Kesis go-to guldsmed: »Det er en rigtig dyr hobby. Til gengæld ved du, hvor dine penge er«

Selvom han har været fascineret af smykker siden sine første teenageår, så har Jannic The Jeweler kæmpet for at få gang i karrieren og få danskerne til at indse, at guld og diamanter aldrig kan blive for meget. Nu har han lavet et kæmpe halskædevedhæng til Kesi – og netop parløbet med rapperen har været med til at bane vejen for den hiphopglade guldsmed.
Kesis go-to guldsmed: »Det er en rigtig dyr hobby. Til gengæld ved du, hvor dine penge er«
Jannic ‘The Jeweler’ Soriano har efterhånden lavet smykker til mange danske rappere (Foto: Kavian Borhani/Soundvenue)

Da Jannic Soriano var i sine første teenageår, købte han ofte XXL-magasiner, men ikke for at finde ud af, hvem de nye, seje rappere var, som de fleste andre hiphopfans.

»Jeg købte bladene kun for at kigge på smykker. Sidde og studere, hvordan de var lavet. Hvad er det nye? Er det farvede sten, er det hvide sten, er det sorte? Hvad er den nye kæde, folk går med?«, fortæller Jannic The Jeweler, hans guldsmedalias, som han i dag er bedre kendt som.

Mens Instagram måske har overtaget magasinernes rolle hos mange unge, så er det i dag Jannics smykker, som folk herhjemme kigger på – også dem der ikke går op i det. I løbet af de seneste år har han nemlig hængt kæder om halsen på og lavet ringe til en stor del af de nye stjerner i dansk hiphop ført an af Kesi, som han også gæstede Soundvenues hiphop-podcast Standard sammen med i INPUT-rummet for to uger siden.

Fra deres første fælles grillz til den seneste kæde med Kesis logoansigt i guld med 1.200 diamanter sat i er Jannic blevet rapperens go-to guldsmed, ligesom han har blandt andre Benny Jamz, Jamaica, Gilli og Sivas på kundelisten.

Jannic The Jeweler og Kesi viste nogle af deres smykker frem, da de besøgte INPUT – blandt andet Kesis nye, ekstravagante logoansigt (Foto: Sophus Wolf/Soundvenue)

Men selvom han i dag lever den drøm, han har gået med siden teenageårene, så har det været en sej kamp. For Jannic vil gøre det på sin måde. Han har ikke lyst til at lave en kollektion og bare producere. Han elsker at lave specialdesignede smykker til folk.

Efter sin læretid hos Ole Lynggaard, hvor han lavede alt andet end at specialdesigne, var han gået død på det hele.

»Når man er kreativ og ikke får lov til at sætte sit præg på det, så dør interessen. Jeg har altid gerne ville lave guld og diamanter, så jeg gad ikke at lave sølvting. Jeg vil gerne lave vilde ting. Ting hvor folk tænker, wow, hvordan er det lavet?«.

I stedet startede han som tømrer i sin fars firma, hvor han var et års tid, indtil han, som han siger, var ved at brække sig over at lægge fliser og lave terrasser. Så han begyndte så småt at lave smykker til nogle få kunder fra sit arbejdsbord i soveværelset, og til sidst valgte han at gå all-in og forsøge sig som selvstændig.

Jannic ved en af arbejdsstationerne i hans studie (Foto: Kavian Borhani/Soundvenue)

Vi møder ham i hans nye arbejdsstudie i Sankt Gertruds Stræde, en sidegade til Strøget. I det lille lavloftede lokale med rå vægge har han nu alle de maskiner, han skal bruge for at skabe sine smykker.

»Da jeg sluttede hos min far og begyndte at arbejde med det her hver dag, havde jeg svært ved at sove den første uge, fordi jeg glædede mig så meget til at stå op for at lege med det. Det var det fedeste – at glæde sig til at komme på arbejde. Så ved man, at man har fundet det rigtige«.

De første guld-grillz

Det lader til, at Jannic godt vidste, at det var den rette vej for ham, lang tid før han tog springet. Fra XXL-magasinerne til rapvideoer har han nærmest fået hiphoppens smykkefascination ind med modermælken. Som 13-årige puttede han og vennerne sølvpapir på tænderne for at lave grillz, og da han som 16-årig startede på guldsmedeskolen, var grillz også noget af det første, han gerne ville prøve at lave.

