Interview: Tricky

Han har stået i skyggen af sit eget mesterværk, siden ‘Maxinquaye’ udkom i 1995. Men Tricky er aldrig fortrukket til baggrunden – heller ikke selv om han har arbejdet sammen med gud og hver mand/kvinde. På britens seneste opus ‘Knowle West Boy’ vrimler det også med gæster. Soundvenue fangede snøvlehovedet for at få en forklaring på samarbejdsiveren.

Listen er lang. Massive Attack, Björk, PJ Harvey, Damon Albarn, Elvis Costello, DJ Muggs, Tool og Paul Oakenfold. Det er blot nogle af de mange kunstnere, vis visitkort ligger i Trickys samling, der må høre til blandt musikbranchens største.

»I virkeligheden handler det mest om at møde nye og andre mennesker. Jeg nyder at være i andres selskab,« forklarer Tricky over telefonen fra hjembyen Bristol, hvor størstedelen af de musikalske stævnemøder har fundet sted. Det var her den unge Adrian Thaws startede sin musikalske løbebane i kollektivet The Wild Bunch, blandt andet sammen med Massive Attack.

»Det studie, vi indspillede i, var én stor svingdør, hvor alle mulige mennesker kom for at hænge ud og lave musik,« husker Tricky, der allerede inden udgivelsen af sit debutalbum ‘Maxinquaye’ havde adskillige samarbejder på samvittigheden – og som har fortsat stilen lige siden.

»I langt de fleste tilfælde er det dem, der henvender sig til mig og spørger, om ikke jeg vil arbejde med dem,« påpeger Tricky, der dog ikke læner sig tilbage i studiets liggesofa af den grund.

»Jeg forsøger altid at tage dem ud af deres eget univers. Det er udfordringen for mig. At få dem på usikker grund – og helst over i min musikalske verden. Når alt kommer til alt, så er jeg kontrol-freak og vil helst bestemme det hele,« indrømmer han.

Hvordan reagerede eksempelvis Björk på det?
»Stille og roligt, faktisk. Hun var meget cool at samarbejde og hænge ud med. Hun ville selvfølgelig gerne have medbestemmelse og skriver også selv alle hendes sange. Men så bestemte jeg over musikken«.

Flere ukendte kunstnere
Det gør den 40-årig brite også på hans nye skive ‘Knowle West Boy’, hvor han dog også skruer ned for mikrofonen og overlader rampelyset til flere ukendte medkunstnere. Folk som Tricky har mødt og støvet op de mærkeligste steder.

»En af dem mødte jeg på gaden, en anden på en restaurant. Desuden er der et par gamle venner, som jeg har genoptaget kontakten med, og så er min ekskæreste faktisk også meget med«.

Det lyder ikke som om, at der rigtig er nogen plan for dine samarbejdsprojekter?
»Nej, den eneste plan er, at der ikke er nogen, og at jeg gerne vil samarbejde med alle, som gerne vil lave noget med mig. Men måske er det også derfor, at jeg ikke kan huske halvdelen af dem, jeg har arbejdet sammen med,« griner Tricky.

Glemt er dog ikke danske Kira Skov, som Tricky har instrueret i sin kommende film ‘Brown Punk The Movie’, der handler om hans eget pladeselskab, hvor Kiras band The Gospel også er signet til.

»Jeg elsker den tøs. Hun er en fantastisk pige og jeg er kæmpe fan af The Gospel, hvilket er grunden til, at jeg vil udgive dem,« udbryder Tricky, der for en gangs skyld ikke vil blande sig i arbejdet med deres kommende album.

»Nej. Der holder jeg mig væk. Hvorfor skulle jeg ændre på noget, der allerede er så fedt?«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af