Sulten og selvsikker: Rap-håbet Artigeardit stråler af potentiale

Sulten og selvsikker: Rap-håbet Artigeardit stråler af potentiale

Artigeardit er ikke perfekt. Han er doven, kan ikke helt finde ud af kærligheden, og selvfølgelig driller skolen. Men han tager tingene stille og roligt. Det er jo ikke verdens undergang. Og det er vel kun normalt, at tankerne flyver rundt i hovedet, når man er 19 år?

Alderen til trods er rapperen med de albanske rødder en af de mest lysende stemmer i den opblomstring af dansk rap, vi oplever i disse tider. Tankerne er flakkende, men historiefortællingen tæt og mættet. Hertil er hans levering præget af en sjælden selvsikkerhed på trods af en til tider sløv karakter – sådan lyder Ardit, og det er i den uredigerede virkelighed, at han stråler. »Altid sløve øjne som jeg var basket, sværger det genetisk«, som det lyder på ‘De prøver’.

Hos Ardit er der ikke så meget pis. Hans målsætning er ærlighed, og det er forfriskende, hvordan virkeligheden ikke bliver pyntet eller retoucheret. Her er hverken damer, bling eller dekadence – bare en ung mand, der har tanker og drømme.

Men drømmene er også guldbelagt af selvsikkerheden – og hertil kommer sulten.

»Folk sir’ branchen er hård, lad mig tæm’ den / se på mig dreje den og vende den / knep’ den og glemme den / som en pige, da jeg var 15«, rapper han på den trappede ’Blir ved’, der trods sin ekstatiske karakter bliver holdt lækkert nede af Ardits tilbagelænede, overlegent afslappede flow, der ep’en igennem rammer et leje mellem autoritet og eftertænksomhed.

Ep’en spiller bare 23 minutter, men Ardit og hans lille hold af producere kommer alligevel rundt om en håndfuld forskellige musikalske udgangspunkter: Humøret er for eksempel også højt på den pralende banger ’Holder ik i retten’, mens titelnummeret dyrker en mere svævende, Ukendt Kunstner-agtig stil.

Højdepunktet er stadig singlen ’Forklar ma’ – en fænomenal omgang klassisk hiphop, der produktionsmæssigt vipper med kasketten til Just Blazes storladenhed og soul-elementer fra en tidlig Kanye. »Det snart ik’ kun bussen der henter os« er én stærk linje ud af mange på et track, hvor Ardit både forudser sin egen succes og holder sig selv nede på jorden: »Stadig et barn i hovedet / ikk’ bebrejd mig, hvis jeg synder«.

Kærligheden driller derimod på den ligeledes klassiske ’Bare lyv’, en historie fortalt i øjenhøjde med vokalsamples og melankolsk piano. Om pigen, der snorker, og relationen, der bare ikke dur: »Så bare lyv, når folk de spørg’ dig / sig til dem, du aldrig har mødt en som mig før«.

Skønhedsfejl slipper vi dog ikke helt for. De maniske ad-lips på ’Blir ved’ kammer lidt over, og så klæder det faktisk ikke Ardit at få en som Murro til at synge omkvædet på ’Fristelse fordærver’. Murros vokal er alt for renskuret, og når Ardit selv folder sangstemmen ud i både nummerets outro og på ’Forklar ma’s omkvæd får man i stedet personlighed – selv om han ikke synger helt rent.

Ep’en stikker altså i øst og vest, og ligesom rapperen selv er ’Fristelse fordærver’ ikke en perfekt udgivelse. Men vi har at gøre med en kunstner, som er ved at finde sig selv og sin stil. Han er først lige begyndt. »Ung sjæl, men jeg vanskelig at forme«, som Ardit bekender på ’De prøver’.

Det eneste, der mangler, er lidt fokus – for oven på ’Fristelse fordærver’ står det klart, at vi i Artigeardit har at gøre med en rapper og lyriker, der stråler af potentiale.


I denne uge sætter vi fokus på hiphoppens friske stemmer med temaet ‘Ny dansk rap’ – se alle artiklerne HER.

Læs også: Her er 10 nye danske rappere, du skal holde øje med

Læs også: Wake-up call fra gaden og ghettoen: »Når man bor her, får man nogle tæsk af livet«

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Artigeardit. 'Fristelse fordærver'. Ep. Artige Records.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af