Lars Kjær Dideriksen (red)

Tiger Tunes, Morningside Records, Powersolo, Under Byen, Bird Hits Plane, Defectors. Flere navne, som er i fokus i en ny fremragende interview-bog om den brusende århusianske musikundergrund, har allerede rundet læber langt udenfor smilets by, indenlandske såvel som udenlandske.

Forfatterne har dog hverken ladet sig forblænde af stjerneskæret eller benyttet bogen som påskud for at sole sig i det – i stedet tegner interviewene, knivskarpt redigeret og kompileret af initiativtager og hovedbidrager Lars Kjær Dideriksen, et sobert journalistisk og imponerende præcist kort over byens undergrundslandskab og går tæt på historierne om musikken, såvel som miljøet, lokaliteterne og forudsætningerne omkring den.

Både bands, pladeselskaber og koncertarrangører bliver hørt, de økonomiske og institutionelle forudsætninger bliver nævnt, og ingen væsentlige maskindele i den musikalske motor bliver overset. Det er bogens helt store styrke, at den, udover sit fokus og den indgående behandling af et spændende udvalg af musikalske udskejelser, som i øvrigt også kan nydes på den medfølgende cd, samtidig formår ret præcist at beskrive forudsætningerne for det kreative overskud.

Der trækkes ikke nogen skarpe linier igennem bogen, og ingen konkluderende afsnit opsummerer, hvad det dog er, man har gjort, siden det er gået så godt. Alligevel står de senere års erfaringer lysende klare: “Sammen er vi stærkere” lyder som et refræn igennem bogen, og antallet af navne, der går igen gange nok til at man savner et indeks, bevidner helt af sig selv, at en af de væsentligste årsager til øjeblikkets succes er, at ideerne har fået luft, og at man, frem for at holde dem tæt på kroppen og dyrke sine egne små cirkler, har ladet dem cirkulere sammen med de hjælpende hænder til fællesskabets bedste.

Også bogen i sig selv er besjælet af den idéudvekslingens og iværksætternes ånd, der præger miljøet. Udover de nævnte, interviewes støjpopperne Strumm, rock ‘n’ poetry-projektet Singvogel & Peter Laugesen, balkanpunkerne Kurve, elektronica-navnene Jab Mica och El og Sofus Forsberg og iværksætterne og arrangørerne Kristian Riis og Sidekick Impresario, Noisejihad og LJUD. Men udover at dyrke det eksklusive i den alternative scene løfter bogen erfaringerne fra undergrunden og gør dem alment tilgængelige. Der er ganske enkelt tale om en lille musikjournalistisk triumf, der kommer helt til bunds og samtidig gør det i et både sprudlende og bredt formidlende sprog.

Bogen kan derfor anbefales til alle, der enten føler for musikken, er noget ved den, handler med den, eller er med til indirekte at bestemme over den. Bogen er en stærk hyldest og en ligeså stærk beskrivelse af den århusianske scene, et af de klareste lyspunkter på det musikalske Danmarkskort lige nu. Samtidig er den en stærk dokumentation af grundlaget for den, som det vil være en stor skam ikke at tage til sig som inspiration andre steder.

110 sider + cd med 15 numre.

Lars Kjær Dideriksen (red). 'Århus:nu - et signalement af de nye toner'. Album. Signalement Århus.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af