Roskilde Festival vidste ikke, at Supreme-butikken på pladsen ikke solgte ægte Supreme-varer

Roskilde Festival vidste ikke, at Supreme-butikken på pladsen ikke solgte ægte Supreme-varer
Nogle af de varer, som Supreme Italfigo eller Grip solgte på Roskilde Festival

UPDATE: Soundvenue er blevet kontaktet af Supreme Italfigo og deres advokater for at klargøre, at brandet er lovligt i EU og har sin egen designæstetik. Det er hermed gjort.

Hvis du var på Roskilde Festival i sidste uge (eller fulgte med i vores Instagram Story), så lagde du måske mærke til, at der i handelsområdet på den såkaldte 9th Street (foran Orange Scene og bag Countdown) blev solgt Supreme-tøj og -tasker.

Der var selvfølgelig ikke tale om det nylegendariske skatemærke med oprindelse i New York, men i stedet om et af de mange kopimærker, der på grund af Supremes manglende patent i flere lande umiddelbart kan slippe af sted med at lave tøj, der ligger meget tæt op af originalerne.

»Folk bør vide, at ideen om lovlige fakes er en komplet farce«, har Supreme-bagmanden James Jebbia tidligere udtalt i forbindelse med sagen omkring Samsungs annoncering af et samarbejde med Supreme, som hurtigt viste sig at være med kopimærket Supreme Italia. Samarbejdet blev siden droppet.

»Det ville være sørgeligt, hvis en ny generation rent faktisk tror, at det er okay«, sagde han yderligere dengang.

Så hvad lavede et kopimærke på Roskilde Festival med en stand lige ved siden af et etableret mærke som Han Kjøbenhavn? Ifølge festivalen var de handelsansvarlige i ansøgningsprocessen ikke opmærksomme på, at der var tale om salg af produkter, som er involveret i sager om ophavsrettigheder.

Festivalen blev først på festivalens åbningsdag opmærksomme på problematikken. Da de ansvarlige bag boden ikke bryder loven, valgte festivalens handelsansvarlige at stå ved aftalen med dem, skriver Roskilde Festival i en mail til Soundvenue.

Festivalen meddeler desuden, at de handelsansvarlige fremover i deres behandling af ansøgninger fra stadehavere vil skærpe deres fokus på at undgå brands, der er involveret i sager om ophavsrettigheder.

Supreme-standen på Roskilde Festival

Mens der på nogle logoskilte på den omtalte butik på Roskilde Festival stod Supreme Italfigo, så hedder brandet nu Supreme Grip, da vi skriver med dem på Facebook. De bekræfter dog, at det var dem, der var til stede på Dyreskuepladsen.

»Vi har haft patent i EU siden 2014. Vi er ikke forbundet med Supreme Italy eller Supreme NY (det originale mærke). Vores brand hedder Grip, og produkterne er også anderledes. Vi bruger ikke den røde logoboks og så videre«, skriver firmaet i en chat med Soundvenue.

På Roskilde Festival var der dog masser af tøj og tasker med netop Supremes letgenkendelig røde bokslogo.

»Vi sælger tøj med logobokse i forskellige farver, ikke kun rød«, lyder forklaringen så. »Valget af rød er helt tilfældigt og kan ikke sammenlignes med Supreme NY. Vi laver kollektioner med forskellige grafiske elementer og med vores egen stil, som ikke er kopieret«.

Efter det svar bliver vi hurtigt sendt videre til Supreme Grips advokatfirma, som siden bekræftede at have modtaget vores spørgsmål, men ikke har sendt svar endnu.

Fra Supreme Grips website

Roskilde Festival er ikke det eneste sted, hvor Supreme Grip eller Italfigo bliver solgt herhjemme. Vi fandt også frem til butikken Marcus Hobro, som i et Facebook opslag fra den 20. juni skriver, at de snart får Supreme Italfigo i deres butik.

Da en Facebook-bruger mente, at de burde skrive, at trøjerne med det røde Supreme-bokslogo på var fake, svarer butikken: »Vi sælger ikke uægte varer i vores butikker – det er i Danmark ikke lovligt at vidersælge kopivarer, der er beskyttet af ophavsretten. Supreme Italfigo forhandles på lovlig vis i flere europæiske lande, her i blandt Danmark«.

Vi har også sendt spørgsmål til Marcus Hobro omkring beslutningen om at sælge Supreme Italfigo, men de er ikke vendt tilbage på nuværende tidspunkt.

»Vi gør alt, hvad vi kan, for at stoppe [IBF] (som står bag Supreme Italia, red.), og jeg tror på, at det vil lykkes«, sagde Jebbia tidligere i år i førnævnte interview med Business of Fashion.

Men sagen viser igen – og nu også i Danmark – at Supreme er oppe imod mange flere forfalskede varer, som stadig lykkes med at blive solgt så etablerede steder som Roskilde Festival.

Læs også: Kan Supreme Italia ødelægge den originale hype?

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af