Archy Marshalls hjemmerullede hiphop-album understreger hans frodige talent

Archy Marshalls hjemmerullede hiphop-album understreger hans frodige talent

’Fodslæbende’ er for det meste ikke det skudsmål musikere ønsker behæftet på deres musik. Men i tilfældet Archy Marshall – for mange bedre kendt som King Krule – kan denne betegnelse med god ret appliceres – i positiv forstand! Tilføjer man ’knitrende’ og ’hjemmerullet’ har man med tre ord nogenlunde indkapslet det hiphop-indlejrede univers, Marshall bevæger sig indenfor i denne ombæring.

Den henslængte stemning fra de støvede og stenede produktioner kan ved første lyt minde om et lidt tilfældigt sammenskrabet soundtrack til en indiefilm om unge slackere i et trøsteløst socialt boligbyggeri mere end om et fuldtonet værk fra en ambitiøs kunstners albumværksted.

Men skindet bedrager! Det kan godt være, at ’A New Place 2 Drown’ ikke indeholder de helt store sange efter gængse kompositionskriterier, men man skal ikke lade sig afskrække, endsige narre, af det lidt uforpligtende førstehåndsindtryk. Gentagne lyt bereder for en suggestiv og vanedannende rejse ind i Marshalls frodige musikalske hjerne, der byder på en overbevisende vekselvirkning mellem disciplin og legesyge, og et forbandet godt greb om både det form- og følelsesmæssige.

Marshalls stemmeføring bidrager til indtrykket af at lytte til en døgenigt uden mål og med i tilværelsen, men derfor er det også effektivt, når han med mellemrum synger klart som på den glimrende ’Ammi Ammi’, en af albummets klarest dechifrerbare melodier. Andre enkeltøjeblikke, der står ud, er ’Arise Dear Brother’ og ’The Sea Liner MK 1’ – sidstnævnte er en fornemt afstemt produktion, der aldrig helt finder et fast leje, men i stedet har noget både roligt og ildevarslende over sig.

I det hele taget har den 21-årige blege englænder rigtig godt fat om hiphoppens virkemidler. Hans rim sidder som de skal og hans produktioner er så gennemført stærke, at man sidder og ønsker ham held med at få fat i nogle af branchens mere eventyrlystne navne på den anden side af Atlanten. Han har potentialet til at gøre underværker for enhver, der er villig til at lade hans kontrastvæske sprøjte ind i deres kreative blodårer.

Fans af den mindre ’sorte’ og mere musikalsk vidtspændende King Krule-debut fra 2013 vil sikkert nok føle sig mindre umiddelbart tændt af Marshalls ikke nær så sangorienterede efterfølger, men for den nysgerrige og tålmodige lytter åbenbarer det nye album blot hvor stort, frodigt og, ikke mindst, dybtrækkende, talentet er.

Archy Marshall. 'A New Place 2 Drown'. Album. XL/Playground.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af