»Hvem er din yndlingsrapper?« Vi har samlet svarene fra 40 af historiens største hiphopnavne

Rappere elsker at rose sig selv, men engang imellem kan de også godt tale pænt om kolleger og forbilleder.
»Hvem er din yndlingsrapper?« Vi har samlet svarene fra 40 af historiens største hiphopnavne
Jay-Z. (Foto: Theo Wargo/Getty Images)

Hvis du er hiphopfan, er du måske stødt på følgende begreb: Din yndlingsrappers yndlingsrapper.

Det er de rappere, som de andre rappere ser op til. Dem som har inspireret, formet tendenser og udøvet eksemplarisk kontrol af mikrofonen. Det er dem, som alle unge rimsmede ser op til, når de begynder at skrible de første bars ned på en serviet (eller telefon).

Sådan noget med yndlingsrappere hænger ofte sammen med generationer. Én generation ser op til den forrige og så videre. Og det kan man også se på nedenstående liste.

Vi tænkte nemlig, at det kunne være sjovt at lave et overblik over en lang række af historiens største rapperes egne yndlingsrappere. Deres svar er gaflet fra interviews, sange og udtalelser, og nogle kåringer er mere hugget i sten end andre. Men de respektive rapperes inspirationskilder skinner igennem hele vejen.

Nedenfor finder du således en liste med 40 rappere, der på den ene eller anden måde har udtalt sig om deres forbilleder. Og for at vise kløften mellem generationer, har vi taget rappere fra det meste af hiphoppens historie med – fra Nas, 2Pac, Biggie og Q-Tip videre til Kendrick, Drake, J. Cole og Nicki Minaj og helt frem til nogle af tidens unge rappere som Lil Nas X, Lil Tecca og Lil Yachty.

Bevares, det er ikke alle 40 rappere, der er lige så definerende eller essentielle som de idoler, de selv ser op til, men her er vi så tilbage til det der med at vise forbilleder fra generation til generation.

Og her er den så: Listen over dine yndlingsrapperes yndlingsrappere.

1. Kendrick Lamar

Kendrick Lamar er blevet spurgt om sine yndlingsrappere adskillige gange gennem årene, og han har altid svært ved at begrænse sig. Fire navne bliver dog ved med at dukke op: Jay-Z, Eminem, 2Pac og The Notorious B.I.G. Når han har lavet diverse top-5- og top-10-lister, har det dog konsekvent været i vilkårlig rækkefølge, så vi kan ikke pege på en definitiv førsteplads i Kendricks bog.

2. Jay-Z

Jay tilhører en lidt ældre generation end Kendrick, men der er alligevel en del overlap mellem rappernes favoritter. Ligesom Kendrick bliver han ved med at fremhæve Eminem, 2Pac og The Notorious B.I.G., nærmest uanset hvor mange gange han bliver spurgt. Dertil nævner han tit sin gamle rival Nas samt 80’er-forbillederne Kool G Rap og KRS-One. Det lader dog til, at især Pac og Biggie står hans hjerte nær.

3. Eminem

Eminem-sangen ”Till I Collapse’ fra 2002 inkluderer famøst en top-9, hvor Eminem placerer sig selv på niendepladsen, mens førstepladsen tilhører Redman. Men enten har hans smag ændret sig siden da, eller også handlede listen på ”Till I Collapse’ mere om flow og rim, end den handlede om Eminems egen holdning. Da han blev spurgt om sine favoritter i 2013, blev Redman end ikke nævnt. Ja, faktisk var der absolut intet overlap med 2002-listen, og i stedet nævnte han koryfæerne LL Cool J, Run-D.M.C., Beastie Boys, Kool G Rap, Big Daddy Kane og Treach.

4. Drake

Drake uddeler med glæde ros ud til højre og venstre, men kun ganske sjældent har han udnævnt all-time-favoritter. Til en 2010-optræden med Eminem kaldte han Slim Shady for »the greatest of all time«. Samme år delte han dog en top-5 over hiphopidoler med People Magazine, hvor han i stedet nævnte Lil Wayne, André 3000, Kanye West, Nas og Jay-Z.

5. J. Cole

J. Cole delte en top-5, da han udgav ‘2014 Forest Hills Drive’ i 2014, og selv om han selv erklærede, at den var meget omskiftelig, er den det bedste, vi har. Mens han vaklede mellem, om den femte plads skulle gå til André 3000 eller Eminem, var han ganske afklaret om de andre fire. I vilkårlig rækkefølge nævnte han 2Pac, The Notorious B.I.G., Nas og Jay-Z. I 2011 tøvede han dog slet ikke med at placere 2Pac øverst.

6. 2Pac

Tupac Shakur har (så vidt jeg kunne snuse mig frem til) aldrig offentligt erklæret en yndlingsrapper, men han har dog sagt, at hans yndlingshiphopalbum var ‘Grip It! On That Other Level’ af Geto Boys.

