Første samlede udgivelse i fire år: På ‘888’ fokuserer Kesi på det, han er bedst til

Første samlede udgivelse i fire år: På ‘888’ fokuserer Kesi på det, han er bedst til
Kesi.

Det har været et udbytterigt albumår i toppen af dansk hiphop. Sivas, Gilli, Jamaika, Branco og flere har været på banen – og nu Kesi. Sådan da. For Kesi holder sig til ep-formatet.

Siden 2015’s ’Barn af byen’ har Kesi (ligesom Gilli) haft succes med at tilsidesætte albumformatet til fordel for en jævn strøm af singler, som har gjort ham til en konstant kraft på den danske rapscene. Tidligere i karrieren lavede han flere album med lidt blandet succes, så på den måde giver det mening at prøve kræfter med det mindre ep-format. Hans tre album kom også ud før, Sivas og Gilli sådan for alvor tændte op under den danske gaderapscene, som Kesi jo er en del af, og så alligevel ikke helt.

For kollegaerne er optaget af gaden, det hårde liv og de omkringliggende temaer. Kesi har selvfølgelig rødder i den samme blok. Men rapperen, der medvirkede i en DR3-serie om, at han ikke gad blive ældre, har altid været den fra sin generation, der har været mest optaget af, og nok også bedst til, at dyrke de mere løsslupne, hedonistiske og ungdommelige øjeblikke. Kesi elsker damerne, klubben, sprutten, successen og ja, livet.

Og det er også det, der står stærkest på ‘888’. Højdepunktet ‘Ung & dum’ viser, hvad det er, Kesi mestrer: Sangen kører på titlens tema, men uden at det bliver fjollet. »Du sir’ du ikk’ har tid, men vi har jo hele livet / ka’ vi ikk’ bare vær’ ung og dum?«, synger han over et som altid fænomenalt Hennedub-beat.

‘1 nat’ handler ligeledes om ikke at »spilde tiden«, men »nyde at vi har den, nu når vi har den«. ‘Vågn op’ og ‘Ik sådan der’ (hvor Benny Jamz med endnu et skarpt gæstevers viser hvorfor, han bør være den næste til at udgive et soloalbum) er også stærke numre, hvor Kesi på forskellige måder beskriver livet som succesfuld, rig og hvad man nu ellers kan kalde en af Danmarks mest succesrige rappere.

Der er dog også tegn på, at det kreativt står lidt stille: ’Ung & dum’ minder lidt meget om 2018-singlen ‘Kom over’. Men okay, Gilli har også kørt den samme stil på en længere række singler nu, og det gælder dem begge, at når de i en sådan grad ved, hvad de laver, og gør det så godt, så er det tilgivet det meste ad vejen.

‘BDK’ med selvsamme Gilli lyder en lille smule som et track, der af den ene eller anden grund ikke kom med på ‘Kiko’, og Gilli viser også sin melodiske og tekniske finesse i omkvædet på den udmærkede ‘Hele vejen’, der er endnu et i rækken af latin-inficerede hits fra de to.

‘888’ er ikke noget kæmpe skridt fremad, og Kesi holder sig til det, vi allerede kender ham for. Til gengæld er udgivelsen stærk nok til, at man drømmer sig væk til sommerfest og strandbar.

Kesi har en energi, der er til at tage og føle på, og som ikke må undervurderes. ’888’ præsenterer ikke et stort univers eller en dyb kunstnerisk vision, men det er fint. Kesi er den man danser til, hygger sig til og sætter på lørdag aften. Og hvad skal man så egentlig med et helt album, når man alligevel bare sætter favoritterne i kø på festlisten på Spotify?

Kesi kan sikkert være fint tilpas og veltjent med at køre videre i singleøkonomien, men på en måde ender ‘888’ også med at gøre én sulten efter mere – og samtidig usikker på, hvad man rent faktisk skal forvente af en eventuel Kesi-fuldlængde. Hans niveau er højt nok til, at han kan levere. Om han vil det eller ej er det store spørgsmål.


Kort sagt:
Kesis ‘888’-ep viser ikke nogen nye sider af rapperen, og udgivelsen er bedst, når Kesi slår sig løs og er energisk. Det er en ep, der både gør én sulten og usikker på, hvad man kan forvente af Kesi i fremtiden.

Læs også: Street style: Kesi og BLS Hafnia lancerede deres tøjkollektion i Magasin

Kesi. '888'. Ep. Disco:wax.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af