»Jeg anede ikke, hvordan man gjorde. Jeg tog nogle guldplader og savede ud og bukkede det, så det lignede tænder. Jeg spurgte alle mulige steder, om de kunne lave det, men ingen guldsmede ville lave det eller vidste, hvordan man gjorde. Det kan man ikke, sagde de bare, men jeg så det jo på alle rapperne i USA«.

Senere lærte han at skære i voks og bygge modeller, som han så støbte ud fra, og det åbnede også vejen til de stadig eftertragtede grillz.

Grillz lavet til Kesi i 2012

Samtidig kom Kesi, som Jannic kendte igennem sine yngre fætre, og ville have ham til at lave grillz. Så de fik begge lavet tandaftryk hos en tandlæge, og så lavede Jannic sine to første succesfulde sæt grillz.

»Så fik folk øjnene op for det. Jeg lavede også nogle til mig selv, hvor der var diamanter over det hele«.

Dengang lignede Jannic vist mere en rapper end de fleste i hiphopmiljøet herhjemme. Det var store kæder, diamantbelagte urer og altså grillz.

»Da jeg startede hos Lynggaard, havde jeg et stort guldur fyldt med diamanter, guldøreringe og en stor kæde. Der var en anden lærling, der sagde til mig: Det bliver meget sjovt, når du starter her, så kan det være, at du kan lave noget af det der ægte. Så sagde jeg bare, det hele var ægte, og så var hun bare sådan, what? Det kunne hun slet ikke forstå. Det havde hun aldrig set. Det var ikke i Danmark dengang, og det er der jo stadig ikke hos de normale guldsmede«.

Det er jo godt for dig…
»Ja, det er dejligt. Og det er fedt at få lov til at lave det, jeg gerne vil, i stedet for små pigeringe. Det interesserer mig ikke så meget«, siger han efterfulgt af det brede, varme smil, der oftest kendetegner hans ansigt under vores snak.

En rigtig dyr hobby

Jannics karriere er blomstret i takt med hiphoppens stigende popularitet herhjemme og i resten af den vestlige verden, hvor rapperne i dag er nogle af tidens største popstjerner. Med Kesi-parløbet har Jannic haft en naturlig indgang, ligesom han har gjort sit for at overføre den amerikanske smykkekærlighed til de danske rappere.

»Jeg har givet nogle af dem kæder og prøvet at få dem til at forstå, at det hænger sammen. Det føles helt forkert at se en rapper uden en kæde. For dem er det også medaljer for, hvor langt du er nået«.

Med det in mente så er det noget af en guldmedalje, Jannic nu har lavet til Kesi.

Et closeup af Jannics vedhæng til Kesi

»Jeg tror næsten, det er det vildeste, der er i Danmark. At sætte så mange sten (1.200, red.) er meget, meget sjældent. Det er noget andet at lave en ring og sætte en syv karat i, der koster halvanden million. Det bliver der lavet mere af, men sådan nogle ting her bliver der næsten ikke lavet noget af.

Folk tænker at bruge så mange penge på noget, der er så personligt, det kan aldrig sælges videre, så det er noget, du skal beholde resten af dit liv. Det er sådan noget, som danskerne også er bange for. De tænker hele tiden, man kan ikke sælge det videre. Men når du gør de her ting, så er det for dig selv. Du skal ikke lave det for at gå lidt med det og tro, at du skal tjene penge på at sælge det videre. Det er ikke det, der er meningen«, siger Jannic, der dog har vokset sin forretning i takt med at tiderne så småt har ændret sig herhjemme.

»Sådan noget som at sætte diamanter i Rolex-ure, det var der jo ingen, der ville have lavet før i tiden. Nu kan jeg godt mærke, at der er mere efterspørgsel på det. Du får et ur, der er helt iced out. Der er sten overalt. Det ser helt sindssygt ud.

