John Mogensen

Tilbage i studietiden havde en del af mine venner for vane at feste én gang mere om ugen end jeg. Den aften hvor jeg var gået i seng til normal tid ringede telefonen så altid, og fra en eller anden bodega i det fjerne sang John Mogensen en af sine schlagere. Den gang var jeg ikke faldet for Mogensens charme endnu, men jeg er kommet på bedre tanker siden hen.

Rent faktisk hørte jeg meget Mogensen tilbage i barndommen i 70’erne, og jeg han huske, at man i modsætning til anden dansktopmusik havde let ved at blive revet med af historierne Mogensen fortalte. Når Erik Oluf Andersen hænger sig i en lund, så retter man sig op som lille purk og lytter efter. Mogensens styrke er netop historierne med en hverdagspoesi uden sidestykke, et socialt sindelag og en usvigelig tæft for en enkel og god melodi.

Fem lp-plader nåede Mogensen (ex Four Jacks) at indspille fra 1971 til 1977, og de er nu samlet i en boks, der fås i handlen til to hundredekronesedler. Det lyder billigt, men det hører med til billedet, at der længe har været en dobbelt opsamlings cd med Mogensen på gaden til langt under 100 kr. med hele 34 af de 58 numre, der er med i boksen. Men ok, det er rart for musikarkæologer at høre sangene i kronologisk rækkefølge og det er interessant at se forsiden af datidens pladeomslag.

Hyldestpladen, ‘Så længe mit hjerte slår’, der er med som bonus, havde dog haft bedst af fortsat kun at være en teaterforestilling. Coverversioner af Mogensens sange med Benny Holst og Jytte Pilloni lyder for flade i forhold til den ægte vare. Boksens teksthæfte er en urimelig usammenhængende sag, hvor en del fakta gentages, men det farverige portræt af sangeren på omslaget er dog flot. Der er ingen grund til at gentage titlerne på alle Mogensens hits. De fleste af os kender dem på rygraden. Lad mig i stedet foreslå en alternativ guide til glemte perler på de fem cd’er:

‘John Mogensen’ (1971) – ‘Mandag morgen blues’
‘Stop en halv’ (1971) – ‘Automobil’
‘?’ (1973) – ‘Mandalay’
‘Taurus’ (1975) – ‘Mennesker bliver spist i Polynesien’
‘Nordstjernen’ (1977) – ‘Hvad tænker de på’

John Mogensen. 'Samlede værker'. Album. Kick Music.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af