Tre rappere, der har inspireret Artigeardits debutalbum: »Chance the Rapper laver hits uden at rappe om damer, gaden og fest«

Artigeardit er en af de unge rappere, der er bedst til at kombinere poetisk lyrik med karismatisk gadedrenge-attitude. Vi har spurgt, hvem der især har inspireret ham, mens vi venter lidt endnu på hans kommende album.
Tre rappere, der har inspireret Artigeardits debutalbum: »Chance the Rapper laver hits uden at rappe om damer, gaden og fest«
Artigeardit (Foto: Frederik Gram/Soundvenue)

Da Artigeardit var gæst i det nye afsnit af Standard – Soundvenues hiphip-podcast, talte han blandt andet om, at skellet mellem lyrisk hiphop og attitudedreven gaderap ikke behøver trækkes så skarpt op. Man behøver ikke enten være ordnørd eller gadedreng – man kan sagtens være begge.

Den modstilling opløses da også på Artigeardits to seneste tracks: Singlen ‘værformig’ og det spritnye ‘laos’, som rapperen spillede for allerførste gang i Standard. På de nye numre er man med Artigeardit ude i Københavns nat – der er fester, joints og alle mulige fristelser. Men der er også nuancer, der mangler hos mange af hans jævnaldrende gaderappere. Artigeardit har poetisk overskud til at flette festens bagside og byens vrangside ind i sine fortællinger.

Forhåbentlig fortsætter den stærke stime på hans debutalbum, når det lander engang i starten af næste år. Mens vi venter, har vi spurgt den unge københavnske rapper, hvilke kunstnere, der har inspireret under arbejdet med pladen.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Chance the Rapper

»Chance har bevist, at man kan lave hits uden at rappe om damer, gaden og fester. Man kan rappe om helt almindelige hverdagsting, som folk kan relatere til. Jeg kan også lide melodierne, som på ‘Same Drugs’, hvor han rapper om hårde stoffer over noget, der lyder som en babysang. Det er fedt at kombinere sådan nogle ting«.

Eksempel: Chance the Rapper ‘14,400 Minutes’
»På ‘14,400 Minutes’ rapper Chance om, at han er sparket ud af skolen. Da jeg gik på gymnasiet, hørte jeg den og kunne relatere til den, fordi jeg havde alt for meget fravær. Han rapper om, at han bliver kaldt op på kontoret og får fortalt, at han aldrig bliver til noget. Det kan jeg også relatere til«.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. J. Cole

»J. Cole kan jeg lide, fordi han er så jordnær. Han rapper for eksempel om sin første forelskelse og andre ting, som folk kan relatere til på daglig basis. Han er på øjenhøjde med sit publikum og prøver ikke at rappe om andre ting end dem, der foregår i hans hoved«.

Eksempel: J. Cole ‘Chaining Day’
»Her rapper J. Cole om, at alle folk bruger deres penge på kæder, og at de i sidste ende bliver lænket fast til dem. Han berører emner, som mange andre ikke gør. Det prøver jeg også selv – jeg vil gerne komme bag alle festerne og kæderne og fortælle om, hvordan det egentlig er«.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Kendrick Lamar

»Hos Kendrick tænker jeg meget på, hvordan han ligger på beatet. Han kan for eksempel få et trap-beat til at blive sit eget. Man regner med, at han kommer til at rappe på én måde, men så gør han det helt anderledes«.

Eksempel: Fredo Santana feat. Kendrick Lamar ‘Jealous’
»’Jealous’ er en rigtig trappet sang. Det var første gang, jeg hørte Kendrick dukke op på en anden rappers sang på den måde. Sangen er lidt halvkedelig, men pludselig kommer Kendrick ind og dræber den fuldstændig«.

Hør det nye afsnit af Standard med Artigeardit i iTunes HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af