Det universelle groove: Den Sorte Skole udforsker alt fra afrikansk stammedans til tyrkisk jazz

4 6
Det universelle groove: Den Sorte Skole udforsker alt fra afrikansk stammedans til tyrkisk jazz

78 minutters musik med tusindvis af samples fra 350 vinylplader optaget på seks kontinenter i seks forskellige årtier. Sådan lyder formlen for Den Sorte Skoles fjerde opus, der bygger videre på opskriften fra den mesterlige ’Lektion III’. Og når netop ’Lektion III’ hører til et af de absolut største mesterværker, der nogensinde er begået indenfor den samplebaserede musik, er det en voldsom udfordring den danske duo stiller sig op for sig selv. Hvordan overgår man lige den bedrift?

’Indians & Cowboys’ giver desværre ikke det oplagte svar. Der er noget længere mellem snapsene, rakijaerne, arakerne eller hvad end det nu bliver kaldt i de 75 lande, Skolen når at tage lytteren med rundt til.

Grundideen med at splejse alt fra afrikansk stammedans til tyrkisk jazz over siberisk shaman-sang sammen fungerer stadig upåklageligt, selv om det ser vanvittigt ud på skrift. Men der er to elementer, der desværre ikke fungerer på pladen. For det første er der for mange lange passager, hvor kakofonien af alverdens musikbidder bare flyder afsted i en lind strøm uden at gøre nævneværdigt indtryk. Det er stemningsmættet, men uden en beatstruktur eller et medrivende melodisk tema gør det oplevelsen særdeles kompleks og krævende for lytteren.

For det andet virker duoens eksperimenteren med disharmoniske og støjende elementer kun i ganske få tilfælde. Flere steder bliver trommehinden flået i laser af hvinende dissonante melodistykker, der skygger for ellers velfungerende grooves. For grooves, der bør kunne få hele verden til at danse ekstatisk i takt til det samme beat, kan Den Sorte Skole heldigvis stadig svejse sammen.

Singleforløberen ’Heli Yosa’ buldrer derudaf med et sprælsk beat, hvor Skolens udgangspunkt i hiphop kommer fuldt til sin ret. Og når man dertil kan lægge et killer trompet-riff og et udefinerbart mellemøstligt instrument, der syrer helt ud i flere omgange, så er mange fejlslagne eksperimenter tilgivet. ’El Chark’s dybt tilbagelænede dub, der kulminerer i et opklippet kinesisk-klingende strengeinstrument, er også helt i en klasse for sig, og ligeså er den pumpende funky stammedans på ’Humani’.

Måske er de dystre stemninger og kradsbørstige forvrængninger Den Sorte Skoles portræt af en verden i dyb konflikt med sig selv. Det er jo i sig selv en tanke værd, men forhåbentlig får det i fremtiden ikke lov til at skygge al for meget for den positive samlende energi, det universelle groove kan præstere.

Albummet kan downloades på Den Sorte Skoles website HER (du bestemmer selv prisen).

Læs også: 20 koncerter du skal opleve i november – med Rae Sremmurd, Liss og Den Sorte Skole

Den Sorte Skole. 'Indians & Cowboys'. Album. Selvudgivet.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af