsfokus, men heldigvis tog Gvasalia kritikken til sig og præsenterede et mere mangfoldigt cast på Balenciagas SS17-catwalk. –KK

Læs også:  Det er ikke kun Vetements’ skyld, at dine ærmer snart når jorden

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af