Seun Kuti + Fela’s Egypt 80

Hverken efternavnet eller musikken lader nogen i tvivl. Seun er søn af den legendariske, nigerianske musiker og aktivist Fela Kuti, der ofte krediteres som opfinderen af afrobeat-genren. Og hvis indædte politiske kamp mod hjemlandet korrupte militærstyre og for et frit, demokratisk Afrika kostede ham adskillige fængselsophold og nær livet men også sikrede ham en ekstrem popularitet i Vestafrika og i særdeleshed blandt Nigerias fattige.

Fela døde af AIDS i 1997. Siden har sønnen Femi Kuti skabt sig en succesfuld karriere, og nu er det altså Seuns tur. Ovenikøbet som frontmand for sin fars gamle orkester Egypt 80, der tæller op til 20 sublime sangere og musikere og med et album produceret af Martin Meissonnier, som tidligere har produceret for Fela.

Der var med andre ord oplagt, at æblet skulle lande lige op af stammen, og sådan er det da også endt. Såvel Seuns vokal som hans saxofonspil minder gevaldigt om farens, og Egypt 80’s eksplosive og tilsyneladende endeløse afrojazz-grooves lyder, som de altid har gjort.

Det kunne synes som manglende selvstændighed men handler nok mere om Seuns enorme respekt for sine rødder og forståelige lyst til at videreføre et af verdens mest ekvilibristiske orkestre. Han mangler lidt af den rå fandenivoldskhed, Fela havde, men spilleglæde og talent har han i uanede mængder. Og så er det skønt, at der stadig er kompromisløse politiske budskaber tilbage i Kuti-familien. Fela kunne ikke have sagt det mere klart: »Don’t bring bullshit to Africa«!

Seun Kuti + Fela’s Egypt 80. 'Many Things'. Album. Tot ou Tard/VME.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af