Annika Aakjær om strukturel sexisme i musikbranchen: »De magtfulde mænd må enten træde med fremad eller til side«

Annika Aakjær om strukturel sexisme i musikbranchen: »De magtfulde mænd må enten træde med fremad eller til side«
Annika Aakjær.

Annika Aakjær var en af hovedfigurerne, da sexisme i musikbranchen blev sat på dagsordenen i efteråret, blandt andet i Aakjærs egen tale til Danish Music Awards.

Men ifølge Aakjær har pladeselskaberne og de andre magthavere i musikbranchen endnu ikke valgt at handle på den strukturelle sexisme, som blev italesat i kølvandet på Sofie Lindes banebrydende tale ved Zulu Comedy Galla. Det fortæller Aakjær i et interview med Politiken.

»De har bare sagt: ‘Ej, hvor er det ærgerligt med sexisme, og så er det i øvrigt radiostationernes skyld, fordi de ikke vil spille kvinders musik’. Altså ansvarsfralæggelse, ansvarsfralæggelse, ansvarsfralæggelse«, siger hun.

Aakjær fastslår, at uligheden er en indgroet del af musikbranchen, hvilket blandt andet blev understreget i 97 opsigtsvækkende vidnesbyrd i Politiken i efteråret.

Aakjær peger desuden på en ny afhandling fra CBS, der fastslår, at ni ud af 10 gatekeepere i musikbranchen – dem der booker artister hos musikselskaber, bookingbureauer, radiostationer og streamingtjenester – er mænd, der booker andre mænd, og dermed øger uligheden i branchen.

»Nogle af dem, der sidder på de magtfulde positioner, bliver nødt til at se på egen adfærd, komme med nogle ubehagelige indrømmelser og holde op med at benægte«, siger hun.

Aakjær mener særligt, at det er beslutningstagerne, som halter bagefter i opgøret mod strukturel sexisme i den danske musikbranche.

»Holdningsændringen blandt musikere og artister er jo i fuld gang, så de magtfulde mænd må enten træde med fremad sammen med os eller til side«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af