Fem tendenser der overtager modebilledet i 2018 – bl.a. futuristiske sneakers og trenchcoats

En håndfuld tendenser, der vil være overalt i år og understreger sammensmeltningen af streetwear og luksusmode.
Fem tendenser der overtager modebilledet i 2018 – bl.a. futuristiske sneakers og trenchcoats
(Foto: Christabelle Beaudry Timmermann)

1. Den moderniserede trenchcoat

Trenchcoaten går igen fra udødelig klassiker til it-item, når den i en række moderniserede versioner får en revival i modebilledet i 2018.

Vi har set tidssvarende versioner af den klassiske frakke hos Céline, i J.W. Andersons første kollektion fra samarbejdet med Uniqlo og i Gosha Rubchinskiys overraskende designsamarbejde med Burberry, der landede i starten af januar.

Gosha Rubchinskiy x Burberry SS18

Især Gosha Rubchinskiys collab med det britiske modehus Burberry satte nye højder for, hvordan gaden og luksus kan sammekobles. Den russiske designer tog Burberrys klassiske trenchcoat med signaturternene på indersiden og dekonstruerede den i et splitdesign. 

Balenciaga SS18

Fællesnævneren for de moderniserede trenchcoats er dekonstruktion og oversize pasformer. Det ved Demna Gvasalia selvfølgelig – ikke så sært, når mange af tidens tendenser udspringer fra netop den georgiske designers visionære syn på moden. Han skabte til Balenciagas SS18-kollektion et endnu mere avantgarde splitdesign end hos Gosha Rubchinskiy og Burberry, hvor en trenchcoat var kombineret med en denimjakke. 

Muf10 (Foto: Christabelle Beaudry Timmermann)

På den danske modescene er flere aktuelle bud på den moderne version af trenchcoaten også kommet snigende. Muf10 ved, hvordan man rammer tidsånden, og brandet viste en vrangvendt trenchcoat med satinærmer under modeugen i København – et look vi kårede som et af de bedste på modeugens sidste dag.

Martin Asbjørn SS18

Martin Asbjørn er også aktuel med et bud på en moderniseret trenchcoat i sin SS18-kollektion, der i særdeleshed udfordrer proportionerne med et tidssvarende oversize fit.


2. Bæltetasken

Det er ikke mange år siden, at bæltetasken var forbeholdt den halvkiksede turist. Men den forbudte taske er sidenhen genopstået i modesammenhænge, og i 2018 vil den dominere modebilledet yderligere. 

Uanset om man retter blikket mod catwalken og store modehuse som Prada og Gucci, gadebilledet og brands som Supreme, Palace og A-Cold-Wall, eller hvis man lader sig inspirere af stilen hos Kendall Jenner, Rihanna og A$AP Rocky, så har bæltetasken været allestedsnærværende de seneste måneder.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Et opslag delt af Prada (@prada) den

Prada præsenterede en række nylonversioner på catwalken under fremvisningen af deres imponerende af SS18-kollektionen. Og A$AP Rocky er selvfølgelig blevet prada-ficeret.  

(Foto: Christabelle Beaudry Timmermann)
Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Også i præsentationen af Balenciagas SS18-kollektion var flere modeller stylet med bæltetasken som cross bodies. Det samme er tilfældet hos både Marc Jacobs og Gucci – sidstnævnte har endda transformeret flere af modehusets mest succesfulde tasker til bæltetasker. 

Også hos mere inkarnerede streetwear-brands som A-Cold-Wall, der har Samuel Ross som kreativ styrmand, er det tydeligt, hvordan bæltetasken rammer direkte ned i streetwear-tendensen, og fortsat vil gøre det i 2018.


3. Far-stilen 

Modens flirt med arketyper og halvkiksede stylinger fortsætter også sin sejrsgang. I år vil dadcore/officecore-stilen utvivlsomt forplante sig fra catwalken og ud på gaden i et endnu større omfang.

Stilen har længe været en del af Demna Gvasalias æstetiske vision hos både Vetements og Balenciaga. Her har han stylet sine oversize jakkesæt med krøllede skjorter, løsthængende slips og chunky sneakers.