Et vedhæng lavet til Jamaika

Unge nu kan sagtens gå ud og bruge 10.000 kroner på et par Yeezy-sneakers. Det var der jo ikke nogen, der gjorde, da jeg var 15. Folk har fået flere penge mellem fingrene og følger mere med. Tingene har rykket sig«.

Han tilføjer: »Det er en rigtig dyr hobby. Til gengæld ved du, hvor dine penge er«.

Den amerikanske drøm

Selvom Danmark er kommet efter det, så er USA stadig USA, og det står stadig som et blinkende neonskilt i baghovedet på Jannic, der hvor drømmene ligger og ulmer. For selvom han godt ved, at konkurrencen også er benhård derovre, så gad han godt prøve kræfter med nogle af de kæmpe smykker, hvor budgettet ikke er noget, man snakker om.

»Da jeg var 18, tog jeg til New York og købte et kæmpe Jesus-piece. Min far ville ikke give mig lov til at tage til USA, han gad ikke rigtig selv. Så da jeg blev gammel nok tog jeg derovre og købte det hoved«, siger Jannic, der har været tæt på at flytte til Los Angeles for at prøve kræfter med amerikanerne.

(Foto: Kavian Borhani/Soundvenue)

»Der er no limit. Du kan tegne, hvad du har lyst til. Du kan fylde så mange sten i, du har lyst til. Nogle gange er det lidt begrænset herhjemme, og jeg elsker at lave ting, hvor man ikke er begrænset. Det kommer en gang imellem her, men det er ikke ofte«.

Han er selv vild med Atlanta-rapperne og deres smykker for tiden og nævner Migos, Gucci Mane og Lil Yachty som nogle af favoritterne. Mens Gucci Mane mest kører klassiske, dyre looks med store diamanter, så kan Jannic også godt lide de nye rappere, der laver sjovere – og dummere – designs med farvede sten.

Han nævner guldsmede som Ben Baller fra Los Angeles og Jacob The Jeweler fra New York, der begge har lavet og laver mange af de store masterpieces for de amerikanske rappere.

Kesi som drømmekunde

Indtil videre må Jannic dog ‘nøjes’ med Danmark og Kesi, men det lader til, at deres samarbejde er noget helt særligt. Efter grillz og nogle vedhæng fra Jannics hånd ville Kesi også selv over og snuse til de amerikanske smykkedesignere

»Han kiggede på alle mulige ting og var faktisk også inde hos Ben Baller og kigge, men så kom han hjem og sagde, jeg vil helst have lavet mine smykker af dig, fordi tingene er personlige og specialtegnet til mig. Det er federe end bare at gå ind og pege på noget«.

Siden har de sammenarbejdet. Nogle gange siger Kesi bare, at han skal bruge et vedhæng, og at det for eksempel skal have noget med B.O.C. at gøre, og så tegner Jannic.

Kesis OK-ring

»OK-ringen skulle også have set helt anderledes ud, men jeg var ikke tilfreds, så jeg sagde, nej, det er slet ikke din stil, lad mig lige tegne den igen, hvor den er mere klassisk og passer bedre til dig. Det gjorde jeg så, og så sagde han, bare lav den. Så han er en fed kunde, fordi jeg også får lov til at bruge meget min egen stil, som han også er vild med«.

Sådan var det altså også med det førnævnte logohoved, som Kesi også bar, da Jannic og ham var gæster i Standard. Der blev Jannic inspireret af de store Jesus-hoveder, som han har vendt tilbage til mange gang i løbet af sin karriere. Han sendte designet til Kesi.

»Det er præcis det, vi skal lave – bare uden sten, sagde han. Så sagde jeg, naahr. Lad os lave det med sten. ‘Ja, men lad os lige vente og lave det i guldet først’. Så vi lavede det i guldet, så var der en ung dreng, der skrev på min Instagram, skal der ikke is i? Så sendte jeg et screenshot til Oli, og så skrev han, jo, vi bliver nødt til det«.

For selvfølgelig skal der is i, når man som Jannic elsker guld og diamanter, så må tiden vise, om det bliver herhjemme eller i USA, at Jannic laver sit næste masterpiece.

Læs også: Kesi og Jannic The Jeweler snakker chains, grillz og diamantbelagte ure i Standard Ekstra

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af