Fem sneaker-tendenser der vil styre 2018 – fra futurisme til logomania

Gummisko, som de blot hed engang, fortsætter med at stjæle billedet i moden og bliver i år endnu mere blikfanget i dit outfit.
Adidas Crazy 8 ADV

Back to the future

Som med de fleste sneaker-tendenser har de egentlig eksisteret længe hos de store sports-brands, men vokser når modemærkerne kommer med ombord. Y-3’s samarbejde har længe har futuristiske referencer, men i år lader det netop til, at looket får et bredere fokus.

Det skyldes især, at de store modebrands, der for alvor skubber trends bredt ud, er hoppet med ombord. Pt. er der ingen, der har større trend-magt – især inden for streetwear – end Demna Gvasalia. Løbesko med vilde såler startede blandt andet med hans Triple-S-model hos Balenciaga, ligesom modefølgere for alvor hoppede med på sokkebølgen, da Balenciaga slap deres Speed Trainer.

Balenciaga Race Runner

Derfor er det interessant, at hans seneste sneaker hos modehuset er Race Runner, der især i sølvversionen er indbegrebet af sci-fi. Sølvet ligner metalplader, mens neoprensokken og stroppen det designmæssigt rene look.

Prada Cloudbust

På catwalken til Pradas AW18-show viste modehuset også sit futuristiske take på en sneaker, hvor det især var det snørebåndsløse look og den boblende sål, der skabte stemningen.

Adidas Crazy 1 ADV

Samtidig har næsten alle de store sportsmærker sat kog under flere både nye og gamle modeller, der dyrker et lidt vildere, spacyt design. Nike og Adidas fører an. Sidstnævnte har allerede sidste år givet nyt liv til Twinstrike, Crazy 1 og Crazy 8, der på hver deres måde udfordrer vores forestilling om, hvordan en sneaker ser ud.

Nike Shox Gravity

Hos Nike sluttede de året med at introducere Shox Gravity, der bruger den karakteristiske sål til at skabe en futuristisk sko med trækstopper.

Hos Puma trækker Tsugi-linjen i samme retning, mens Reebok på det seneste har givet fornyet liv til sin Instapump Fury-model, der sidste år muterede til Supreme Pump og selvfølgelig Future-samarbejdet Furykaze. Reebok lader også til at give deres DMX Run et comeback i år.


Nike Air Humara 17

Tech-nørderi i fodform

Nogle af de førnævnte sneakers, som især Nike Shox Gravity, trækker også på en anden af de store tendenser i år, nemlig de tekniske sneakers. Altså sko der bruger særlige materialer, der oftest er kendt fra outdoor- og trekking-miljøer. Altså en slags firhjulstrækkere i skoform.

Tendensen følger i hælene på udviklingen af sportswear mod mere teknisk gear som windbreakers, fleece og lignende, som alle fra sportsmærker til luksus modehusene dyrker for tiden – og selvfølgelig også på fødderne.

Supreme var med til at skubbe tendensen i gang sidste år med deres Nike Air Humara-samarbejde. Det er netop en sko, der med sin grib-agtige sål og ekstra stærke snøre, ligner en god følgesvend i vildmarken. Nike har også introduceret nye colorways af modellen, som vi nok kommer til at se en del mere til i år.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Et opslag delt af SneakerJamz (@sneakerjamz) den

Og ja, så er der meget, som tyder på, at Demna Gvasalia og Balenciaga også er klar til at hoppe ombord på denne trend og give den et massivt skub frem i modens rampelys. I hvert fald er der landet billeder på nettet af en model, hvis kraftige design hos fokus på lange vandreture.

Louis Vuitton

Til Kim Jones’ sidste herreshow for Louis Vuitton præsenterede han også støvler, der netop tog udgangspunkt i hiking, men blandede dem med karakteristika fra cowboystøvler. De passede godt til en kollektion, der blandede udendørs, tech-gear med den klassiske skræddersyede herregarderobe.

NikeLab x Gyakusou Gaiter Boot

Det tekniske har vi længe set NikeLab eksperimentere med, senest da de i november lancerede et samarbejde med Gyakusou, der i den grad var teknisk, men nok nærmere havde futuristiske karaktertræk, end hvad vi normalt møder på vandreturen i skoven.


