Nirvana

Blot et år efter, at boxsettet ‘With the Lights Out’ så dagens lys, vrides de sidste håndører ud af Nirvana-tilbedernes pengepung i form af 22 lo-fi-demoer, leftovers og live-optagelser med Kurt Cobain & Co., hvoraf de 18 allerede findes på samlingen fra sidste år.

Blandt skramlede optagelser fra øvelokalet, studie-sjældenheder og akustiske radio-sessions er attraktionen på ‘Sliver’ derfor de tre tidligere uudgivne demoer ‘Spank Thru’, ‘Sappy’ og en såkaldt boombox-demoversion af klassikeren ‘Come As You Are’ fra Nevermind-indspilningerne, dog i en lydmæssig elendig kassettebånds-version.

Albummet indledes med førstnævnte fra det primitive demobånd ‘Fecal Matter’, optaget hos Kurts tante i Seattle i 1985, hvor en hostende, 18-årig Kurt Cobain suppleres af vennen Dale Crover på bas og trommer. Fraset nummerets historiske affektionsværdi er ‘Spank Thru’ dog noget nær en rædsel at lægge øre til. Studieproduktionen ‘Sappy’ fra 1990 er mere helstøbt, med Kurts forvrængede leadguitar som karakteristisk katalysator for tre minutters deprimeret monotoni.

Af de mindre kendte kuriositeter bør højdepunkterne ‘Do Re Mi’ og ‘Old Age’ fremhæves. I kronologisk orden følger desuden beskidte skitser og alternative udgaver af flere evige klassikere som ‘About A Girl’, ‘Lithium’ og ‘Smells Like Teen Spirit’.

Grunge-korstoget sluttede som bekendt brat i 1994, og siden har Courtney Love døbt sin afdøde eksmands demobånd “rockens hellige gral” – en sandhed med blasfemiske modifikationer. For at blive i den bibelske terminologi skal det derfor understreges, at denne posthume Nirvana-udgivelse absolut kun er for de allermest trofaste disciple.

Nirvana. 'Sliver: The Best of the Box'. Album. Universal.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af