Premiere: Liima udfordrer musikvideo-formatet i ny OL-video til ‘Russians’

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Vi skal ikke mere end en håndfuld år tilbage, før musikvideoer per se var ekstraordinære. Går vi lidt længere tilbage, var de et fænomen på tv. Men i vores nuværende DIY-æra, hvor apps og tutorials er lige ved hånden, er musikvideoer blevet hverdagskost. Fantastisk for de fleste, og udfordrende for dem, der har håndværket som deres metier.

Udfordringen tog notorisk eksperimenterende Liima op i samarbejde med direktørduoen Jonas Bang og M.I.L.K., som nu hæver barren med en innovativ video til bandets nye single ‘Russians’, der er produceret i samarbejde med kulturlaboratoriet Prxjects by Mercedes-Benz.

Grænserne mellem musikvideo og dokumentar udviskes så småt i videoen, der både musikalsk og billedligt kredser om OL-boykotten i 1980.

Nummerets fundament hænger nemlig uløseligt sammen med den historiske sportsbegivenhed, da Liima har samplet et stykke blæsermusik, som den russiske komponist Aleksandra Pakhmutovas skrev til De Olympiske Leges åbningsceremoni i Moskva i 1980.

Sportseventyret blev imidlertid noget amputeret på grund af det politisk kolde klima i perioden, og mange atleter måtte se deres drømme brase sammen under boykotten. En af dem var den tyske guldfavorit i spydkast, Michael Wessing, som Bang og M.I.L.K opsøgte og interviewede til musikvideoen.

Han fortæller blandt andet, at frustrationen var så stor, at han kastede sin fiskestang fra sig i ren afmagt på en fisketur i Holland: »Det var den længste flyvetur for en fiskestang nogensinde«.

‘Russians’ er dog en mindre aggressivt affære med et tilbagelænet triphop-feel, som omringes af milde, svævende synthflader og pyntes med det historiske brass fra Pakhmutova, som injicerer noget særegent og højtideligt i atmosfæren.

Liima har netop offentliggjort tre danske koncerter til efteråret:
8. september: Jazzhouse, København
9. september: Atlas, Aarhus
10. september: Studenterhuset, Aalborg

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af