Live eller ej: Fem af historiens mest famøse lip sync-skandaler

Live eller ej: Fem af historiens mest famøse lip sync-skandaler
Beyoncé til Barack Omabas anden indsættelse som præsident. (Foto: Mark Wilson/Getty Images)

Det er ikke velset at lip synche. Sådan er det bare.

De største popstjerner gør det ofte, sådan er gamet, men der er ikke noget at sige til, at publikum føler sig snydt, når der mimes frem for synges live.

Det sker naturligvis meget oftere, end man skulle tro, og størstedelen af gangene bliver kunstnerne selvfølgelig heller ikke opdaget. Men det gør de altså nogle gange, og så bryder helvede løs – specielt, når det drejer sig om en optræden, som bliver vist på tv.

Vi har samlet fem af historiens mest omtalte lip sync-skandaler.

1. Beyoncé til Obamas indsættelse som præsident , 2013

Ingen havde regnet med, at Beyoncé ikke ville synge live, da hun i 2013 fremførte ‘The Star-Spangled Banner’ til Barack Obamas anden indsættelse som præsident.

Det var jo Beyoncé? Og så endda nationalhymnen? Men det kom efterfølgende frem, at Bey havde mimet. Der var simpelthen for meget på spil.

»Jeg havde ikke tid til at øve med orkestret. Grundet manglende tid til lydprøver følte jeg mig ikke sikker ved at tage den risiko«, udtalte Beyoncé efterfølgende til en pressekonference, hvor hun som så mange andre pointerede, at det altså er ret normalt at gøre i musikbranchen.

2. Milli Vanilli sang overhovedet ikke

Historien om Milli Vanilli er en af musikhistoriens mest absurde. Duoen havde massiv succes i slutningen af 80’erne – i stor stil takket være singlen ‘Girl You Know It’s True’ og albummet af samme navn, der gik nummer et i USA.

Der gik dog ikke lang tid, før omverdenen lugtede lunten. Det var slet ikke franske Fab Morvan og tyske Rob Pilatus, der sang numrene – heller ikke på plade!

Duoen var sammensat af den tyske producer Frank Farian, og Milli Vanilli blev for alvor sat i søgelyset efter en MTV-optræden i 1989, hvor ‘Girl You Know It’s True’-tracket gik i hak live – se et klip fra den performance nederst.

Efter massivt mediefokus afslørede Farian i 1990, at vokalerne var sammensat af en lang række sangere, men ikke Morvan og Pilatus. De blev prompte beordret til at tilbagelevere deres Grammy for Best New Artist, som de havde vundet i 1989.

3. Ashlee Simpsons polkadans i ‘Saturday Night Live’, 2004

Hvad gør man, når ens playback bliver afsløret på direkte tv i ‘Saturday Night Live’? Hvis man hedder Ashlee Simpson, danser man en lille polka, inden man akavet forlader scenen.

Sangerindens ‘optræden’ i det amerikanske sketch-show er nok det største lip sync-fail nogensinde. Simpson havde tidligere på aftenen spillet ‘Pieces of Me’, men vokalen herfra flød også fra højttalerne anden gang, da hendes band rigtigt nok begyndte at spille ‘Autobiography’.

Sådan noget skal helst ikke ske… Og mens det naturligvis var lydmandens fejl, så hjalp Simpsons selvproklamerede ‘hoedown’ ikke på det.

I slutsekvensen (nederst), skyder hun endda skylden på sit band: »Jeg har det så dårligt, mit band begyndte at spille den forkerte sang«. Yeah, right…

4. Jennifer Hudson mimer til Super Bowl, 2009

Her er vi tilbage i samme boldgade som Beyoncé. Man synger bare ikke nationalmelodien via playback, og da ikke til verdens største sportsbegivenhed, Super Bowl.

Men måske netop på grund af sidstnævnte kom det frem, at Jennifer Hudson havde mimet under indledningen i 2009. Og det faldt ikke i god jord hos fans.

Det var dog ikke Hudsons egen skyld. Showets producer Rickey Minor udtalte efterfølgende, det var blevet sangerinden pålagt at levere sin version en uge før, da der simpelthen er for mange variabler ved at synge live.

Der går desuden stærke rygter om, at Whitney Houstons 1991-optræden ved Super Bowl – af mange hyldet som den bedste nogensinde – også var lip sync.

5. 50 Cents forlystelsespark til BET Awards, 2007

Rappere skal bare ikke lip synce, specielt ikke til hiphoppens egen prisuddeling, BET Awards.

Men 50 Cents optræden med ‘Amusement Park’ i 2007 var noget af en fadæse. Opsætningen var stor og flot, men 50 missede hele det første vers og vandrede i stedet forvildet rundt blandt publikum, mens han hilste på Snoop Dogg.

Rapperen forklarede efterfølgende i et radiointerview, at han i starten var blevet distraheret af de forskellige luftakrobater.

»Jeg koncentrerede mig bare ikke«, sagde han. No shit…

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af