I Am Bones – lo-fi i lejligheden

Johannes Gammelby hænger meget ud på sit værelse. Her har han under navnet I Am Bones selv indspillet og optaget alle elementer på sin nye udgivelse. Computerens lydkort er elendigt, men hans lo-fi-rock er alt andet. Soundvenue har åbnet døren på klem…

Johannes Gammelby er ganske ene og alene om I Am Bones-projektet. Han er først og fremmest guitarist i støjrocktrioen Strumm, der sidste år udgav en rost selvbetitlet ep. Men Johannes havde brug for lidt afveksling fra bandets mere komplekse kompositioner og begyndte derfor at klimpre på sin guitar hjemme i lejligheden.

– I Strumm får jeg det fix, som jeg har behov for med hensyn til støj og det der med bare at smadre der ud af, men jeg ville også prøve noget andet. Det startede som noget søvnigt hjerte-smerte-popmusik, men det var for træls. Så fandt jeg en kagedåse, en kuglepen, en whisker-trommestik og et gammelt bækken. Det var så cool, da jeg “opfandt” det trommesæt. Stortrommen var lyden af min fod, der stampede i gulvet. Pludselig kunne jeg sgu lave rock ‘n’ roll herhjemme, forklarer Johannes.

Selvgjort er velgjort
I Am Bones befinder sig et sted i det skramlede krydsfelt mellem gammel Pavement og Beck’s folk-plader. Johannes indrømmer da også, at netop Becks ‘One Foot in the Grave’ var en stor inspiration for soloprojektet, og ligesom forbilledet dyrker han også den primitive indspilning.

– Jeg har indspillet alle numrene selv i min lejlighed. Her er en elevatorskakt og en halvdøv gammel dame mine eneste naboer, så der har aldrig været nogen klager. Jeg bruger nu et lillebitte trommesæt, to kategorier over legetøj, og verdens ringeste lydkort til 250 kroner. Så har jeg en liste over de optimale mikrofonplaceringer på mit værelse. Når jeg optager guitaren, ligger mikrofonen for eksempel på et fornemt fyrfadslysarrangement, og når jeg optager vokal, ligger den i en skuffe, fortæller Johannes om indspilningerne, der redigeres i hans computer.

Men selv om I Am Bones dermed synes at passe perfekt ned i manges opfattelse af lo-fi-begrebet, så ønsker Johannes ikke at blive puttet i den kategori.

– For lytteren kan det være nyttigt med genre-opdelingen, så de kan beskrive musikken. Men det fungerer ikke som kreativ drivkraft. Lo-fi, som stil eller begreb, har aldrig været noget, jeg har stræbt efter. Jeg har bare lavet det hele, så godt jeg kunne, med det grej jeg havde. Men de primitive forhold giver større frihed, så musikken får en mere rendyrket identitet. Det bliver mere impulsivt, og det er altså fordrende for kreativiteten, forklarer Johannes.

Forandringer i vente
Hans anden udgivelse under I Am Bones-navnet, den ni numre lange cd-r ‘If You Really Love Me, Send Me More Medical Supplies’, er netop færdiggjort. Men Johannes håber faktisk, at fremtiden vil byde på udgivelser i bedre lydmæssig kvalitet, for han er træt af cd-r-mediet.

– Det virker ikke helstøbt, faktisk lidt ynkeligt. Cd’en kan nemmere blive ridset, og kan din cd-afspiller nu sluge den? De problemer lægger lytteren ned over musikken. Det er selvfølgelig fint, at det er blevet nemmere at få musik ud, men det er altså en demo-løsning.

– Jeg tror, at lo-fi tit er et udgangspunkt og sjældent et mål. Pavement gik jo fra det rene smadder til 48 spor. Lo-fi-ånden ligger nok mere i en frihedsfølelse og kærlighed til sangskrivningen. Meget lo-fi er jo i bund og grund bare nogle fine popsange, der er lavet af en bunke fucking dovne slackere, men heldigvis fungerer god musik, lige meget hvordan den bliver pakket ind, funderer Johannes.

Det er dog ikke kun på den teknologiske side, at I Am Bones går forandringer i møde. Johannes har bevæget sig ud af værelset og søgt assistance til projektet.

– Mr. Q fra Tiger Tunes og Tune Riis har tidligere hjulpet med at spille live-udgaver af mine hjemme-demoer, og det pepper sangene gevaldigt op. Jeg sætter mere og mere pris på at ping-ponge tingene med de to få deres forgyldte inputs, så vi er sgu efterhånden mere et regulært band end en en-mandshær. I længden er det også for kedeligt at sidde og kukkelure selv, slutter Johannes.

‘If You Really Love Me, Send Me More Medical Supplies’ kan bestilles gennem I Am Bones-hjemmesiden.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af