Daniel Johnston – i en zone af kærlighed

Med undertitlen ‘En aften med Daniel Johnston’ var der redt op til en totaloplevelse på Voxhall. Allerede fra klokken 18 kunne man beskue en udstilling af Johnstons tegneserie-besatte kunst samt se dokumentarfilmen ‘The Devil and Daniel Johnston’ som optakt til selve koncerten, hvor Johnston ligesom på den nyligt udgivne ‘Beam Me Up!’ sammen med det hollandske ensemble Beam fremførte perler fra sangskatten med strygere, strenge, blæsere, tangenter og hele molevitten.

Ærindet med denne kontekst var at præsentere kultsangeren for de uindviede, hvorfor det beskedne fremmøde føltes nedslående. En påmindelse om at de høje ambitioner for Århus som kulturby er omsonste, hvis borgerne er blinde, døve og tavse. Den utrolig stærke dokumentar intensiverede forventningerne til koncerten, og da Johnston begyndte med at spille guitarsolo på sin selvopfundne måde tilsat med hans unikke sangstemme, så fik jeg øjeblikkelig kuldegysninger. Den lidt akavede stemning, der ved tidligere koncerter har kunnet indfinde sig, når publikum konfronteres med Johnstons ekstreme stil, var væk, måske fordi filmen forinden så perfekt bød publikum ind i Johnstons særegne univers.

Trods min skepsis overfor Beam på baggrund af ‘Beam Me Up!’, som jeg anser som unødvendig, eftersom Johnstons sange allerede er helt perfekte og ikke behøver spices op, lykkes bandet alligevel denne aften med at pege på et aspekt hos Johnstons sange, nemlig at de lyder som noget fra en anden dimension, men at de er sange, der sagtens kan spilles i stor opsætning, hvilket underminerer enhver forestilling om, at Johnston skulle være en bevidst vanskelig kunstner med en avantgardistisk agenda. Det her er så ufiltreret ægte, som det kan blive. At opleve det live er meget gribende.

Da Johnston en sidste gang blev kaldt ind, afrundede han perfekt med ‘True Love Will Find You in the End’, så man i det mindste havde et skrøbeligt håb med sig, da man igen gik ud i en verden, hvor titlen ofte ikke ringer sandt, og hvor ægte skønhed alt for sjældent bliver værdsat.

Koncert.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af