Yeezy Boost Desert Rat 500

Sålerne har stadig vokseværk

Det var sidste års store tendens, og alt tyder på, at den fortsætter i år – og spreder sig endnu mere.

Kanye Wests Yeezy-sneakers var sammen med Balenciaga med til at starte det hele, og vi har allerede set Balenciaga udsende flere ny colorways af Triple-S, mens Yeezy Boost 700 Wave Runner står til bredere release, ligesom de første Desert Rat 500 allerede har været i pre-sale og sendes ud i marts.

Versace x 2 Chainz

Og det er altså kun toppen af isbjerget: Versace har lige vist sit 2 Chainz-samarbejde, der har en stor mellemsål og en sål formet som en kæde. Dior og Stella McCartney har givet deres bud på looket, men Off-White har taget den efterhånden velkendte Vibram-sål i brug på deres Arrow Sneaker.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Et opslag delt af Wood Wood (@w00dw00d) den

Faktisk præsenterede Wood Wood en sneaker med samme sål (der oprindeligt stammer fra Hi-Tec), da de viste deres AW18-kollektion i London tidligere på måneden.

Fila Venom

Sportsmærkerne fortsætter også ufortrødent med at omfavne looket, både igennem at øge fokus på modeller som Nike Air Max 97, men også bare ved at være sig selv. Det er trods alt dem, der har skabt designet, der nu bliver taget frem og genfortolket.

Adidas Yung 1

Blandt nye modeller har Fila præsenteret sin nye løbesilhuet Venom, mens Adidas har teaset deres Young 1, der trækker på deres førnævnte, nyeste modeller fra Kanye-samarbejdet.


Nike Air Force 1

Logomania rykker sydpå

Med til 90’er-bølgen hører også logomania, der altid bølger op og ned i modebilledet. Med mærkelige mode-collabs har Vetements også en finger med i spillet i denne tendens, men streetwear altid har dyrket det lidt, som kendetegnet på den slags brands ofte begrænsede designudfoldelser – Supreme er selvfølgelig det bedste eksempel.

Sidste år stjal Nike dog lidt opmærksomhed, da de bragte tendensen ind i sneaker-verdenen med nogle Air Force 1, der var fyldt med Nike-logoer. Og siden har det spredt sig, så det begynder at ligne en tendens.

Vetements x Reebok Instapump Fury

Vetement har selvfølgelig været der et par gange. Sidste år med et Reebok-collab, men også med en Stan Smith-lignende model, som forventes at komme i salg i år.

Gucci Rhyton

Reebok har også kunnet finde ud af det alene på et par Classic, mens Vans mere hoppede ud i ét stort logo, som vi siden også har set fra Undefeated, Converse og på Guccis Rhyton-sneaker.


Balenciaga Speed Trainer

Sokkedesignet går ingen steder

Vi slutter med endnu en genganger, der ikke har tænkt sig at forsvinde i år. Mens sokkedesignet har eksisteret i mange år hos sportsmærkerne, ramte det for alvor bredt, da Yeezy Boost kom. Siden har Adidas fortsat med NMD-successen, der nu er blevet udvidet med NMD Racer, ligesom brandets fortsatte Pharrell-samarbejde dyrker looket med NMD Hu og Tennis Hu.

Adidas Prophere

Senest har Adidas også lanceret de nye modeller Arkyn, der med Boost-sål og fuld sokkeoverdel mest ligner en versionering af NMD-designet, og Prophere som har fået en markant sål, der også læner sig op ad noget futuristisk.

Fendi

Balenciaga sluttede 2017 af med at introducere en ny version af Speed Trainer-modellen, der havde fået tilføjet snørebånd, ligesom andre brands som Fendi og Acne er hoppet med ombord.

Vetements x Reebok Supreme Pump

Reebok Pump Supreme er også en sko, der har vist sig stærk både i sportssammenhæng og i moden med stærke samarbejder med blandt andre Vetements og Opening Ceremony sidste år. Det ville undre, hvis porteføljen ikke udvides i år.

Læs også: 2017’s ti bedste sneaker-modeller, som du stadig kan få fingre i

Læs også: Ugens bedste sneaker-nyheder – ambitiøst Nike-projekt, 2 Chainz møder Versace og ‘The Ten’ 2.0

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af