Basement Jaxx – svedigt, men stereotypt afdansningsbal

En ting er at åbne Orange Scene. Noget helt andet er at lukke den. Imens førstnævnte ære per tradition tilfalder danske navne, så sendes sidstnævnte opgave hvert år ud i fri licitation. Opgaven med at runde den 37. Roskilde Festival ordentligt af, endte hos de engelske entreprenører Felix Buxton og Simon Ratcliffe i Basement Jaxx. Det gjorde de med ét eneste formål i bedste Fragglerne-stil: At danse dagen lang og bekymre sig en anden gang. Og man skulle være lidt af en træmand for at stå stille til showet.

På papiret var det en gentagelse af seancen på samme scene i 2004, hvor Brixton-duoen spillede op til regndans og blev efterfulgt af Fatboy Slim i et udendørs festforsøg, der dog druknede i dråber fra oven. Vandmasserne var væk denne gang, men det var det helt store menneskehav foran den store scene også – især i starten. Muligvis kaldte mandagens mødepligt eller også var heavy-hovederne blevet advaret om de dunkende og diskofile rytmer, der bragede ud af Tuborg-højtalerne på begge sider af scenen.

Gennembrudssinglen ‘Red Alert’ indledte det, der skulle vise sig at være lidt af et kulørt og kalejdoskopisk kludetæppe, der udover de to bagmænd indeholdt en jamaicansk rapper, en trommeslager, en perkussionist, tre trompetister og sidst, men på ingen måde mindst, et par superseje soulsangerinder med store stemmer og ligeså store hofter. Den holdopstilling var tilsat utallige udskiftninger af både musikere, sangere og kostumer, der kun gjorde det hele endnu mere kaotisk – ligesom den heftige blanding af house, funk, punk og reggae, som de diskede op med.

Det var svedigt, men også lidt for stereotypt som showet skred frem, hvor kun en akustisk udgave af ‘Romeo’ og balladen ‘Lights Go Down’ trak tempoet ned et kort øjeblik, inden ‘Where’s Your Head At’ fik alle og enhver til at gå amok og headbange, som var det Lars Ulrich, der straffede stortrommen. Halvanden times fadølsfest endte med ‘Bingo Bango’ tilsat raketter og rabalder, som fyrværkerimesteren i Tivoli ville være misundelig på.

Basement Jaxx serverede et habilt houseparty forklædt som en havefest henlagt til festivalpladsens alt andet end grønne græs. Men noget mindeværdigt afdansningsbal var det på ingen måde i forhold til tidligere årgange.

Koncert.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af