Hold øje med den norske electropop-trio Sassy 009: »Fløjten er et undervurderet instrument«

Trioens elektroniske pop rummer hårdtslående beats, vokal sødme og en god portion henslængt sass. Og så hænger de med Smerz.
Hold øje med den norske electropop-trio Sassy 009: »Fløjten er et undervurderet instrument«
Sassy 009. (Foto: Andreas Bjørseth)

Sassy 009 har på deres to foreløbige singler ‘Pretty Baby’ og ‘Are You Leaving’ skabt et tungt og klubbet, men samtidig tilpas poppet univers, der endnu en gang beviser, at der er masser af hente, når man skæver til vores skandinaviske naboer.

Den norske trio laver beattunge, elektroniske popproduktioner tilsat sødmefulde, mumlende vokaler, og musikken fungerer exceptionelt godt både som soundtrack til en bytur og til eftertænksomme, stille aftener.

Johanna, Sunniva og Teodora er de tre unge kvinder bag foretagendet, og deres musikalske samarbejde fik sin spæde start, da en lynkoncert skulle stables på benene på kun fem dage tilbage i januar. I september spillede de koncert på Jazzhouse med deres venner fra den ligeledes norske, men københavner-baserede duo Smerz, der nu har fået international medvind. Så det er gået rimelig stærkt.

Foruden at have et lovende og ret enestående musikalsk univers, har Sassy 009 også en stærk visuel identitet, der er bygget op omkring en start-00’er-agtig æstetik med hjemmelavede, grumsede filmoptagelser, leopardprintede håndtasker og fleecetrøjer. Alle ting er til stede i videoen til ‘Are You Leaving’, og hvis du synes, der er noget ved videoen, der virker genkendeligt, kan du med rette skæve til Solanges ‘Cranes In the Sky’. ‘Are You Leaving’ har tydeligt hentet inspiration derfra, men på en hjemmelavet, charmerende og næsten anti-glamourøs facon, der virker som noget af det kendetegnende ved Sassy 009.

Foreløbig har gruppen altså kun to singler ude, men på fredag udkommer deres debut-ep ‘Do You Mind’. Hvis stilen fra ‘Pretty Baby’ og ‘Are You Leaving’ fortsætter, bliver der tale om et ganske anderledes popudspil med plads til både klublyd, knitrende lydeffekter og perlende fløjtespil.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan og hvorfor blev Sassy 009 dannet?
»Sassy 009 var i udgangspunktet bare et brugernavn, Sunniva havde på Soundcloud, hvor hun lagde det musik, hun lavede, ud. I januar 2017 fik hun en mail med en forespørgsel om at spille koncert fem dage, før koncerten skulle være. Det var vildt stresset! Så hun ringede til os. Derefter lavede vi et live-set på fem dage baseret på skitser, Sunni havde på sin Mac fra tidligere«.

Hvad er jeres musikalske baggrund hver især?
»Sunniva begyndte tilfældigvis at lave musik på sin computer, syntes hun kunne lide det, og fortsatte egentlig bare med det. Teodora har spillet bas og sunget alle slags schlagere fra Taylor Swift til Ella Fitzgerald. Hun startede sin karriere som gadesanger i Montenegro, da hun var 15. Johanna har spillet fløjte i skolekorpset i 11 år. Hun elsker fløjte«.

Videoen til ‘Are You Leaving’ har en lidt 90’er-agtig DIY-vibe. Hvad var inspirationskilderne og ideen bag videoen?
»Vi har samarbejdet med nogle rigtig dygtige mennesker. Det var Andreas Bjørseth, der instruerede den, og Alva Brosten, som stod for stylingen. Ideen udspringer af ting, vi synes er inspirerende: Natur, fine farver, gode mennesker som skaber smukke ting i mødet med andre gode mennesker. Og selvfølgelig elsker vi Solange og gamle videokameraer. Ideen, locations og udtrykket var planlagt på forhånd, men meget af det som skete, mens vi blev filmet, var et resultat af naturlige tilfældigheder«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Fløjten har blandt andet været en nylig trend, man har set mere og mere i hiphop. Hvordan fik I ideen til, at der skulle fløjte på ‘Are You Leaving’?
Johanna: »Eftersom jeg spiller fløjte faldt det helt naturligt, at den skulle være med. Fløjten er et undervurderet instrument, rig på klangfarver og med en følsomhed, som kan formidle sjælens dybeste længsler. Den kan være blød som fløjl for i næste øjeblik at skære igennem i de øverste registre eller trille legende let som en bæk nedover bjergsiden. Der var ingen tvivl om, at dette næsten guddommelige instrument skulle være med i sangen«.

Hvad er jeres forhold til Smerz, og hvordan var det at spille support for dem i Danmark?
»Catharina og Henriette i Smerz har hjulpet og opmuntret os fra den spæde begyndelse frem til den dag i dag. Det var virkelig en oplevelse at spille support for dem. Vi lærte meget og er taknemmelige for de muligheder og døre, de har åbnet for os. At spille i Danmark var sjovt, og som de siger: ‘Det er godt at være norsk i Danmark’«.

Jeg hørte jeres koncert på Jazzhouse, hvor der i den grad var dømt klubstemning. Samtidig har jeg lyttet til numrene alene, og jeg synes, at musikken får en ret anderledes stemning i den kontekst. Tænker I over, hvilke sammenhænge jeres musik passer ind i?
»Musikken er ikke blevet lavet for at passe ind i en bestemt stemning eller for at opfylde nogle krav. Siden musikken ikke passer ind i en bestemt sindsstemning for os, tror vi heller ikke, den gør det for lytterne. På den måde er vores musik en slags kamelæon. Den tilpasser sig den setting, den bliver spillet i«.

I udgiver snart jeres debut-ep ‘Do You Mind’. Hvad betyder den for jer?
»Vi tænker ikke så ofte på, hvad vores musik betyder for os. Det meste af det, vi skaber, er resultatet af en sindsstemning. I forhold til at udgive egen musik, er der ikke nogen af os, der har særlig erfaring, vi kan prale af. Derfor bliver det spændende at se, hvad dette kommer til at betyde for os, når vi først slipper den«.

Hvad er jeres drømme for projektet?
»I et større perspektiv har vi ingen idé om, hvad den store drøm med projektet er. Selvfølgelig ville det være rart at kunne leve af det her, men den drøm er på mange måder meget fjern for os, og det er ikke hovedmotivationen. Vi har derimod mange små drømme, som lever stærkt i os i korte perioder. For eksempel en drøm om, at det lykkes at lave et live-set til vores releasekoncert. Eller en drøm om, at alle formår at stå op søndag morgen og komme i øveren i tide uden at have tømmermænd fra helvede og tilbage«.

Læs også: Hold øje med: Derfor er Lizzos attitudefulde og selvelskende rap kokosolie til din sjæl

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af