Stefflon Don lyder bedst, når hun giver færrest fucks

4 6
Stefflon Don lyder bedst, når hun giver færrest fucks
Stefflon Don.

Vi nåede knapt nok at møde Stefflon Don, før hun begyndte at ændre sig.

For siden hun bragede ind på scenen med numre som ’16 Shots’, der havde en ret unik blanding af dancehall og trap, har den britiske rapper med den kommanderende stemme virket som en kunstner, der gerne vil være en superstjerne, men ikke helt ved, hvordan hun vil gøre det.

Først udgav hun det sukkersøde r’n’b-nummer ’Hurtin Me’ med amerikanske French Montana, hvor alle de rå kanter var poleret væk. Så kom det gyselige Skepta-samarbejde ’Ding-A-Ling’, der gik efter catchy, men endte med irri.

Samtidig blev rapperen kørt i stilling som den næste stjerne og var blandt andet en del af magasinet XXL’s Freshman-liste for 2018, der peger på de mest spændende unge hiphoptalenter. Hendes forholdsvis avancerede liveshow, som man kunne se på årets Roskilde Festival, bar også præg af de store ambitioner. Der var en række dansere, matchende outfits og store armbevægelser. Stefflon Don manglede bare lidt sangene til at bakke det hele op.

Nu får vi altså ’Secure’, en udgivelse, der bliver kaldt for et mixtape. Det giver mening. For langt hen af vejen lyder det her som en tilbagevenden mod de mere hårde lyde, hun slog igennem med – kun stedvis afbrudt af et par forsøg på r’n’b og pænere poprap.

Hør bare den ekstremt eksplosive start med ’Lil Bitch’, et godt gammeldags grime-nummer, der lyder som den sang, hun burde have lavet med Skepta. ’Finesse’ og ’Precious Heavy’ er bombastiske, fanfare-bårne produktioner, der får Stefflon Dons stemme til at lyde endnu større. Det her er klassiske mixtape-numre på den måde, at de frem for alt fungerer som magtdemonstrationer.

Sange som Future-samarbejdet ’What You Want’ eller ’Uber’ med den nye UK-smoothsanger Ebenezer viser samtidig, hvorfor Stefflon Don er blevet kørt i stilling som potentiel stjerne. Hun har et godt øre for melodier og mestrer faktisk at lyde godt, uanset om hun rapper med UK- eller US-artister.

Samtidig virker hun til gengæld stadig som en kunstner, der ikke helt ved, hvilken retning hun er på vej i. Den lidt tandløse reggaesang ’Pretty Girl’ virker malplaceret her, og det brunstige Fekky-samarbejde ’Both Ways’ virker som en idé, der måske lød bedre på papiret end i virkeligheden – det er sexrap på autopilot.

Det største problem er desuden stadig, at Stefflon Dons personlighed skrumper, jo mere hun bevæger sig væk fra den aggressive dancehall-rap, der er hendes primære styrke. Hun skinner igennem, når hun skal kommunikere rendyrket aggression og magtfuldkommenhed, men når hun kaster sig ud i pop, r’n’b og reggae, forsvinder hendes originalitet. Så lyder hun bare som en, der udfylder en plads i en sang, der lige så godt kunne være gået til en anden.

’Favorite Girl’ er for eksempel en fin popsang med caribiske undertoner, men inspirationen fra Rihannas ’Work’ er meget tydelig. Og så er det altså anden gang (efter ‘Both Ways’), at Stefflon Don bruger den her i forvejen ikke vildt stærke sammenligning: »Pussy drippin’ like a broken tap, drip, drip«.

’Senseless’ fungerer samtidig okay som single, men den skiller sig ikke for alvor ud i forhold til de mange andre britiske artister, der leger med ømusik-vibes lige nu. Og for at det ikke skal være løgn, lyder den her produktion også ret meget som ’Work’.

Heldigvis opvejer de stærke momenter alligevel de svage på ‘Secure’. For hvert anonymt øjeblik er der momenter som slutningen af ‘Jellio’, hvor det hele eksploderer i dancehall-sirener og sætninger, der slynges afsted som pistolskud.

I de her øjeblikke overbeviser Stefflon Don os totalt om, at hun er en exceptionelt stærk rapper og dancehall-vokalist. Men er hun den superstjerne, hun fortsat sigter efter at være? Det virker mere tvivlsomt.


Kort sagt:
Stefflon Don er fortsat en stærk dancehall-vokalist og rapper, men hendes nye mixtape ‘Secure’ viser os stadig ikke, om hun er en vaskeægte superstjerne. I stedet får en vi en række stærke raptracks og en håndfuld generiske forsøg på r’n’b og pop. Men de gode momenter opvejer heldigvis de dårlige.

Læs også: Freshman Class 2018: XXL kårer årets hiphop-talenter

Stefflon Don. 'Secure'. Album. Universal.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af