Her er 10 nye danske rappere, du skal holde øje med

Her er 10 nye danske rappere, du skal holde øje med
Hiphop-duoen DC.

I denne uge sætter vi fokus på hiphoppens friske stemmer med et tema om ny dansk rap. Undergrunden er en urskov af sulten kreativitet, og med blikket rettet mod gadens stemmer er det nemt at se, at dansk hiphop anno 2016 er en både spirende og taknemlig scene at følge med i.

Vi har sammenfattet de overordnede pointer om den nye bølge af rappere HER, men på denne liste går vi enkeltstående i kødet på 10 nye danske rimsmede, der tilsammen maler et bredt billede af scenens alsidighed, potens og potentiale.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Artigeardit

Hvem er han?
19-årige Ardit fra udkanten af København, der efter et par Youtube-demoer bragede igennem med debutsinglen ’Forklar ma’ i midten af februar. I starten af marts fulgte den syv numre lange debut-ep ’Fristelse fordærver’, der blandt andet har fået opbakning fra Sivas, og nu følger så en række live-shows. Blandt andet solo på Rust og sammen med Sleiman, DC og Intensiv MC på New Era-touren, der rammer landets fire største byer fra slutningen af marts.

Hvordan lyder han?
Ardit er naturligvis stadig ung, men han besidder et flow, der emmer af selvsikkerhed og autoritet. Her er intet rim forceret, og så har Ardit tilmed et ganske godt flair for de sungne omkvæd, som måske ikke er skønsang, men bringer noget ærlighed ind i tekstuniverset, der udspringer af en ung mands hverdag, problemer og fristelser.

Hertil byder ep’en trods sin korte spilletid på flere forskellige stilretninger: Højdepunktet er stadig den soul-samplende og storladne ’Forklar ma’, der vækker minder om tidlig Kanye, men den afdæmpede kærlighedssang ’Bare lyv’, den trappede ’Blir ved’ og bangeren ’Holder ik’ i retten’ er ligeledes med til at danne billedet af en ung rapper, der emmer af potentiale og talent, selv om han ikke har fundet sin endelige stil endnu.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Hakeem

Hvem er han?
Gaderapper fra Amager, der er en del af det toneangivende pladeselskab Cannibal Records, som også huser J-Mix og Icekiid. Stilen er gaderap, men Hakeem er stærkt inspireret af fransk hiphop, og han sætter ikke sig selv i centrum af handlingerne på samme måde, som andre nye rappere som Jamaika eller DC gør. Han er jordnær og cool, men beholder også en nødvendig distance for at kunne beskrive de ting, der omgiver ham.

Hvordan lyder han?
Hakeem har kun én sang ude, nemlig singlen ’Aktivitet’, der til gengæld er så heftig en banger, at det er et under, den ikke har overtaget radiostationerne endnu. Det er ikke en oplagt festsang, men med sit kontante beat, et fængende synthhook og en iskold Hakeem, der med stil og autoritet brækker tingene ned, er det et nummer, der kræver absolut opmærksomhed. »Det ved du selv, min bror, at vi aktive, eller er du dum?« og »aktivi« er linjer, der bliver hængende i dit hoved.

Boem

 

3. Boém

Hvem er han?
24-årige Mike Michell Al Kampom Larsen fra Nordvest, der har rappet i næsten et årti, men først kastet sig over det danske sprog for tre år siden. Han har dog haft mere travlt med at dygtiggøre sig som rapper end med at udgive musik, og som Boém (en afkortet form af ’boheme’) har han indtil videre delt to numre: ’Ungdommens synder’ og senest ’Anakron’ fra starten af 2016. Boém er en del af Udkanten – et kollektiv af rappere, sangere og producere, der også omfatter folk som Emil Kruse, Larry Lovløs og producer Lasse ’L.A.’ Sørensen.

Boém har planlagt to kommende udgivelser med en tredje i støbeskeen. Den første, albummet ’Fri mit sind’, skulle udkomme tidlig sommer.

Hvordan lyder han?
Boém er en rapper med noget på sinde. Gaden er udgangspunktet, men tilgangen poetisk og kritisk. Kald det conscious, eftertænksomt, intelligent eller bare velovervejet, det her er ord, som vil sige noget – om det er at fortælle om rapperen selv eller det omkringliggende samfund.

