Charli XCX lukker sårbarheden ind i sit euforiske popunivers på ’Charli’

Charli XCX lukker sårbarheden ind i sit euforiske popunivers på ’Charli’
Charli XCX. (Foto: Marcus Cooper.)

Energiniveauet i Charli XCX’s musik har altid været svimlende højt. Hendes attitude, hendes futuristiske, synthdrevne lyd og hendes stemmes cyborg-lignende kvalitet har været som at tage på soniske rumrejser – dog med tekster forankret i jordnære historier om kærlighed og fester.

Men hvor den britiske kunstners tidligere udgivelser har været leveringsdygtige på netop disse parametre, viser ‘Charli’ en anden side af den 27-årige popstjerne.

Stilen er stadig eksperimenterende, anderledes, poppet og futuristisk, men de uendelige fester er parkeret til fordel for historier om skrøbelighed, frygt og længslen efter tryghed. Man fornemmer tydeligt, at der er mere på spil, ved bare at kigge på albumcoveret, hvor den blottede, nøgne Charli XCX står roligt med åbne arme. Heldigvis er den nyfundne sårbarhed ekstremt klædelig, og ‘Charli’ er en absolut vellykket efterfølger til britens seneste udgivelse, 2017-mixtapet ‘Pop 2’, der var en popeksplosion af en anden verden.

Følsomheden findes især i de numre, hvor Charli optræder helt solo, og dem er der faktisk kun et par stykker af. ‘Charli’ er virkelig et samarbejdsalbum, hvor hovedpersonen har hentet assistance fra en bred vifte af dygtige musikere: Heriblandt Lizzo, Troye Sivan, Christine and the Queens og Haim, men også nogle af Charlis sædvanlige og knap så berømte samarbejdspartnere som Kim Petras, Pabllo Vittar, Tommy Cash og Brooke Candy.

Blandt samarbejderne finder man nogle af albummets mest catchy numre. ‘Gone’ med Christine and the Queens er måske et af Charlis XCX’s bedste popnumre nogensinde, hvor intensiteten sitrer ud gennem den franske gæsts bistre vokal og den catchy bro, og balladen ‘Cross You Out’ featuring Sky Ferreira har virkelig den hårdtslående tyngde, som gør Charlis popunivers så særligt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Højdepunkterne er mange, og der veksles fint mellem sange af mere mainstreampoppet karakter, som Lizzo-samarbejdet ‘Blame It On Your Love’ og den Haim-gæstede ‘Warm’, og så mere skurrende, knap så lyttervenlige popeksperimenter. Øverst i sidstnævnte kategori finder man ‘Shake It’ med Cupcakke, Brooke Candy, Big Freedia og Pablo Vittar, der med mystiske lyde, monsteragtige vokaler og nærmest ingen toner er et direkte uhyggeligt nummer. Troye Sivan-samarbejdet ‘2099’ bør også fremhæves som en af albummets mere utraditionelle popsange, og numre som disse understreger, at Charli XCX virkelig er en popstjerne på sin egen facon.

Førnævnte ‘Pop 2’ var virkelig overvældende på alle parametre og satte nærmest nye standarder for, hvordan et popalbum kunne lyde – hvilket gjorde, at jeg i sin tid kvitterede med topkarakter. ‘Charli’ er dog ikke et album, der på samme måde slår benene væk under én. Det er et album, der sniger sig ind på én, og hvor de rørende musikalske oplevelser ligger i de mere afdæmpede numre som ‘Thoughts’, ‘I Dont Wanna Know’ og ‘Official’. Det er følsomheden og de rolige numre, der gør albummet til noget særligt i hendes repertoire.

Vi ved nemlig allerede, at Charli XCX mestrer det energiske og tempofyldte, som man møder på ‘Click’, ‘Blame It On Your Love’ og ‘1999’. Den rigtige overraskelse ligger i de mere indadvendte sange, hvor hun blotlægger sit følelsesliv.

»Did I lose it all / did I fuck it up / are my friends really friends now? Are they all far gone«, synger hun på tankemyldersangen ‘Thoughts’, hvor man føler sig tættere på Charli end nogensinde før. Følelserne sidder ligeledes uden på tøjet i den virkelig flotte, minimalistiske ‘Official’, hvor hun synger om at længes mod et ægte, trygt ‘officielt’ forhold. Noget der måske ikke altid er lige let foreneligt med popstjernetilværelsen.

Det er sange som disse, der adskiller ‘Charli’ fra hendes tidligere album, og som vidner om, at Charli XCX er en kunstner, der udvikler og fornyer sig.


Kort sagt:
‘Charli’ lykkes med at vise en mere følsom og eftertænksom side af festdronningen Charli XCX, og musikken fremstår derved stærkere end nogensinde før.

Læs også: Charli XCX giver dansk koncert

Charli XCX. 'Charli'. Album. Warner.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af