Smukfests booking af Kendrick Lamar betyder mere, end du tror

Smukfest har netop annonceret en stor del af årets program, og midt blandt Bananarama, Kim Larsen og Jethro Tull finder man ét navn, som virkelig skiller sig ud – både i forhold til resten af plakaten og Smukfests generelle profil. Kendrick Lamar kommer til Skanderborg, og hvad skal man så tolke ud fra det?
Smukfests booking af Kendrick Lamar betyder mere, end du tror
Kendrick Lamar. (Foto: Frazer Harrison/Getty Images)

KOMMENTAR Okay, det var alligevel en overraskelse af de helt store. Vi gisnede om det for ti dage siden, men nu er det en realitet: Kendrick Lamar kommer til Smukfest, når den 39. udgave af festivalen løber af stablen i Skanderborg til august.

’Og hvad så?’, vil nogen måske sige. Kendrick er en af de mest populære kunstnere i verden lige nu, så hvorfor skulle Smukfest ikke sætte kløerne i ham til en optræden under bøgetræerne?

Det kan der være noget om, men man kan ikke komme uden om, at Kendrick Lamar stikker ud i programmet og repræsenterer et større nybrud i Smukfests prioritering af headlinere. På flere planer. Det viser, at de sigter mod en yngre generation og dermed satser på fremtiden.

For det første er der årets program: Kendricks politisk-personlige hiphop figurerer side om side med popnavne som Britney Spears, Shawn Mendes og Rasmus Seebach, mens der som sædvanligt også er noget for ’de gamle’ med Bananarama, Queen Machine og Jethro Tull.

Det ville være en underdrivelse at sige, at Kendrick skiller sig ud. Og mens Smukfest før har kigget ud over deres kerneprofil med mere ’edgy’ navne som Robyn, Future Islands og The National, så har opskriften på succes (med stort S, hvis man kigger på billetsalg) hovedsageligt heddet et bredt udvalg af tidens største EDM-dj’s kombineret med crowdpleasende nostalgitrolde som Toto, Bryan Adams, Pet Shop Boys og Tom Jones, der kan servicere den ældre del af publikummet. Selvfølgelig kombineret med alt, hvad der kan kravle, gå og rulle fra den danske musikscene.

Kendrick Lamar er en anden slags kunstner. Han er blevet galionsfigur for en generation, der gør oprør mod uretfærdigheder – om der så er tale om sociale eller racemæssige skel. Han lefler ikke, og selv om han har hits, er det ikke en popkoncert. En Kendrick-koncert er altså noget andet end et Rihanna-show. Der er ikke syng-med-faktor, og man kan ikke komme uden om, at han taler til en del af den yngre målgruppe, som ikke altid har været førsteprioritet, når man har gransket tidligere års plakater: Dem som efterspørger de aktuelle navne, men ikke nødvendigvis dem med mest bas.

Smukfest har haft enorm kommerciel succes med deres hidtidige formel, men også taget nogle tæsk på vejen i forhold til utilfredshed om programmet fra publikum. Er deres publikum klar på en Kendrick-koncert over lad os sige Tiësto, Kygo, Major Lazer eller Avicii, som har leveret aftenfest gennem tiden? I år har Smukfest (indtil videre) kun én EDM-stjerne, Deadmau5.

For det andet er der det faktum, at Smukfest har en rapper øverst på plakaten. Siden 2010 har festivalen kun haft tre rappere med stort: 50 Cent, Ice Cube og, ja, MC Hammer. Tæller man hele årtusindet med, kan Snoop Dogg, The Streets og til nøds Stereo MC’s tilføjes listen.

Ja, Ice Cube er Ice Cube, og hans agenda er heller ikke bare damer og bling, men det er alligevel et par årtier siden, at hans indignation for alvor skinnede igennem. Kendrick Lamar er lige nu og her, og Smukfest har booket de seneste mange års mest skelsættende rapper i en periode, hvor han måske aldrig har været bedre eller vigtigere.

En headliner-koncert med klare politiske under- og overtoner vil være meget atypisk for Smukfest.

En ny generation af billetkøbere

Som festival er man også nødt til at kigge fremad, og bookingen af Kendrick Lamar virker som et tegn på erkendelse eller indsigt fra Smukfest: Det er ikke 30+-publikummet, som kommer til at købe billetter om lad os sige ti år.

Lad os kalde Kendrick for lokkemad. Han er en godbid til det yngre publikum, som skal forsikre om, at Smukfest altså følger med tiden. Og at de fremover vil fortsætte samme bølge. En booking, som i høj grad også taler til alle dem, der ikke har billet til årets udsolgte festival: En målgruppe, der måske slet ikke så Smukfest som en mulighed, men som med Kendrick og Post Malone enten ærgrer sig over ikke have billet eller forbander, at rapperne ikke kommer på Roskilde.

Det er meget muligt, at jeg overfortolker til den helt store guldmedalje. Men det her føles som en begivenhed.

Der er naturligvis også den meget sandsynlige og naturlige mulighed, at Smukfest har kigget på Kendrick og set en kunstner, som er ekstremt populær og kendt for at levere et sceneshow ud over det sædvanlige.

For én ting er rapperens skelsættende og oftest ret så politiske optrædener til diverse prisuddelinger, som altid går viralt. Det virker til, at hans ’Damn’-turné er noget lidt andet. Nu har vi selvfølgelig ikke haft fornøjelsen af at se ham i Royal Arena endnu, men setlisten fra turneens amerikanske afdeling ser ret pleaser-agtig ud: De største hits fra ’good kid, m.A.A.d. city’, coverversioner af ’Mask Off’ og ’Collard Greens’, meget få numre fra det introverte ’To Pimp a Butterfly’ (og ’Alright’ og ’King Kunta’ er jo bangers) – hertil selvfølgelig en række af de mest populære tracks fra sidste års ’Damn’.

Setlisten er mestendels en fest. Et hiphopbrag, som burde kunne give lidt til dem, som måske ikke kender hele diskografien og havde håbet på, at Toto kom for tiende gang.

At Smukfest har hyret Kendrick Lamar betyder noget – de kommende år vil vise, om bookingen er ligeså skelsættende, som den føles lige nu og her.

Læs også: Smukfest afslører størstedelen af årets program

Læs også: Se spilledagene for de største Smukfest-navne – bl.a. Kendrick, Post Malone og Shawn Mendes

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af