På ’Anakron’ er stilen tusmørke-jazzet med piano og ensom trompet, mens ’Ungdommens synder’ glider afsted på en blid bund, som giver fuld plads til Boéms stemme, som har en meget naturlig omgang med de ord, der flyder ud af den. Han besidder et flow, der på den ene side er tilbagelænet, men på den anden fyldt med både følelser og autoritet.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Jamaika2

 

4. Jamaika

Hvem er han?
20-årig sangrapper fra Vejle med somalisk baggrund, der står foran det store gennembrud – og det er fuldt fortjent. Han er en del af Force One Music-crewet, der har underskrevet kontrakt med Sony, og den 1. januar udkom den fremragende debut-ep ’SxB på fri fod’, der sætter en høj standard og viser et stort potentiale.

Jamaika har siddet i fængsel af flere omgange, og det er et af omdrejningspunkterne i hans musik, hvor han med autoritet og nærvær fortæller om ghettolivet, om at holde sammen med vennerne og om at passe på familien. Han optrådte til sidste års Distortion, har varmet op for britiske Stormzy og kan til sommer igen ses og høres på Distortion samt Trailerpark Festival.

Hvordan lyder han?
Det helt særlige ved Jamaika er, at han synger mere end han rapper, hvilket giver musikken en stærk r’n’b-vibe. Ganske vist omhandler teksterne det hårde liv i ghettoen, men Jamaika fortæller på en facon, der er både skarp, klagende og yderst melodisk, og det gør, at han kan pakke exceptionelt mange hooks ind i sine vers, som det sker i eksempelvis ’Blodskudt’, ’Dara Mara’ og ’Gode dage venter’. Han har desuden også optrådt på flere numre med DC, hvor hans melodiske hooks fungerer som kontrast til duoens hårdkogte rap.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Annelise

Hvem er hun?
Annelise kommer direkte ud af det Nørrebro-baserede Struglaz-crew, der blandt andet også omfatter Mund de Carlo og de rutinerede battle-rappere MC Ollie og Balthasar. Annelise har i en årrække været backingrapper for Mund de Carlo, og derfor er det kun logisk, at han medvirker på ’Frisk fiks’, hendes første track som soloartist, der blev lagt ud midt i januar. Nummeret er produceret af Banner, og der skulle være meget mere på vej fra Annelise, der i øjeblikket bruger tid i Struglaz-studiet sammen med produceren Genius.

Hvordan lyder hun?
Annelise lyder lige så overskudsagtig som titlen på nummeret antyder. Over et sprødt og klassisk lydende boom bap-beat demonstrerer hun et veludviklet og legesygt flow, der er skarpt, energisk og ekvilibristisk. Mund de Carlo viser sin vanlige virtuositet i sit gæstevers, og med sine hornsamples og dj-scratches er ’Frisk fiks’ et udtryk for en stil, der hylder hiphoppens grundlæggende discipliner og holder den klassiske rap-tradition i hævd.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. DC

Hvem er de?
De to unge fætre Danni og Carmon udgør duoen DC, der er fra Nivå og laver benhård hiphop på gadeplan. De er tilknyttet studiet og selskabet Stamina, og debut-ep’en ’Robin Hood’ udkom i april sidste år. Det er dog de efterfølgende singler ’Jer’ og ’Oralé pt. 2’, der begge har Jamaika som gæsteartist, der har skaffet gruppen opmærksomhed med sammenlagt flere millioner plays (og det bare på Youtube). Ved siden af DC, der melder om at være på vej med nyt, har Carmon også udgivet solosinglen ’Lige nu’ med rapperen OG Harry.

Hvordan lyder de?
DC går i MellemFingaMuziks fodspor, men er endnu mere rå og direkte i deres tekster. Gaden er hjemmet, kriminalitet, vold og narkosalg er hverdagen, og det skildres ophøjet og til tider glorificerende af de to unge rappere. »For jeg er femstjernet krimi-nimi-nel / kan ikk’ tælle de gange i en iso-celle«, lyder det for eksempel fra Carmon i ’Jer’s første vers. DCs gaderap er i øjenhøjde, og duoens gangsta-attitude rammer for en dansk kontekst et nyt niveau.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

KeisKhatib

 

7. Keis Khatib

Hvem er han?
Med op imod halvandet årti i gamet kan man ikke som sådan kalde Keis Khatib en ny rapper. Men det er først nu – efter at have begået sig i Royal Mudd og krydset hiphop-klinger med blandt andre Spitzenklasse-drengene og StrudsiGallop – at den dansk-tanzanianske rapper og producer for alvor har stukket hovedet op af undergrunden med debutpladen ‘Zone 2’, der udkom i slutningen af februar.

