Interview: Moderat

I dag og i morgen giver den tyske electro-supergruppe Moderat, der består af medlemmer fra Modeselektor og Apparat, koncert i henholdsvis København og Århus. Læs interview med her.

Det er noget af et trekløver, der udgør Moderat. Sammentrækningen af Modeselektor og Apparat, der første gang blev en realitet i 2003, er vel nok det tætteste, den alternative tyske klubscene kommer en supergruppe. Sascha Ring har som Apparat høstet roser for både soloudgivelser og samarbejder med Ellen Allien, mens Gernot Bronserts og Sebastian Szarys fandenivoldske Modeselektor-projekt har remixet for Björk, turneret med Radiohead og udgivet to af de sidste fire-fem års absolut mest hypede elektroniske album. Tilbage i 2003 blev trioens samarbejde imidlertid kun til én ep, som oven i købet var så anstrengende at lave, at den fik titlen ‘Auf Kosten der Gesundheit’: ‘På bekostning af helbredet’.

Sidste år gamblede de alligevel med helbredet på ny. Al succesen blev sat på standby, og nu er de albumaktuelle med ‘Moderat’. »Ep’en var vanskelig at gennemføre, men vi har hele tiden vidst, vi ville lave et album. Det tog bare noget tid, før vi følte os komfortable nok med vores respektive projekter til at tage et til to års pause fra dem. Når vi laver Moderat, laver vi ikke andet«, fortæller Bronserts og Szarys. »Vi var alle tre nået et punkt, hvor nye input var meget velkomne«.

At de nye input skulle komme fra det samarbejde, der i første omgang blev droppet på grund af noget så dramatisk som helbredsmæssige grunde, synes stadig underligt. De tre producere havde ikke desto mindre så gode grunde, at Modeselektor har svært ved at skjule begejstringen.

Frugten af demokratisk arbejde
»Vi har været fans af hinanden i virkelig lang tid. Da vi startede, gennemsøgte vi hver især vores harddiske for gamle ting, vi ikke havde kunnet gøre færdige alene. Dem gav vi til en af de andre, og så skete de mest fantastiske ting. Vi er også blevet ældre og mere professionelle. Det har stadig ikke altid været nemt, og vi har haft uendelige diskussioner om småting, men det er vel demokrati«, fortæller de og forsætter om samarbejdet:

»Vi prøvede en masse ting. Vi optog endda funky basfigurer med Tyler fra !!! og LCD Soundsystem, men det viste sig, at vi ikke var så funky, så vi fandt noget, vi alle sammen var enige om. Vi ville lave noget mørkt og rummeligt. Det endte vi ikke udelukkende med at gøre, men ‘Slow Match’ er et godt eksempel«.

Således emmer frugten af det demokratiske arbejde i Moderat da også af lysten til samarbejdet. Det selvbetitlede album giver os det bedste fra begge projekter. Man genkender lynhurtigt såvel Rings luftige, melankolske produktioner som den særegne Modeselektor’ske uforudsigelighed, mens det hele stadig fungerer som en helhed.

»Som musiker vil man altid ende i en eller anden kategori. Det eneste, man kan håbe, er, at folk skal bruge en hel masse forskellige kategorier til at beskrive ens musik. For mig vil det i hvert fald være et godt tegn«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af