Radiohead

»Open your mouth wide / The universe will sigh« lyder de første strofer fra Thom Yorkes mund på åbningsnummeret ‘Bloom’ fra Radioheads nye hastigt udsendte ‘The King of Limbs’. I stedet bør man nok nærmere spidse ørerne, da albummet umiddelbart virker ganske knudret og svært tilgængeligt, for briterne dyrker her i udpræget grad stemninger og lyde mere end de gængse sangstrukturer.

Hvor Oxford-kvintetten tidligere har flirtet med den elektroniske musik, går de her mindst til tredje base. Det betyder, at Jonny Greenwoods ofte så bærende guitarmelodier i denne omgang er hensat til en birolle. I stedet har Yorke på succesfuld vis kanaliseret de elektroniske flip fra soloalbummet ‘The Eraser’ og samarbejdet med syrehovedet Flying Lotus over i moderbandets udtryk.

Modsat Yorke-solo dyrker Radiohead dog et fyldigere lydbillede, og kollektivet skinner blandt andet igennem i kraft af input såsom Colin Greenwoods drilske og ofte kompositionsbærende basgange samt Phil Selways rytmeforskydende trommepisken, der blandt andet er fremtrædende på den fortrinlige ‘Lotus Flower’.

Med ‘The King of Limbs’ synes Radiohead at have taget de forskellige eksperimenter fra deres seneste udgivelser til ekstremerne frem for at have genopfundet sig selv på ny. Denne gang fremstår kompositionerne blot endnu mere labyrintiske end tidligere, men tager man sig tiden, vokser albummet for hver gennemlytning. Universet vil dog næppe sukke af den grund. Og dog? Måske et forelskelsens suk? Det er jo nu engang et nyt Radiohead-album, vi taler om.

Radiohead. 'The King of Limbs'. Album. XL/Playground.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af