Emma Acs: 12 sange, der har defineret mig

Fra Syd Barrett til MellemFingaMuzik: Albumaktuelle Emma Acs gennemgår betydningsfulde sange fra sit liv.
Emma Acs: 12 sange, der har defineret mig

Den første sang jeg kan huske gjorde et indtryk
Public Image Limited ‘This Is Not a Lovesong’

»Lige så langt tilbage jeg kan huske, har jeg syntes, at ‘This Is Not a Lovesong’ af bandet Public Image Limited var helt genial. Det synes jeg stadig. Jeg elsker Johnny Rottens kyniske tekst om at overgive sig til den pengegriske side: »Big business is very wise«. Men som barn forstod jeg kun omkvædet, og det gik rent ind. Hvad skulle man også bruge kærlighedssange til dengang?«


Sangen jeg forbinder med mit barndomshjem
Blur ‘Girls & Boys’

»Jeg voksede op med meget god musik som jeg stadig hører, og Blur var et af de bands, der blev mit eget yndlingsband. Da jeg var barn, dansede jeg meget rundt til den her og sang i stuen imens min far lavede mad. Blur har en vild energi og er det perfekte four-piece band«.

Min yndlingssang i folkeskolen
Gorillaz ‘Clint Eastwood’

»Gorillaz’ første album var det første album, jeg fandt selv og bad mine forældre om at købe. Jeg har været ti år, da ‘Clint Eastwood’ kom ud, og det var det vildeste, jeg nogensinde havde hørt. Min lillebror og jeg kaldte altid på hinanden, når den kom på MTV, og jeg hørte den hver dag på vej til skole som det perfekte soundtrack til min, dengang især, slacker-mentalitet. Jeg voksede op med at elske Blur, hvilket gjorde det meget familiært, men samtidig hørte alle, inklusivt mig selv, hiphop der hvor jeg boede«.


Sangen der gav mig lyst til at blive musiker
Nina Hagen ‘Smack Jack’

»Jeg fandt Nina Hagen, da jeg var lille i min fars pladesamling, og hun blev mit første og største kvindelige idol. Jeg ville faktisk bare gerne være Nina Hagen. Jeg vidste i hvert fald hvilken tilgang, jeg ville have til musik, og jeg elskede at imitere både alle hendes måder at synge på og hendes udseende. Nina Hagen er fantastisk og en af de vigtigeste kunstnere i min dannelse«.

Sangen der åbnede mit sind for psychrock
Syd Barrett ‘Dominos’

»Jeg var stor Syd Barrett-fan, hvilket klart har været med til at farve måden, jeg har skrevet og skriver sange på. Det er utrolig psykedelisk samtidig med, at meget af det er meget minimalistisk. Kernen i psykedelisk musik burde vel også være, hvordan man har det oven i hovedet, og ikke hvor mange space-echo pedaler man har«.


Sangen der giver mig gåsehud hver gang
David Bowie ‘Sweet Thing – Candidate – Sweet thing (Reprise)’

»Denne tretrinsraket fra ‘Diamond Dogs’-albummet går lige ind under huden på mig, ligemeget hvor mange gange jeg hører den. Kombinationen af Bowies vokalpræstation, teksten og de lidende skrigende saxofoner er indbegrebet af, hvad der giver gåsehud«.

En sang jeg forbinder med kærestesorger
The Walker Brothers ‘Make It Easy On Yourself’

»Av – bare titlen. Det er den mest hjerteskærende sang, jeg kan komme i tanke om. Generelt når fortælleren i sørgelige sange prøver at bevare en form for optimisme eller overskud, så bliver det jo så trist, at det ikke er til at holde ud. Her sætter Scott Walker sin egen hjertesorg til side i omkvædet og synger trøstende til sin hjerteknuser. Suk«.


En sang, hvis tekstunivers slår mig bagover
Jack Name ‘Pure Terror’

»Min hjerne kollapsede ved det spørgsmål. Det er meget svært at vælge, men nu bliver det Jack Name, da jeg elsker hans tekster. Han er genial til at danne sætninger, der er så fyldt med virkelig gode ord, som skaber farverige billeder med masser af kød på. En af mine yndlingslinjer er »I was there with the gang, the time the telephone rang, they said the sleeper bit the leader with his medicine fangs«.

Sangen jeg sætter på, når jeg er ked af det
Elvis Presley ‘Crying In The Chapel’

»Der er noget ved den her sang som gør, at det kun er den, jeg vil høre, hvis jeg er rigtig ked af det. Jeg ved ikke, om det er kongens fortrøstningsfulde trygge vokal i en symbiose med den salmelignende rolige melodi, men den er både beroligende og forstående«.


Sangen der får mig igennem en dårlig dag
Talk Talk ‘Living In Another World’

»På en rigtig dårlig dag skal man bare høre det her Talk Talk-nummer rigtig højt, for så får man det helt vildt og meget stædigt. Det er som et kæmpe boost af energi, der bryder selv tyngdekraften og gør dig uovervindelig i de fire minutter, nummeret varer«.

Den nyeste tilføjelse til listen over mine all time-yndlingssange
MellemFingaMuzik ‘A.P. Møller’

»Det her nummer har en helt overvældende frisk energi. Det er noget af det bedste jeg har hørt længe. Generelt er MellemFingaMuzik helt exceptionelt godt!«


Sangen jeg ville ønske, jeg havde lavet
New Order ‘True Faith’

»’True Faith’ er det perfekte hit. Melankolsk, men dansabelt. Aggressivt, men passivt. Modsætningerne gør det til den perfekte sang, der kan høres i alle sammenhænge uanset humør«.

Emma Acs er aktuel med albummet ‘Give in to Whatever’ og tager i januar på en kort turné, der inkluderer nedenstående koncerter:
28/1: Jazzhouse, København

29/1: Northern Winter Beats, Aalborg
30/1: Radar, Aarhus

Læs også stort interview med Emma Acs i det nye Soundvenue Magazine, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af