10 essentielle sange i den nye bølge af rowdy Soundcloud-rap

Det kan godt være, at selve Soundcloud-siden er tæt på konkurs – men rapscenen, der bor på siden, har overflod af talent.
10 essentielle sange i den nye bølge af rowdy Soundcloud-rap
Lil Pump.

Rapperne på internet-platformen Soundcloud ligner ikke de andre rappere. Mens streamingtjenester som Apple Music og Tidal har satset på at sikre sig støtte fra etablerede artister som Drake, Rihanna og Jay-Z (ejeren af sidstnævnte tjeneste), er en ny bølge af unge, vilde rappere med en fælles æstetik opstået organisk på gratissiden Soundcloud.

Man kan dels spotte dem på looket: De rocker tit farvede dreads, har piercinger i ansigtet, tatoveringer i overflod, og så er der tit en vis rockindflydelse. Lil Uzi Verts yndlingsartist er for eksempel Paramore, og Lil Yachty og Playboi Carti iscenesætter sig selv som rockstjerner. Senest har den helt unge generation omkring Lil Peep og XXXTentacion taget et stort skridt videre i subgenrens udvikling ved at inkorporere henholdsvis emo- og grunge-elementer i musikken.

Soundcloud-rappen er hiphoppens yderste grænseområde i øjeblikket. Det er her, der for alvor bliver eksperimenteret med genren, og her, de mest anderledes og nytænkende rappere dukker op.

Det kan godt være, at mange af dem er vokset videre til store pladeselskaber og (ugh!) Youtube, men DIY-ånden og punkæstetikken fra Soundcloud-bølgen står ved. Det er ganske enkelt en ny stil inden for hiphop.

Her er ti essentielle numre fra bølgen af Soundcloud-rap – så er du opdateret på både de vigtigste tracks og rappere.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. XXXTentacion ’Look At Me’

Miami-rapperen XXXTentacion er både Soundcloud-scenens mest flersidige talent og dens store enfant terrible. Han er blevet synonym med den aggressivitet og destruktivitet, der tit præger Soundcloud-scenens sange, og som til tider spilder over i virkeligheden, som når der nærmest regelmæssigt udbryder slagsmål til koncerterne. Han har også en række sager på samvittigheden, og er faktisk lige nu involveret i en retssag om vold mod sin gravide ekskæreste – en anklage han nægter sig skyldig i.

Men kan man se ud over kontroverserne, er XXXTentacion den mest unikke og flersidige stemme, der er dukket op fra Soundcloud. Han laver dundrende lo-fi-crunk som storhittet ’Look At Me’, der lyder som Waka Flocka Flames aggressive trap filtreret gennem punkattitude og -æstetik. Men han laver også mærkelig, sært smuk pop som den Diplo-producerede ’Looking For a Star’, der lyder som en twistet Justin Bieber-sang, hvis Bieber havde ægte følelser. Senest overraskede rapperen, da hans debutalbum ’17’ så helt bort fra rap og fokuserede på afdæmpede ballader.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Lil Peep ’Benz Truck’

Hvor XXXTentacion fremstiller alle sine følelser i et råt spektrum, er Lil Peep i højere grad en stilist, der udstiller sin livstrætte, narkotiske apati i druggy kærlighedssange. Der er både poppunk a la Good Charlotte og Sum 41 i hans vokal og æstetik samtidig med, at hele udtrykket også låner af Yung Lean og Sadboys’ medicinerede melankoli.

Det nyligt udkomne album ’Come Over When You’re Sober (Part One)’ forfølger det her udtryk meget konsekvent – det er et sammenhængende værk, der viser en helstøbt idé. Hittet ’Benz Truck’ er et perfekt eksempel: Halvhjertet kærlighed, døsig vokal, guitarloop, catchy omkvæd og en generelt stenet vibe. Det er en slags døsig weltschmerz; Morrissey på Xanax.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Lil Uzi Vert ’XO Tour Llif3’

Lil Uzi Vert er allerede vokset fra Soundcloud-scenen. Han er en af de mest hypede unge rappere lige nu, og ’XO Tour Llif3’ er et globalt hit. Men den piercede, selvudnævnte rockstjerne-rapper er i høj grad et produkt af den første generation af Soundcloud-rappere, der også tæller stjerner som Lil Yachty og Playboi Carti.

Men Uzi er nok den, der har mest til fælles med den næste generation af følsomme, rockorienterede rappere som XXXTentacion og Lil Peep. ’XO Tour Llif3’ er netop sådan en øm, følsom break-up-sang, der er unik for Soundcloud-scenen. Og hvor XXXTentacion nævner poppunk, emo og grunge som forbilleder, har Lil Uzi Vert netop udtalt, at Paramore er hans yndlingsartist. Linjen fra Uzi til den nye generation er tydelig – faktisk kan man sige, at Soundcloud-scenen allerede har sin første store verdensstjerne i Lil Uzi Vert.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Smokepurpp ’Audi’

»I don’t want friends, I want Audis«, går omkvædet på Smokepurpps største single, og det må siges at være ret tæt på at være nonsens. Men det er sådan nogle catchy, skæve tekster, der danner kernen i den 20-årige rappers univers.