7. The Notorious B.I.G.

Okay, denne er også lidt usikker, for i sin levetid udnævnte Biggie sjældent favoritrappere – en enkelt undtagelse ville være dette interview fra det canadiske magazin Peace, hvor deltagere fra publikum råbte rappere, hvorefter Biggie gav dem en karakter fra 0 til 10. Der er lidt spekulationer om, hvorvidt interviewet er ægte, men E-40 (som Biggie gav 0 ud af 10) tror på det, så det vælger vi også at gøre. Følgende rappere fik topkarakter fra Biggie Smalls: Nas, Jeru the Damaja, Guru og Too $hort.

8. Lil Wayne

Lil Wayne fortalte tidligere i år på Instagram, at han syntes Jay-Z var den bedste rapper nogensinde. Det er ikke første gang, han siger sådan om Hova, der da også var inkluderet i en top-5, han delte sidste år.

9. Pusha-T

To koryfæer har hele tiden kæmpet om Pusha-T’s førsteplads: Rakim og Big Daddy Kane. I 2014 besluttede Pusha-T sig endeligt – i et Nardwuar-interview meddelte han, at Big Daddy Kane var bedre end Rakim.

Nas på NorthSide. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

10. Nas

Nas har aldrig udnævnt egentlige favoritter, men han har i 2010 sagt, at The Notorious B.I.G. topper, hvad angår lyrik. Dertil har han i 2016 sagt, at hans favoritter blandt moderne rappere er Kendrick Lamar, J. Cole, Drake, Lil Wayne og Rick Ross. Rick Ross er, overraskende nok, også med på hans topliste over lyrikere.

11. Kanye West

Hvis der var én rapper, hvor vi forventede, at svaret ikke ville være konsekvent, ville det nok være Kanye. I 2003 udgav han ‘Bonnie & Clyde Freestyle’, hvor han, ligesom Eminem, rappede en liste over sine yndlingsrappere, hvor han også selv var inkluderet. 2Pac indtog førstepladsen. I 2006 havde han skiftet mening og erklærede, at han var sin egen yndlingsrapper. Derudover har han i 2009 erklæret, at 50 Cent (som han jo ellers beefede med i 2007) er hans »yndlingsrapper siden Mase«. Og Mase bliver da netop også nævnt i listen fra ‘Bonnie & Clyde Freestyle’. I 2010 var Kid Cudi hans yndlingskunstner, men i 2013 nævnte han hverken Kid Cudi, 50 Cent, Mase, 2Pac, eller sig selv, men i stedet Jay-Z, Nas, Crucial Conflict, Psychodrama, Twista og Common.

12. Nicki Minaj

Nicki Minaj var sidste år ganske klar i mælet: Lil Wayne er hendes favorit. Andre yndlinge inkluderer Jay-Z, Foxy Brown, Lauryn Hill og Eminem.

13. Nipsey Hussle

Nipsey Hussle udnævnte i 2013 sine yndlingsrappere på ret alternativ vis. Hans album ‘Crenshaw’ kostede 100 dollars, og Hussle fortalte hvilke rappere, han holdt nok af til selv at ville købe et album, hvis det kostede 100 dollars. Her fremhævede han 2Pac, Jay-Z, The Notorious B.I.G. og Dom Kennedy.

14. Chance the Rapper

Chance har udnævnt to favoritter: I 2018 gav han æren til Kanye West, men da han to år tidligere blev spurgt på Twitter, svarede han Lil Wayne.

15. Young Thug

Okay, Thugger siger ikke decideret, at Wayne er hans favorit, men når han i et interview med The Fader begrænser sine musikalske indflydelser til »Wayne, Wayne og Wayne« tør vi godt at antage, at Lil Wayne er Young Thugs yndlingsrapper.

16. Snoop Dogg

Snoop har delt favoritter flere gange, men han lader til at være rimelig afklaret. Han nævner jævnligt Slick Rick, Ice Cube og… Snoop Dogg. I 2013 nævnte han endda både Snoop Dogg og aliasset Snoop Lion som sine favoritter.

17. XXXTentacion

Mens den afdøde og med rette kontroversielle rapper voksede op, var hans yndlingskunstnere 2Pac og nu-metal-bandet Papa Roach.

18. Lil Peep

Man havde næppe gættet det fra Peeps melankolske emorap, men hans hjerte tilhørte Atlanta. Hans favoritter talte Future, Gucci Mane og iLoveMakonnen.

19. 6ix9ine

6ix9ine er nok den eneste rapper i verden, der har erklæret, at Lil Baby er hans yndlingsrapper.

Stormzy på Roskilde Festival. (Foto: Oliver Klitgård Larsen/Soundvenue)

20. Stormzy

Stormzy var ikke et sekund i tvivl, da han blev spurgt i 2015 – Skepta er hans favorit.

21. Lil Uzi Vert

I et Complex-interview fra 2016 bliver Lil Uzi Vert spurgt om sine indflydelser. Han nævner Marilyn Manson, og i den mere hiphoporienterede ende af spektret nævner han Ying Yang Twins, Young Thug, Kanye West og Pharrell Williams. Én rapper udnævner han dog som sin favorit: Wiz Khalifa.

