Derfor er spansk aflysning dårligt nyt for de danske festivaler

Derfor er spansk aflysning dårligt nyt for de danske festivaler
Tyler, The Creator til Coachella, 2018. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

Usikkerheden er ubærlig, men det er af gode grunde endnu uvist, om vi til sommer skal mødes og høre musik på de danske festivaler. Nu er der dog begyndt at tikke aflysninger ind i udlandet.

I går meldte den store spanske festival Primavera Sound således ud, at årets arrangement ikke bliver til noget. Festivalen skulle have foregået i Barcelona 2.-6. juni, men vender nu først tilbage i 2022.

»Vi har taget denne pinefulde beslutning grundet usikkerhed omkring de juridiske rammer for store events på de originale datoer for festivalen – hvilket oveni de nuværende restriktioner betyder, at vi ikke kan arbejde normalt på at forberede festivalen eller sikre, at den kan blive afholdt, når dagen kommer«, skriver Primavera i en udtalelse.

Det er selvfølgelig umådeligt trist – og også dårlige nyheder, hvis man kigger på det med rød/hvide briller i forhold til de danske festivaler.

For det første kan der være tale om en dominoeffekt. Når én stor europæisk festival aflyser og indikerer, at det ikke kan lade sig gøre at afholde festival i 2021, så er der selvfølgelig en mulighed for, at budskabet vil skabe ringe i vandet.

Alle festivaler er forskellige, både i lineup op logistik, men aflysningen af så stor og professionel en festival som Primavera kan jo – uden at male fanden på væggen – indikere, at der er nogle (for) store udfordringer, som også kan vise sig gældende for andre festivaler verden rundt.

For det andet er der endnu en dominoeffekt, denne gang i forhold til artisterne. For når en festival som Primavera aflyser, så mister mange af kunstnerne på plakaten et koncertled i en større turné. Og hvis nok festivaler aflyser, og de her store kunstnere får aflyst nok koncerter, så kan de være tilbøjelige til at aflyse hele turneer – som altså kan gå ud over de festivaler, som stadig satser på at blive afholdt i 201.

I forhold til Primavera var både Tyler, The Creator, The Strokes og FKA Twigs for eksempel på 2021-plakaten – de skal alle spille på Roskilde Festival.

Primavera-aflysningen i sig selv burde ikke betyde noget, men kommer flere til, så kan nogle af de her større turneer være i fare. Det samme gælder for sin vis Gorillaz, som er på plakaten til Smukfest, selv om dén festival har lidt mere tid at løbe på, da den først foregår i august – to måneder efter Primavera skulle have været afholdt.

Ovenstående er dog ikke nogen hemmelighed, der ligger og ulmer under overfladen: Festivalerne er udemærket klar over, hvad det er for en virkelighed, de lever i. En virkelighed præget af usikkerhed.

»Coronarestriktionerne er forskellige i Europa, og det kan få indflydelse på dette års Roskilde Festival-program, hvis festivaler i andre lande er nødsaget til at aflyse og turneer ikke kan blive gennemført«, skrev Roskilde Festival således i fredags, da de meldte ud, at Thom Yorke måtte melde afbud til årets festival grundet en aflyst turné.

Derfor vil årets endelig Roskilde-program også være færdigt senere end normalt.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af