Det er ikke kun Vetements’ skyld, at dine ærmer snart når jorden

Moden præges for tiden af en leg med proportioner. Særligt de ekstra lange ærmer skiller sig ud, og mange tilskriver Vetements æren – eller giver dem skylden. Men hvad er historien bag trenden, hvem har inspireret det franske designkollektiv, og hvordan vil tendensen klare sig i den ‘virkelige’ verden?
Det er ikke kun Vetements’ skyld, at dine ærmer snart når jorden
Naomi Campbell i Fenty x Puma AW16

Skal man pege på én tendens, der har domineret catwalken og ikke mindst gadebilledet under modeugerne igennem de seneste par sæsoner, må man rette blikket mod den proportionsleg, der mere eller mindre har overstrålet alt andet.

Mange brands har efterhånden rusket rundt i vores opfattelse af normale proportioner og silhuetter, og selv om tidens trends ofte er kortvarige, så har legen med pasformer og ærmelængder vist sig at være ualmindelig vedholdende.

Særligt de overdimensionerede og meget lange ærmer, der siden 2014 er blevet set hos Vetements og Comme des Garçons og senere The Row, Stella McCartney, Hood by Air samt adskillige postsovjetiske mærker, har fyldt meget i et modelandskab, der hylder en æstetik, som endnu kan synes uforståelig for mange.

vetements_titanic

Vetements har manifesteret trenden på ny
Det hypede designkollektiv Vetements tilskrives meget af æren for den udfordrende leg med proportioner og silhuetter, der igen har ramt moden. Mærket er også frontfigur for den æstetiske bevægelse, og siden AW14-kollektionen har mærket virkelig slået et slag for ekstremt lange ærmer på særligt sweatshirts og hoodies – en tendens der for alvor manifesterede sig med SS16-kollektionens ‘Titanic’-hoodie.

Derfor taler mange om en regulær Vetements-effekt, som har forplantet sig ned igennem modesystemet. Og ja, mærket med Demna Gvasalia som designstyrmand kan også med rette tage meget af æren for tendensens opblomstring og aktualitet i modebilledet anno 2016.

Comme des Garçons og Stella McCartney SS17
Comme des Garçons og Stella McCartney SS17

Men der er tendens til at sætte Vetements på en lidt forhøjet piedestal, når snakken falder på proportionslegen. Især fordi mærket jo i bund og grund handler om at låne fra andre brands.

Dermed ikke sagt, at jeg negligerer Vetements-effekten, men tendensens ophav fortjener også at blive fremhævet. For de ekstremt lange ærmer og løse silhuetter er mest af alt et revideret statement, der tidligere er set i modelandskabet – præcis som så mange andre trends.

Raf Simons AW01
Raf Simons AW01

Raf Simons er blandt de oprindelige inspirationskilder
Vetements er nemlig langt fra enestående, når snakken falder på de overdimensionerede ærmer, der fylder så meget i modebilledet lige nu.

Både Maison Martin Margiela, som Demna Gvasalia arbejdede for i 2009-2013, Raf Simons og Comme des Garçons har tydeligvis inspireret Vetements i den populære proportionsleg.

Den oversize æstetik har altid fyldt meget i Margielas designunivers og kan spores helt tilbage til 1992 (og sikkert også før), hvor Margiela præsenterede en dobbeltradet blazerjakke med ekstremt lange ærmer i sin damekollektion.

I 2001 udfordrede Raf Simons konventionerne med sin kollektion ‘Riot, Riot, Riot’, hvor hættetrøjer med ekstra lange ærmer og bomberjakker var højdepunktet. Og man skal naturligvis heller ikke glemme Rei Kawakubo, der gentagne gange har ændret forståelsen af feminine silhuetter med sit mærke Comme des Garçons.

Vetements AW16
Vetements AW16

Altså tager én af modescenens største tendenser et helt tydeligt afsæt i 90’erne og de tidlige 00’ers grunge-og punkinspirerede kollektioner og understreger endnu en gang, at moden er en cirkulær proces.

Rent socialhistorisk har tendensen også et væsentligt ophav. Særligt hos kvinderne, hvor de store silhuetter har været et symbol for uafhængighed og et power-statement, når kvindekroppen er blevet deseksualiseret med de løsere klæder.

Den reference har utvivlsomt også fyldt i Vetements’ og andre mærkers genfortolkning af æstetikken, hvor overdelene ofte føles kønsløse og dermed overlader al kontrol og ejerskab over seksualitet til individet, der bærer tøjet.

Der er altså tale om en genopblomstring af en tidligere tendens, som ikke alene bør tilskrives Vetements, selv om mærkets hype naturligvis har været primus motor for tendensen de senere år.

Fenty x Puma SS17
Fenty x Puma SS17

Er der perspektiv i trenden?
I sommers stillede Highsnobiety spørgsmålet: »Er ekstra lange ærmer den seneste modetrend, der er ovre, inden den for alvor er begyndt?«. Svaret er nej.

Seks sæsoner efter Gvasalia første gang lod ærmerne fortsætte vel forbi håndleddene, er det kun blevet et større og større fænomen i moden. AW16-kollektionerne fra blandt andre Fenty x Puma, Hood by Air og Marc Jacobs var fyldt med overdimensionerede ærmer, og det samme var tilfældet ved SS17-herrekollektionerne hos stærke brands som J.W. Anderson og Off-White.

Zara
Zara

Tendensen virker tilsyneladende til at være holdbar – også udenfor catwalken. Så mon ikke, at Highsnobiety tog fejl, da de skev, at »trenden med de overdimensionerede ærmer har måske fyldt meget på SS17-catwalken, men forvent ikke, at den faktisk klarer sig i den virkelige verden«.

De overdimensionerede ærmer er nemlig – selvfølgelig – også at finde i de mere tilgængelige highstreet-butikker nu. H&M har allerede været der. Det samme har Zara, der for et par måneder siden lancerede kampagnen #oversizeme, og Weekday er snart klar med deres collab med Champion, som også byder på flere oversize hoodies og sweatshirts med lange ærmer.

Så de overdimensionerede ærmer ser i den grad ud til at klare turen fra catwalken til den ‘virkelige’ verden?

Læs også: 10 oversize sweatshirts at gemme sig i i decemberkulden

JW Anderson og Hood by Air har taget de lange ærmer til ekstremerne med deres seneste kollektioner
JW Anderson og Hood by Air har taget de lange ærmer til ekstremerne med deres seneste kollektioner
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af