22. Post Malone

Er Post Malone rapper eller ej? Hans yndlingskunstnere er i hvert fald ikke rappere, de er Bob Dylan og Johnny Cash. Men når det gælder hiphop, er han især glad for de ligeledes melodiske Future og Young Thug.

23. Lil Nas X

Lil Nas X har egentlig ikke udnævnt Nicki Minaj som sin yndlingsrapper, men før ‘Old Town Road’ gjorde ham berømt, bestyrede han hele to Twitter-accounts dedikeret til Nicki Minaj: @NasMaraj og @FactsAboutNM. Sådan noget gør man sjældent, med mindre man er meget stor fan.

24. Travis Scott

Travis fortalte i 2018 på Beats 1, at Kid Cudi var hans yndlingskunstner. Det er en holdning, Travis har haft længe – allerede i 2013 kaldte han Kid Cudi for hans yndlingsrapper nogensinde.

25. Quavo

Quavo delte sidste år sine seks favoritter: 2Pac, The Notorious B.I.G., Jay-Z, Kanye West, Gucci Mane – og naturligvis Quavo selv. I et 2017-interview valgte han dog at give førstepladsen til Jay-Z.

26. Offset

I førnævnte 2017-interview fortalte Offset, at han anså André 3000 for at være den bedste rapper nogensinde.

27. Takeoff

I selvsamme interview havde Takeoff også et bud. Han mente, at verdens bedste rapper var Kendrick Lamar.

28. Lil Yachty

Lil Yachty medvirkede også i dette Migos-interview, og ligesom Takeoff mente han, at der ikke var nogen over Kendrick Lamar.

29. Gucci Mane

Da Guwop i 2018 blev spurgt om en top-5 lød det »Gucci, Gucci, Gucci og Gucci og Gucci«.

30. Trippie Redd

Trippie Redd delte i 2018 sine fire yndlingskunstnere på tværs af genrer. To var ikke hiphop – Michael Jackson og Kurt Cobain – men de to rappere, der fandt vej til hans liste, var Young Thug og Drake.

Lil Tecca. (Foto: ShotByCones)

31. Lil Tecca

Tidens store hiphopgennembrud står Lil Tecca for, og hans yndlingskunstner er den melodiske traprapper Speaker Knockerz, der døde som 19-årig i 2014.

32. Vince Staples

I 2016 blev Vince Staples under en Twitter-Q&A spurgt om sin yndlingsrapper, og førstepladsen stod lige mellem André 3000, Kanye West og Gucci Mane.

33. Meek Mill

I et 2014-interview delte Meek Mill sine tre favoritter: Jay-Z på førstepladsen, Lil Wayne på andenpladsen og Drake på tredjepladsen. Året efter langede Meek Mill famøst ud efter Drake i en af årtiets mest mærkbare beefs. Men vi stoler nu på, at han stadig regner Jay-Z for at være en af del allerstørste.

34. 21 Savage

21 er endnu en rapper, der har sat sig selv på toppen af en top-5. Derefter var Jay-Z nummer to, dernæst The Notorious B.I.G., så Young Nudy, og til sidst Nipsey Hussle på femtepladsen.

35. Q-Tip

I et 2008-interview blev Q-Tip spurgt om sine top-3 rappere – uden nogen given rækkefølge lød svaret Slick Rick, Rakim og The Notorious B.I.G.

36. Logic

Logic lavede en mindre prisuddeling på Twitter i 2012 med Kanye som yndlingskunstner, J. Cole som yndlingsrapper, Drake som yndlings-hitmageren, Nas som yndlingsrapperen fra den gamle skole, og A Tribe Called Quest som den bedste gruppe.

37. Ghostface Killah

Så sent som i år blev Ghostface Killah spurgt på Reddit om sin top-5. Hans udvalg er overraskende moderne. Han udnævnte Nipsey Hussle, Drake, Kendrick Lamar, Harley og KO til at være sine favoritter.

38. Raekwon

Da GQ spurgte Raekwon om en top-5 svarede han med Rakim, Slick Rick, Kool G Rap, KRS-One og Chuck D.

39. Ice Cube

I august fortalte N.W.A-legenden til Rap-Up, at hans top-5 bestod af Grandmaster Melle Mel, Ice-T, Chuck D, KRS-One og Rakim.

40. 50 Cent

På The Game-sangen ‘Hate It or Love It’ rapper 50 Cent: »My favorite rapper used to sing, ‘Check check out My Melody’« – en reference til Rakim-klassikeren ‘My Melody’. Rakim blev da også nævnt, da 50 Cent delte sin top-5 hos Larry King i 2013 – derudover inkluderede hans liste KRS-One, 2Pac, Nas og The Notorious B.I.G.

Læs også: Future leverer årets måske bedste vers på Post Malones nye album

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af