Den forunderlige historie om, hvordan en australsk rapsang fra 2019 blev et globalt storhit i 2021

Rapperen Masked Wolf er strøget op i de øverste luftlag på de globale hitlister med et track, der er omkring halvandet år gammelt. TikTok er den nyklassiske forklaring, men der er mere til historien.
Den forunderlige historie om, hvordan en australsk rapsang fra 2019 blev et globalt storhit i 2021
The Masked Wolf. (Foto: PR)

Der er nogle helt klassiske elementer i fortællingen om Masked Wolf, og så er der nogle ingredienser (blandt andet en dansk!), som kun findes i denne tids musikverden med streaming og sociale medier.

Lad os starte med de klassiske elementer; dem, man ofte er stødt på, når man hører om en musikers vej til stjernestatus.

Harry Michael, som er manden bag kunstnernavnet Masked Wolf, har måtte vente længe på gennembruddet. Han er i dag 29 år gammel og har lavet musik i 13-14 år, mens Masked Wolf-aliasset kan dateres tilbage til 2017.

Han er ikke en af de rappere, der laver en sang færdig på 20 minutter. Det kræver lang tid og mange takes, før han er tilfreds.

»Jeg er som regel ret OCD-agtig i studiet, hvor jeg laver mindst syv ordentlige optagelser for hvert vers og hvert kor, hvorefter vi vælger dele ud fra hver optagelse. Men hvis ét ord lyder mærkeligt, eller jeg ikke er tilfreds med det, plejer jeg at indspille det hele igen«, fortalte han til Pilerats tilbage i 2019.

Ifølge eget udsagn lytter han også til mellem 300 og 500 beats om ugen for at finde lige præcis dét beat, han vil arbejde videre med.

Med andre ord arbejder han hårdt og fokuseret, når han laver musik. Og har gjort det længe.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Masked Wolfs gennembrudshit hedder ’Astronaut In the Ocean’ (den ligger i øjeblikket #5 på den globale Spotify-hitliste), og omkvædet til sangen, der virkelig også er dens store styrke, kom til Harry Michael en tilfældig dag, da han var ude at køre i sin bil.

Helt specifikt var det linjen »What you know about rolling down in the deep«, der kom til ham nærmest ud af det blå.

Ud fra det har han minutiøst bygget en tekst op om mental dårligdom, som netop er det, den første linje, han fandt på, kredser om.

Samtidig er teksten kombineret med et varieret og spændende flow samt et beat, man let kan forestille sig kan skabe kæmpe moshpits på festivalerne, når de engang bliver en ting igen.

Ikke et hit lige med det samme

Det hele spiller altså, og derfor er det da også lige før, at det er mærkeligt, at sangen ikke blev et hit.

Det blev den i hvert fald ikke i første omgang.

’Astronaut In the Ocean’ blev udgivet tilbage i 2019, men vi skulle næsten ud af 2020, før tracket med den hårdtslående depressionsrap virkelig fik luft under vingerne.

Sjovt nok var en dansk dansegruppe faldet over sangen tilbage i oktober 2019, men det var ikke nok til at puste gløderne til ild.

Det skete i stedet, da NFL-stjernen Patrick Mahomes brugte sangen som soundtrack til en kort video på Instagram, hvilket lynhurtigt antændte en enorm interesse fra folk, der ville vide, hvad det var for et nummer.

Tracket endte nemlig med at blive det allermest shazamede hiphopnummer kort tid efter (Shazam er en app, der kan identificere musik).

Og derfra gik det ellers stærkt. 

TikTok blev pludselig en platform, der gav sangen en voldsom medvind, og i dag er der mere end 1,5 millioner videoer, der er lavet med netop ’Astronaut In the Ocean’ som soundtrack.

The Masked Wolf. (Foto: PR)

Men nu skal vi passe på ikke at komme for langt frem i historien allerede.

I slutningen af januar i år underskrev Masked Wolf nemlig en aftale med det amerikanske pladeselskab Elektra Records, der er ejet af Warner Music Group (en af de største labels i verden).

Måske skal jeg lige sige, at Harry Michael, altså Masked Wolf, er australier, og er der noget, Australien ikke er kendt for, så er det rapmusik. The Kid Laroi er for nyligt eksploderet, men ellers er det nærmest umuligt at finde australske rappere, der for alvor har stjernestøv over sig.

Det er blandt andet også derfor, at Masked Wolfs aftale med Elektra Group er interessant, for måske er det et tegn på, at Australien er ved at få hul på bylden, når det kommer til at udklække rappere med global appel og potentiale.

Aftalen er også interessant, fordi Harry Michael i et Facebook-post i november sidste år skrev, at et stort pladeselskab havde undladt at signe ham, fordi hans tal på sociale medier var for sløje.

Men det blev der altså ændret på, efter NFL-stjernen Mahomes og TikTok hjalp til.

Udgivet på ny i 2021

Det mest interessante ved aftalen mellem Masked Wolf og Elektra Group er imidlertid – i mine øjne – at den har ført til, at ’Astronaut In the Ocean’ er blevet genudgivet.

Tracket, der er knap halvandet år gammel, er således blevet født på ny, men uden at sangens tekst eller lyd er ændret. De præcise årsager er ikke klarlagt, men jeg har et par forsigtige bud.

Dels giver det bedre mening for folk, efter de har shazamet sangen eller set en video med den på TikTok, at det er den første af Masked Wolfs sange, de møder, når de trykker ind på hans side på Spotify, Apple Music og så videre.

Selvfølgelig gør det det lettere at finde nummeret, men det giver også en følelse af at være med på noget nyt, fremfor at skulle bladre tilbage til en sang, der er fra 2019.

Samtidig har det ganske givet øget chancerne for at få tracket med på en masse vigtige, kuraterede playlister på for eksempel Spotify, når nu det er en ny sang – for hvis der er noget, Spotify kan lide, så er det ny musik. Med andre ord har der formentlig også været et element af at tække streamingtjenesterne ved at genudgive sangen.

Og hvor vildt er det så blevet for den maskerede australske ulv?

I skrivende stund er sangen den femtemest streamede sang på den globale hitliste på Spotify (den har været endnu højere oppe og har været i top-10 siden 19. februar), tracket har rundet 200 mio. plays på Spotify alene, og, nå ja, så har Harry Michael da også sagt sit fuldtidsarbejde op for nu at være musiker på fuldtid.

Hårdt arbejde var altså grundstenen, men det var andre ting, der skulle til, før Masked Wolf ikke længere skulle rulle rundt i dybet, men bruge astronautdragten til dens oprindelige formål – at blive skudt afsted mod stjernerne.

Artiklen er oprindeligt blevet bragt i musiknyhedsbrevet Muzak, der skrives ugentligt af Mads Oddershede.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af