The Minds of 99 på krykker i Store Vega: Stadig et af Danmarks allerbedste live-bands

The Minds of 99 på krykker i Store Vega: Stadig et af Danmarks allerbedste live-bands

Er der krise?

Hvis en brækket fod i Danmarks mest energiske og velhoppende live-band ikke er en krise, hvad er så? Men er der ikke noget med, at The Minds of 99 nærmest arbejder bedst i krise? Det var den udsolgte og helt igennem gennemførte koncert i Store Vega torsdag aften i hvert fald et bevis på.

De vuggende toner i titelnummeret fra den nye udgivelse ‘Solkongen’ kulminerede i den første eksplosion af distortet guitar, rå vokal og ikke mindst en enorm bas, hvor musikken tager dig ind – og den gav ikke slip, før koncerten var forbi.

Blandt aftenens højdepunkter står numre som ‘Stjerner på himlen’ og en akustisk lejrbålsseance med ‘Hurtige hænder’ i soloselskab med forsanger og for tiden krykkebærer Niels Brandt. Men det er nærmest umuligt at vælge aftenens sange over de andre, da de hver og en ramte den nerve, der gør dem til mere end bare musik, og som giver dig lyst til at danse og slås, gå i trance eller drømme dig langt væk og ud.

Publikum skreg, klappede og trampede for mere hele aftenen. Og når ikke Niels Brandt kunne hoppe, så gjorde de det for ham, ligesom guitarist Anders Folke og bassist Asger Wissing trådte frem på scenen og udfyldte Brandts vanlige, energiske rolle, hvilket kulminerede i en svømmetur for Folke, der i sidste nummer sammen med sin guitar nærmest svævede fra den ene ende af salen til den anden, båret frem af publikums hurtige hænder.

Men selv om Niels Brandt ikke kan hoppe, så kan han meget mere med sine to nye troldmandsstave, der koncerten igennem blev til en forlængelse af troldmanden selv, når han pegede, gennemhullede publikum med geværsalver eller spredte sit vingefang så bredt, at det føltes som om, han kunne have revet balkonen ned, hvis han ville.

Og ingen tvivl om, at Brandt bliver en sej bedstefar en skønne dag. I hvert fald efter kriteriet at kunne fortælle en god historie fra sin lænestol – eller solkongetrone.

Men det var ikke kun krykkerne, der udvidede bandets visuelle udtryk. Et smukt og gennemtænkt røg- og lysshow tilføjede en ekstra dimension med et rødt og hvidt strobe-inferno til den blodige ‘I’m Gonna Die’, et dyk til havets dybeste blå i ‘Ubåd’ og en gul-orange forstening i slutningen af et af aftenens mest energiske numre, ‘Rav’.

Og som rosinen i pølseenden præsenterede bandet ikke bare ét, men to nye numre fra den kommende ‘Solkongen del 2’. Først den helgarderende, ‘Alle skuffer over tid’, hvor en indianer-messen fra høvding Brandt byggede op til, at Anders Folke kunne rive stridsøksen op fra jorden og straffe den i en kraftfuld guitarsolo. Og så endda verdenspremiere på nummeret ‘Engel’, som med ordene  »Når denne dag er omme / har jeg set en engel komme«, nærmest fungerede som en energisk julesalme overdrysset med Minds-tryllestøv.

Ifølge Niels Brandt er Store Vega Danmarks bedste spillested, hvilket han muligvis har ret i. Men det er i hvert fald sikkert, at et af Danmarks allerbedste live-bands spillede der torsdag aften.

Læs også: Niels Brandts brækkede fod har bragt ham tættere på musikken: »De der krykker kan noget«

The Minds of 99. Koncert. Store Vega.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af