Jøden

Den opmærksomme hiphopper har nok bemærket klistermærket med påskriften: »Hey Jøden! Hva’ sker der med pladen?« i gaderummet. Jødens debutskive har da også været ‘undervejs’ i mere end et årti, hvor den østjyske rapper har været en integreret del af den danske hiphop-scene.

Her har han opnået en kultagtig status grundet sit karismatiske virke som konferencier ved landets to største hiphop-events, Aarhus Took It og MC’s Fight Night. Den bliver næppe mindre med et sympatisk album på gaden, som viser, at Jøden kan lave levende og original hiphop, der imponerer med en fin evne til at få noget helstøbt og holdbart ud af hverdagens små detaljer, om det så drejer sig om pot, penge, vennernes ekskærester eller dårlig hygiejne.

Sidstnævnte er ‘Vask dine hænder, svin’ et forrygende eksempel på, og den kunne sagtens blive en af sommerens ørehængere. Det samme er den underspillede, men uhyre tidssvarende samfundsbasker ‘Hamrer løs’ allerede i gang med at blive, og begge numre viser, at Jøden kan lave numre med mainstream-potentiale uden at sælge ud af undergrundsintegriteten.

Debuten er ligetil uden at være kedelig og sjov uden at være plat. Det er faktisk en svær balance, som Jøden her mestrer, og så er det synd, at Dj Static’s produktioner i længden bliver en smule enerverende. Men »Hey Jøden, mayn! Det var sgu værd at vente på pladen!«

Jøden. 'Monkeyjuice'. Album. ArtPeople.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af