Han virker klart inspireret af nonsens-rap-Gudfaderen Lil B’s tilgang til tekster, hvor en original bevidsthedsstrøm kan lede en til inspirerede vers og omkvæd. Det hele foregår over tunge, distortede trap-beats, der lyder som lidt mere polerede versioner af XXXTentacions tungeste udskejelser. Hvis XXXTentacion og Lil Peep har et vist slægtskab til Lil Uzi Vert, er det her mere en upoleret version af Playboi Carti: Adlibs, kaos og masser af attitude.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Lil Pump ’Flex Like Ouu’

Smokepurrps 16-årige kompagnon Lil Pump er næsten mere meme end rapper. Hans adlibs fylder næsten mere end Playboi Cartis (især hans kendte ’EKSETIT!’-råb), og hele hans univers af penge, stoffer og kaos virker perfekt skabt til sociale medier, hvor han også har en betydelig følgerskare.

Han Instagrammer en Xanax-formet kage den ene dag og starter slagsmål til sine koncerter den næste. Det hele soundtrackes af rowdy hits som ’Flex Like Ouu’, der er et perfekt eksempel på, hvad Lil Pump gør godt: Det er ekstremt catchy, der er mange gentagelser, og beatet er tilpas skævt og distortet til, at det hele får den punkede æstetik, som Soundcloud-rappens turn up-sange dyrker så meget.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Denzel Curry feat. Yung Simmie & Robb Banks ‘Threatz’

Vil man forstå den dystre, druggy lyd, der danner rammen for Lil Pump, Smokepurrp og en række andre artister, er Denzel Curry, Yung Simmie og Robb Banks’ ‘Threatz’ et godt sted at starte. Her kan man allerede se Three 6 Mafia-inspirerede lo-fi-crunk elementer møde aggressiv trap a la Waka Flocka i en ekstremt voldsom hostesafts-cocktail.

De tre rappere var alle tilknyttet Raider Klan, en gruppe der nok er mest kendt gennem grundlæggeren Spaceghostpurrp, der samarbejdede en del med ASAP Rocky, før de blev uvenner. Siden har hans Raider Klan overtaget Floridas rap-undergrund gennem deres karakteristiske lyd, som en yngre generation af Florida-rappere omkring Pump, Smokepurrp og XXXTentacion nu har udviklet yderligere.


Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Ski Mask the Slump God feat. XXXTentacion ’Take A Step Back’

XXXTentacion og Ski Mask the Slump God mødtes i fængsel, og efterfølgende blev XXXTentacion en del af Ski Masks løst definerede Members Only-kollektiv, der også tæller andre sære, følsomme Soundcloud-rap-artister som Wifisfuneral.

De har lavet en del tracks sammen, og et af de bedste er også et af de mest rowdy: ’Take A Step Back’ har et forvrænget, bastung beat (typisk for især XXXTentacion), et ekstremt simpelt og aggressivt omkvæd og to stærke vers, der leveres næsten a cappella i små pusterum fra det tordnende beat.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Wifisfuneral ‘Lights’

Der er mere klassiske rapdyder på spil hos Wifisfuneral. Hans flows er skarpe, og hans fortællinger er sammenhængende – der er langt herfra til de distortede, fragmenterede tracks som kumpanerne omkring Ski Mask the Slump God stedvis koger sammen.

Til gengæld er temaerne hos Wifisfuneral ikke langt fra XXXTentacion eller Lil Peep: Det handler om depression, afhængighed og andre dystre temaer. Men det udtrykkes gennem tracks som ’Lights’, der er relativt lette og melodiske. Der er ikke meget, der tyder på, at Wifisfuneral står lige foran det store gennembrud, men han er en af de lidt anderledes eksistenser på Soundcloud, der er spændende at falde over.


Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Speaker Knockerz ‘Lonely’

Et af hiphopundergrundens mest lovende navne forsvandt i 2014, kun 19-år gammel, da Speaker Knockerz blev fundet død i sin garage. Den unge rapper havde skabt en unik, følsom lyd, der tog autotunet trap i en ny, sensitiv og eksperimenterende retning. Hans store undergrundshit ’Lonely’ er en slags forløber for Soundcloud-rappen. Han er en stor inspirationskilde for Lil Peep, der har postet mange af hans sange på sin Soundcloud, og det er ikke svært at se hvorfor. Begge skaber en ensom verden, der både er melankolsk og smuk.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Bladee feat. Thaiboy Digital ‘Still In Search of Sunshine’

En af de overraskende opdagelser, jeg har gjort på Soundcloud, er, at der er et ekstremt sprudlende svensk miljø på hjemmesiden. Rappere som Yung Lean og Lorentz har før skabt sensitive, autotunede varianter af hiphop på den anden side af sundet, og på Soundcloud videreudvikler artister som Bladee og Thaiboy Digital lyden i nye retninger.

Det er skrøbeligt, melodisk og generelt ret kitschede ting, de skruer sammen, men nogle gange rammer melodien og melankolien hinanden perfekt i druggy rap-sange som ’Still In Search of Sunshine’, der er min personlige favorit af de svenske Soundcloud-sange.

Læs også: Soundcloud-rapperne lukker depressionen ind i hiphop – med hjælp fra emo, punk og grunge

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af