Fra fællessang til fodboldrap: Her er Soundvenues officielle EM-playliste

Lyden af stadion – sådan da.
Fra fællessang til fodboldrap: Her er Soundvenues officielle EM-playliste
Icekiid. (Foto: Benjamin Krog)

EM i fodbold bliver skudt i gang lige om lidt, og det kræver selvfølgelig en playliste. Noget skal du jo have i ørerne, mens du cykler afsted mod et større fjernsyn end dit eget, eller når du har mutet skærmen for ikke at høre de samme betting-reklamer for milliard’ne gang.

Men hvordan sammensættes den ultimative EM-spilleliste?

Det handler om at finde balancen mellem klassiske fodboldsange (fællessang!) og nyere indspark, som for eksempel nogle af de mange hiphopsange, der viser deres kærlighed til sporten.

Lad os starte med førstnævnte: Her er nogle sange selvfølgelig eksplicit lavet til slutrunder gennem tiden.

Dels i Danmark, hvor EM-sangen faktisk er en hæderkronet disciplin for sig (hvilket vi har udforsket i en artikel for nylig), som før har budt på klassikere som ‘Re-Sepp-Ten’ eller ‘En for alle’, og som i år har fået et nyt bud i Alphabeats ‘Danmarks Dynamite’.

Men selvfølgelig også internationalt set, hvor Ricky Martins VM-sang fra 1998 er blevet en moderne klassiker. Og så er der E-Types lidt ulidelige ‘Campione’, der dog har det måske mest fodboldagtige omkvæd i en sang nogensinde. Tiden vil vise, om dette års bidrag af Martin Garrix og U2 opnår samme status.

Andre sange er som skræddersyet til fodbold. Queen næsten havde vist, at ‘We Are the Champions’ ville blive den ultimative trofæmodtager-sang, mens ABBAs ‘The Winner Takes It All’ er sunget fra taberens perspektiv.

Der findes dog også sange, der mere eller mindre tilfældigt er blevet hevet ind i fodboldens verden.

Eksempelvis Blurs ‘Song 2’ eller Icekiids ‘ErruDumEllaHvad’, der har fået et skub i den retning af FIFA-soundtracks – eller et Junkie XL-remix af Elvis’ ‘A Little Less Conversation’, der er uløseligt kædet sammen med sporten takket være en legendarisk Nike-reklame fra 2002.

Læg dertil en stak certificerede stadionbangers som Van Halens ‘Jump’ og White Stripes’ ‘Seven Nation Army’ samt et par meme-agtige fodboldsange som ‘Zinedine Zidane’ af Vaudeville Smash eller ‘Hala Madrid’ af danske BFL og bum: Så har du Soundvenues officielle EM-playliste.

Spark den i gang forneden.

Her skulle der være en Spotify-player, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af