Martine Rose AW17

Men Demna Gvasalia er ikke ene om at slå et slag for looket, der sender tankerne hen imod kiksede finansfolk på Wall Street. Martine Rose, som vi kårede som en af årets bedste designere i 2017, har cementeret sin relevans på modescenen med netop dadcore/officecore-stilen. 

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Et opslag delt af Marni (@marni) den

Hos Marni har man udfordret de traditionsbundne italienske normer omkring jakkesættet og omfavnet samme tilgang som hos både Martine Rose og Balenciaga, hvor kikset bliver cool. 

Off-White AW18

Virgil Abloh og Off-White slog med sin og mærkets AW18-kollektion fast, at tendensen i har sin relevans, hvis den styles med en velovervejet sjuskethed.  

Agnes Mathilde Herskind under Copenhagen Fashion Week

4. Fremdadstormende danske brands

Efter modeugen i Købehavn i sidste uge har vi svært ved at få armene ned over de nye danske brands, der viste stærke kollektioner og omfavnede flere af tidens vigtigste streetwear-tendenser.

2018 kan meget vel blive året, hvor danske brands sætter deres præg på den internationale modescene som en generelt tendens – præcis som det er sket for små streetwear-brands som Ader Error og MISBHV de senere år.

Muf10 er allerede godt igang med at cementere sit navn i udlandet, og meget tyder på, at også Heliot Emil og Lærke Andersen har formatet til et internationalt gennembrud.

Under modeugen dyrkede Heliot Emil de tech-baserede og militaristiske referencer, der kommer til at være væsentlige tendenser i modebilledet i 2018. Det var militær uden at være camouflage, når noget der mindede om skudsikre veste var stylet med hængelåse, trekking-støvler og de metalliske nuancer, der også prægede Louis Vuittons AW18-kollektion. 

Lærke Andersen understregede med sin kollektion, at de sportswear-referencer, der har domineret inden for streetwear i en del sæsoner fortsætter. Det gjorde den fremadstormende danske designer blandt andet med flere dekonstruede tracksuits og oversize hoodies. 

Lad bare de danske streetwear-brands blive en ting.


5. Futuristiske sneakers

Sneaker-tendensen fortsætter selvfølgelig sin ustandselige dominans. Mens 2017 var præget af chunky løbeskosinspirerede silhuetter med vibram-sålen samt sokkedesigns i alverdens afskygninger, kommer de mere futuristiske sneakers til at tage ejerskab over 2018. 

Sneakers med futuristiske referencer er som sådan ikke revolutionerende. Y-3, Rick Owens, Raf Simons x Adidas og flere andre har længe eksperimenteret med futuristiske referencer med stor kommerciel succes. Men sci-fi-referencerne kommer alligevel til at manifestere sig bredere i år.  

Det skyldes, at modehuse som Balenciaga, Louis Vuitton og Prada er hoppet med på vognen. Og det er tre mastodonter, der om nogen sætter standarden for tendenserne i modebilledet.

Balenciga Race Runner

Vi har før peget på Balenciagas nye Race Runner, der i sølvversionen for alvor får et futuristisk præg over sig og måske bliver modehusets nye trumfkort på sneaker-fronten.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Et opslag delt af Dany Dos Santos (@alkarus) den

Sæsonens mest dominerende sneaker kan meget vel blive Pradas Cloudbust, der første gang blev vist på catwalken under SS18-showet. Med sin boblende sål og velcrolukning kan den noget særligt. Streetwear-aficionados som Dany Dos Santos har allerede taget dem til sig. 

Louis Vuitton Arclight

Og vi slutter hos Louis Vuitton, der gør klar til at launche mærkets nye futuristiske stjerneskud, Archlight-sneakeren – en sneaker som Jaden Smith hyppigt har båret på den røde løber. Den lander i slutningen af februar.

Læs også: Street style: Copenhagen Fashion Film Festival blev kickstartet hos Le Fix

Læs også: Fem sneaker-tendenser der vil styre 2018 – fra futurisme til logomania

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af