Apparat blander klubmusik og free jazz på sit første soloalbum i seks år

Apparat blander klubmusik og free jazz på sit første soloalbum i seks år
Apparat. (Foto: Phil Sharp)

Tyske Sascha Ring er gennem sin karriere gået fra at producere dansegulvs-pleasende techno til gradvist mere kontemplativ ambient, elektronisk musik. Under aliasset Apparat udgav han sine tre første album på sit eget pladeselskab, Shitkatapult Records. Ti år efter debuten, med albummet ’The Devil’s Walk’ (2011), slog han for alvor igennem til et kræsent og mere detaljeorienteret koncertpublikum.

Efter et sidespring med Moderat-samarbejdet er ’LP5’ Rings første soloalbum i seks år, og det er en betagende og nysgerrighedsvækkende udvidelse af det djævelsk fluorescerende lydunivers, som den Berlin-baserede musiker har manet frem omkring sig. Albummet rummer både de karakteristisk spinkle, ligefremme vokalsekvenser, som knapt nok er vers, og de lange, lavmælte, men hidsigt sitrende sfærer af trommespor. Der er dog også enkelte støjflader som giver ekko af netop hans betonsolide samarbejde med duoen Modeselektor i supergruppen Moderat.

På ’LP5’ nørder Sascha Ring lyddetaljer og strukturer lige så minutiøst som en geolog nørder furer i nedstyrtede månesten. Ud over knitrende sprød lydteknologi indgår der både cello, harpe og blæsere i disse studier. Og man skal nok selv være ekstra elektronisk musiknørdet for at være i stand til at få alle de blærede detaljer med.

Op ad elegiske, beat-funderede numre som ’Heroist’ og ’Dawan’ fremstår ’Brandenburg’ som en følsom synthpopballade. Apparat udvisker skellet mellem genrer helt naturligt, som var de blot skiftende strækninger og terræn i det samme landskab. Det er modigt, gribende og nærmest teatralsk.

Med sine ti sirlige ambientnumre brænder ’LP5’ sig ind som en tatovering i et kalejdoskopisk spektrum mellem Thom Yorke, Flying Lotus, mixerlegenden Four Tet og islandske Múm. Men som ingen anden forener Apparat tung klubmusik med sfærisk free jazz.


Kort sagt:
Sascha Ring har gennem andre, mere kluborienterede projekter tydeligvis vundet lige præcis den frihed til at nørde lydstrukturer, som han har haft brug for som soloartist.

Læs også: Apparat giver koncert i Danmark

Apparat. 'LP5'. Album. Mute/Friendly.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af