John Convertino

John Convertino er normalt kendt for det skramlede americana-ensemble, Calexico, hvor han passer tjansen som trommeslager. Sammen med bassist og sanger, Joey Burns, startede han gruppen, efter at de i en årrække havde spillet sammen med Howe Gelb i det ørkenrockende Giant Sand. Nu har John Convertino imidlertid fået mod på at prøve sig selv af som soloartist, og det gør han med et mildest talt udfordrende album.

Som med en mærkværdig kunstinstallation, er meningen med ‘Ragland’ ikke lige sådan at gennemskue. Indspillet på en ottespors-båndoptager har Convertino kastet sig over et klaver og noget mørbanket slagtøj og skabt tolv instrumentale sange, der hælder mere til klassisk musik end til Calexico og Giant Sand.

Det er ‘Street Turn River’ et godt eksempel på. Her looper Convertino en simpel klaverfigur, inden han iklæder sig kjole og hvidt og giver den som dramatisk og virtuos pianist for… ja, fulde tangenter.

I ‘Museo’ ændrer klaverklimpreriet karakter til en mere ambient-orienteret musik. Convertino inddrager en ulmende vibrafon, der rammer som små, sirlige vanddråber ned over et bombastisk uvejr af utilregnelige bækkenslag og konturløse klaverakkorder.

‘Comb Your Hair With Water And Go To Church’ er det nærmeste, ‘Ragland’ kommer noget, der minder om Calexico og Giant Sand. Her rumsterer en bedrøvet klaverfigur rundt i lydbilledet, mens de tidligere så mange slagtøjsudbrud puster ud og afløses af en rolig, raslende trommerytme, der om ikke andet får lidt af ørkenstøvet til at lette fra sandjorden.

Men nærmere kommer vi heller ikke lyden af de to bands. John Convertino har med ‘Ragland’ i stedet taget et syvmileskridt udenom alt, hvad han tidligere har bedrevet i bandsammenhænge. Resultatet er et album, der eksperimenterer vildt og voldsomt med instrumenterne, med arrangementerne og med sangene.

Set med kunstnerens øjne er det en imponerende bedrift. Men set fra lytterens synsvinkel er ‘Ragland’ – bortset fra en lille håndfuld numre – for kaotisk og indforstået til, at man for alvor fatter, hvad Convertino vil med dette album. Fans af Calexico og Giant Sand får deres sag for.

John Convertino. 'Ragland'. Album. sommerweg/Hausmusik/VME.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af