Koda meddeler, at Google fjerner al dansk musik fra Youtube

Koda meddeler, at Google fjerner al dansk musik fra Youtube
Gilli på NorthSide. (Foto: Sophus Wolf/Soundvenue)

Google fjerner al dansk musik fra YouTube. Således lød udmeldingen fra Koda, der administrerer rettighederne for danske komponister og sangskrivere, i går aftes i en pressemeddelelse. Allerede nu kan en hurtig Youtube-søgning fortælle os, at videoerne fra en række danske kunstnere – fra Gilli og Mø til Medina – er blevet gjort utilgængelige.

Ifølge Koda skyldes tiltaget, at der lige nu forhandles om en ny fælles-nordisk aftale for brugen af musik på Youtube, som skal erstatte de nuværende lokale danske, norske og finske aftaler. Men selv om forhandlingerne ifølge Koda gør fremskridt, er der endnu ikke en endelig aftale på bordet. Den danske aftale for brugen af musik på Youtube udløb i april, men er blevet midlertidigt forlænget – hvilket ifølge Koda er helt normal procedure i branchen.

Alligevel har Google ifølge Koda nu krævet, at de penge, som Youtube betaler de danske kunstnere for brugen af deres musik, skal reduceres med knapt 70 procent. Et krav, som Koda har afvist, hvilket således har fået Google til at melde ud, at al dansk musik vil blive fjernet, indtil en ny aftale parterne imellem er forhandlet på plads.

Koda kalder reaktionen for en »ekstremt aggressiv tilgang« til situationen. »Google har altid haft en ’our way or the highway’-strategi, men selv for Google udgør det her et lavpunkt«, lyder det fra Kodas mediedirektør, Kaare Struve.

Kodas administrerende direktør, Gorm Arildsen, bakker op: »Det er ikke nogen hemmelighed, at vores medlemmer igennem mange år har været stærkt utilfredse med betalingsniveauet på YouTube. Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi fra Kodas side har været aktive fortalere for et opgør med tech-giganternes free-ride og underbetaling af kunstnerisk indhold i forbindelse med EU’s Copyright-direktiv. At Google nu kræver betalingen reduceret med knap 70 procent i en midlertidig aftaleforlængelse forekommer nærmest bizart«.

Ifølge Dan Chalmers, direktør for Youtube Music i Europa, beder Koda om betydeligt mere, end der betales andre steder i verden: »Og det mener vi ikke er rimeligt over for vores andre partnere og indholdsskabere. Og uden licens er vi ikke i stand til at gøre indholdet tilgængeligt i Danmark. (…) Men vores dør forbliver åben for at fortsætte dialogen og bringe musikindholdet tilbage til YouTube«, fastslår han i et skriftligt svar (via Ritzau).

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af