Fire højdepunkter fra Sónar Copenhagen, dag 2

Med tre scener i simultan klubgang var Sónar Copenhagen også et oplagt sted at shoppe lidt rundt – at fange noget britisk grime ét sted, noget lokalt disco det næste eller lade sig forføre at tung house oppe på hovedscenen i DR Koncerthusets foyer. Hvis man for vild var det bare at følge bassen. Lørdagens program bød på et hav af stærke optrædener – Brynjolfur og AV AV AV kan også nævnes – men her er fire, der satte sig ekstra fast.

Jaakko

 

1. Jaakko Eino Kalevi

Kejtet og verdensfjern som sædvanlig leverede Jaakko Eino Kalevi en fin koncert lørdag aften på Sónar Copenhagen. I samspil med sin trommeslager, korsanger og en lidt genert saxofonist, der i ny og næ sneg sig ind langs væggen, stod den unge finne med det lange hår for at levere en drømmende og distræt omgang pulserende disco. Der var et eller andet ved kombinationen af de synthflader, han med famlende hånd fik fisket frem, og den klagende baryton, han synger sine velskrevne omkvæd med, som – trods tekniske fejl – på perfekt vis fik skyllet tømmermændene væk og vækket de dansede masser til live på ny.

HumanWomen

 

2. Human Woman

Der kan ikke være nogen tvivl om, at den islandske duo Human Woman og særligt forsanger Jón Atli Helgason har en forkærlighed for dansabel indie fra de britiske øer. Tænk Primal Scream fra deres ’Xtrmntr’-storhedstid, men med afstikkere til mere ulmende, sortklædt electro a la Trentemøller. Flere gange under koncerten forlod Helgason sin makker ved pulten og gav den som Ian Brown eller Bobby Gillespie med masser af mod-hår og attitude og nærmest slængede sig på gulvet som en britisk indie-kat. Med dystre og passivt-aggressivt huggende beats og store armbevægelser med få virkemidler gjorde den anglofile duo en fornem figur.
Zebra

 

3. Zebra Katz / Mumdance & Novelist

Red Bull Music Academys SonarDoma-scene var festivalens mindste, men det var nu også her, at de mest progressive navne skulle findes. Lørdagens afsluttende slagserie af først Zebra Katz (billedet) og fra 01.30 Mumdance & Novelist var tungt, men specielt den electro-glade rapper piskede en afsindig stemning op, som hans speedflows og mantra-lignende omkvæd bankede udover den rungende bas: »First name Zebra, last name Katz«, lød det cementerende under ’Last Name Katz’, og når det kommer til velfungerende klubrap er det nu også bare med at lære navnet udenad.

Den britiske dj og producer Mumdance kom med grime, men det stod også klart, at han er en del af den næste bølge. Her blev eksperimenteret til højre og venstre, og settet var som forventet rimelig eklektisk med alt godt fra den britiske klubscene, mens Novelist i stor dynejakke leverede rim i et hurtigere tempo end Formel 1. Menneskemængden var ikke overvældende, men intensiteten var i top.

Ame

 

4. Âme

Hele Sónar Copenhagen blev lukket ned med tyske Âmes live-set i foyeren. Deep house med sjæl, og med sådan et stort rum at spille op var det fantastisk, hvordan detaljerne ikke gik tabt. Takten gik aldrig af mode, men der var hele tiden minimm to lag i musikken. Bassen og trommerne, som kroppen reagerede på i naturlige ryk, og så ellers kække synthspor, små percussionlinjer eller vokalsamples, der holdt opmærksomheden og nysgerrigheden i stram snor, mens festen peakede gang på gang. Ikke med et monstrøst ravende publikum eller armene konstant i vejret – finessen var på spil. Til sidst blev lyset tændt.

Læs også: Højdepunkter fra Sónar Copenhagen, dag 1

Læs også: Sónar er i byen: Se billeder fra festivalens første dag og læs publikums reaktioner

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af