Albummet er et af de nyeste, lovende skud fra pladeselskabet Green Shades Music, og man kan nå at opleve en smagsprøve eller to live, når Keis varmer op for Pede B i Pumpehuset primo april.

Hvordan lyder han?
Keis har et legesygt barns musikalske nysgerrighed og en gammel sjæls velovervejede, afbalancerede linjer. Stilen er så tilbagelænet, som den overhovedet kan blive, men samtidig mindst lige så fremadstræbende, ambitiøs og eksperimenterende.

‘Zone 2’ byder på rendyrket gadepoesi fra det ydre Nørrebro, hvor Keis er vokset op: Rørende personlige fortællinger og kritiske betragtninger skrevet med lige dele hjerte og hjerne og fremført med velafrundet stil, ubesværet stemme og et afslappet, flydende flow. Hver storbyfortælling akkompagneres af smooth jazz-samples, fængende melodier eller enkle old school-scratchede hiphop-beats.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Eebz

Hvem er han?
En københavnsk rapper, der som yngre boede tre år i England, og derfor startede med at rappe på engelsk, før han som 16-årig flyttede tilbage til Nørrebro. Familien har gambianske rødder, og opvækstens kulturforskelle har præget Eebz, hvilket giver ham et særligt udsyn i de samfundskritiske rap. Nu foregår det på dansk, og han har indtil videre blot en enkelt sang (og et remix) ude, mens et track ved navn ’Fredag’ er på vej.

Hvordan lyder han?
Singlen ’Det de ik’ forstår’ er en trap-banger af karat, der har en af den slags omkvæd, som føles helt uopslideligt. Beatet er hårdt, hihatten er diskant og autotunen tør og gennemborende. De klassiske gangsta-dyder holdes i hævd med en tekst, der omhandler stofsalg og politijagt, men det bliver også suppleret af en samfundskritisk opsang til landets politikere, der har ladet de marginaliserede grupper i stikken. Niveauet er højt fra start her, og remixet ’Det de ik’ forstår, pt. 2’ indeholder bidrag fra rapperne MJ, Bar Z og Kofi Sa, der også lægger kritiske bars ned over Eebz’ hit-fundament.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Tobias Rahim

Hvem er han?
Han kendes måske bedst som ’Grande’ i reggaeton-duoen Camilo og Grande, men Tobias Rahim er nu også sprunget ud som soloartist i eget navn. Hans første og eneste single ’Luk mig op’ udkom i midten af februar, mens flere numre bliver prøvet af live i løbet af marts, hvor Rahim agerer support på Thøger Dixgaards danmarksturné. Hans debut-ep skulle lande til sommer.

Hvordan lyder han?
Med Drake og Future som internationale bannerførere har stilen, hvor sang og rap bliver til et blandingsprodukt, for længst spredt sig til Danmark. Ligesom Jamaika befinder Rahim sig i en gråzone i forhold til leveringen – et tilbagelæget rap-vers her, et melodisk sunget omkvæd der. Det lyriske udgangspunkt er observationer af samfundet blandet med personlige oplevelser, mens producer Frederik Carstens (der bl.a. har arbejdet med Anya og Thøger Dixgaard) står bag de fyldige trommer, strygerne og den bobbende synthlyd, der driver nummeret frem uden at forcere stemningen. Resultatet er en betagende blanding af rap og pop.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. J-Mix

Hvem er han?
Jacob Msafiri Vinther er ligesom Hakeem fra Amager og en del af Cannibal Records, men i modsætning til kollegaen er han mere feststemt og humoristisk i sin tilbagelæne stil. Han har en fortid som den ene halvdel af duoen Clique 23, der søgte en klassisk boom bap’et 90’er-lyd, men som soloartist har han over de seneste par år udgivet en række singler, der stikker i forskellige retninger.

Hvordan lyder han?
’Hva ska man gøre’ har en klimprende, renskuret og næsten drømmende guitar som sangens gennemgående element, ’Ooh Baba’ søger en mere klassisk west coast-lyd med pitchet synth, strengepluk og et mere funky beat, mens ’Shotgun’ (feat. Hakeem) og ’Vi okay’, der er J-Mix’ bedste festnumre, med sine sprøde beats lægger sig op af ratchet-stilen.

’Vi okay’ viser også rapperens flair for humoristiske og underfundige punchlines, som i den gyldne linje: »Du spørger, hvordan det går og siger ’hej’, men du kender selv svaret / ’stille og roligt, hvad med dig?’«.

Læs også: Stemmer fra gaden: Dansk rap er meget mere end du tror

Læs anmeldelse: Jamaika ‘SxB på fri fod’

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af