Janelle Monáe: »Du skal bruge dine superkræfter rigtigt«

Hun startede som Broadway-danser. Siden blev hun opdaget af Big Boi fra Outkast og lavede et af de vildeste og mest ambitiøse debutalbum set i lang tid. Om kort tid er hun klar til at indtage Roskilde Festival med sin farverige, futuristiske og nærmest overjordisk blærede sceneoptræden. Mød Janelle Monáe.

Med sit høje Cartoons-hår, et svimlende ambitiøst album samt en nylegendarisk optræden hos David Letterman er 24-årige Janelle Monáe blevet et navn, der blinker på lystavler verden over. Debutalbummet ‘The ArchAndroid’ har taget verden med storm, og når man lytter til den imponerende bedrift, er der ikke rigtigt andet at gøre end at bøje sig i støvet for den unge dame, der altid optræder iført smoking. Her er ingen slinger i valsen. Og sådan har det faktisk altid været, forklarer hun.

»For mig er alting sort eller hvidt. Der er ingen grå områder. Jeg tror, det kommer af at vokse op i en arbejderfamilie. Jeg indså tidligt, at de ting der sker for mig, er en kæmpe velsignelse, som jeg aldrig må tage for givet. Du skal bruge dine superkræfter rigtigt«.

Så enkelt kan det siges. Men Janelle har ikke altid brugt sine superkræfter bag mikrofonen. Hun var Broadway-danser, indtil hun besluttede sig for at prøve kræfter med musikken. For selv om hun sang den dybe altstemme i kirkekoret som lille, var der en dygtig sanglærer, der spottede, hvad Janelle med vanlig ydmyghed kalder »noget mere« i den stemme, der med næsten overmenneskelig styrke styrer slagets gang på ‘The ArchAndroid’ – et futuristisk værk om en androide, der ændrer verden med musik. For Janelle har musikkens potentiale ingen grænser.

»Der vil altid være folk, der forsøger at putte dig i kasser, men du kan ganske enkelt ikke tillade dig selv at lytte til dem«, siger hun selvsikkert. »Jeg laver den musik, jeg elsker, og jeg bestræber mig på at lave musik, der er anderledes. For mig er musik lig med Stevie Wonder – han har gjort mig til en anderledes kunstner. Og det var det, jeg ville med ‘The ArchAndroid’ Vi ville have den til at føles som vores egne yndlingsalbum gennem tiden, men samtidig gøre noget mere friskt og nyt«.

Når Janelle siger »vi«, er det ikke, fordi egoet er tippet over til at omtale sig selv i flertal. Der er der i mod tale om hendes eget pladeselskab Wondaland Arts Society, der også er kreativt tilholdssted for en række performance artister, visuelle kunstnere og selvfølgelig en masse musikere. Det var også her igennem, Janelle mødte Antwan André Patton, bedre kendt som Big Boi, der lurede den unge eksdansers talent, og inviterede hende med på Outkasts ‘Idlewild’. Han har produceret dele af Janelles album, der iblandt gennembrudshittet ‘Tightrope’.

»Han er som familie for mig«, forklarer hun. »Han er en sand teamplayer, så det var stort at arbejde med ham på ‘Tightrope’, som er en sang, der er skrevet til folket. Som jeg sagde tidligere – jeg skriver min musik til folket, ikke for konger og dronninger«, lyder det resolut fra én, der meget vel kunne gå hen og blive poppens egen næste ukronede af slagsen.

 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af