Her lægger Lydmor sine penge: »Alle burde købe et kursus i meditation«

Fra fetichbutikker og transcendental meditation til teater og antikvariater. Koncertaktuelle Jenny Rossander fortæller om de bedste og værste køb og sine forbrugsvaner generelt.
Her lægger Lydmor sine penge: »Alle burde købe et kursus i meditation«
Lydmor (Foto: Liv Rossander og Kamil Dzielinski)

Hun ringer først efter en lille påmindelse. Et pludseligt fotoshoot er resulteret i et pludseligt besøg hos frisøren. Nogle lyserøde spidser måtte lade livet.

Det pludselige er en side af Jenny Rossanders liv, hvor turneer og udlandsophold nogle gange trumfer overblik og forberedelse. Det resulterer blandt andet i nogle impulskøb, som hun godt gad undvære, fortæller hun med en travl frisørsalon i baggrunden.

Jeg snakker nemlig med hende om netop hendes forbrugsvaner, der ud over den spontane klipning vidner om en aktiv kulturforbruger, som er opslugt af alt fra filmsoundtracks til danseteater og bøger – senest også faglitteratur i forbindelse med et filosofikursus på Københavns Universitet.

Kulturforbruget giver mening, da det næsten må kunne afskrives i den musikvirksomhed, der vokser på imponerende vis, så Jenny Rossander nu har fem album på cv’et og har lavet musik til både teaterforestillinger, film og tv.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Lige nu er hun aktuel med musik i Anna Emma Haudals spillefilmsdebut ‘Venuseffekten’ og Xee-serien ‘Fantomforhold’, og så spiller hun i Store Vega i morgen, den 4. november. Ja, faktisk er hun på vej ud for at lede efter lidt nyt til sit sceneoutfit, så snart frisøren har fjernet de lyserøde spidser.

Mere om det senere.

Hvad er det seneste, du har købt?

»Jeg købte en vinyl med soundtracket til Hayao Miyazakis ‘Howl’s Moving Castle’ (‘Det levende slot’) til min nye kæreste. Jeg gik tilfældigt forbi en vinylforretning, hvor de havde en original japansk version af det her utroligt smukke score«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Soundtracks optager mig generelt meget for tiden, da jeg selv er begyndt at lave scores til film. Så jeg er blevet lidt mere fokuseret på det«.

»Jeg kan vildt godt lide processen med at få et manuskript og have lange snakke med instruktøren om, hvad er kærlighed? Hvad er intimitet? Hvad er tryghed? Hvordan lyder de ting? Hvordan skaber man et univers, som folk tror på?«

»Musikken gør meget. Som komponist kan jeg jo basically beslutte, hvilke personer vi kan lide, og hvilke vi ikke kan lide«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Jeg er også ret vild med scoret til ‘Tenet’ af Ludwig Göransson, selvom filmen ikke var så god. Det er ret hårdt og lyder, som om han har lavet det på analoge synth. Det er ret melodisk og har megafede lyde. Jeg så den i biografen og syntes, at manus var virkelig plat, men jeg sad bare og festede i IMAX over at høre det der fantastiske score«.

Hvad er det bedste, du har købt inden for det seneste år?

»Jeg købte billetter til opførslen af Pina Bausch’ ‘Le Sacre du printemps’ på Østre Gasværk i oktober. Det er en opførsel af en produktion, hun har lavet med afrikanske dansere, der danser i jord. Jeg havde købte nogle ret dyre billetter til min mor og mig, hvor vi sad vildt godt – helt tæt på. Det er uden tvivl det fedeste, jeg nogensinde har set nogen gøre på en scene«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Jeg var ikke så interesseret i teater før 2018, hvor jeg lavede en teaterforestilling i Aarhus, der hed ‘Orestien’. Det var lidt som at dumpe ind i universet med teater og performance, og jeg blev totalt forelsket. Siden har jeg følt, at jeg har skullet kompensere for, at jeg ikke brugte så meget af min tid i 20’erne på at tage i teatret«.

»I starten af 2020 lavede jeg en danseforestilling på Det Kongelige Teater, og så blev jeg rigtig interesseret i dans. Så når jeg ikke er ude at spille eller arbejder på forskellige projekter, så prøver jeg at tage ud og se så meget, som jeg overhovedet kan. Også bare som en del af mit arbejde, fordi jeg lærer meget om følelser, kunst, og hvad det vil sige at stå på en scene«.

»For mig er det noget af det smukkeste, man kan gøre med sin tid«.

Har du brugt dine penge anderledes siden coronakrisen?

»Som turnerende musiker rejste jeg jo tidligere rundt i verden hele tiden. Jeg lavede projekter og spillede koncerter. Så der var nogle ting, der ændrede sig. Jeg købte planter til min lejlighed for eksempel. En helt konkret ting, som jeg ikke rigtig kunne gøre tidligere, fordi jeg godt vidste, at de ville dø ret hurtigt, hvis jeg lige skred til Asien i en måned«.

»Det endte også med, at jeg fandt ud af, at jeg gerne ville lære noget mere, så lige nu bruger jeg også penge på at tage enkeltkurser på Københavns Universitet. De har en åben universitetsordning, hvor man går på aftenhold. Jeg har antik filosofi med en meget legendarisk professor, der hedder Søren Gosvig samt litterær analyse«.

»Det er sindssygt fedt og har tilføjet meget værdi til mit liv. Jeg læser generelt meget, men har savnet en måde at få det struktureret på, så da jeg hørte om ordningen, syntes jeg, det var så fedt«.

»Jeg fik så tilmeldt mig to kurser, hvilket teknisk set er et fuldtidsstudie, så jeg har godt nok fået travlt. Jeg sidder også lige nu hos frisøren med mit filosofihistoriekompendie åbent på Aristoteles’ metafysik, fordi jeg er lidt bagud«.

»Alt jeg laver handler om, at jeg skal outputte et eller andet – et soundtrack, en koncert – så det er sindssygt fedt at sætte sig til en forelæsning og kun få input«.

Hvad er dit livs dummeste køb?

»Det er ikke, fordi det i sig selv er dumt at købe abonnement til Information. Det er klogt nok. Men problemet var, at jeg kun købte adgang til hjemmesiden, fordi jeg ville læse en anmeldelse af mig selv, og så glemte jeg at afmelde det og brugte det ikke i to år«.

»Det var først, da jeg ringede for at høre, om jeg kunne få et prøveabonnement på deres weekendsegment, at de sagde, ’jamen, du har haft onlineabonnement i to år’. Og det var så bare, fordi jeg helt narcissistisk ville læse om mig selv. Det kan være ret hårdt at vide, at nogen har skrevet relativt mange ord om dig, men du kan ikke læse det. Det er en digital-fomo, der vil noget«.

»Det var heldigvis en god anmeldelse, men jeg ved ikke, om den var to års abonnement på Information værd«.

Lydmor. (Foto: Liv Rossander og Kamil Dzielinski)

Hvilken af dine forbrugsvaner er du mest stolt af?

»Jeg er stolt af, at jeg bruger mange af mine penge på at støtte kultur – at jeg tager i teatret, ser koncerter og performances. Jeg er stolt af, at jeg næsten kun køber tøj brugt. Og jeg er stolt af, at jeg også bruger mange penge på bøger, også fra små forlag«.

»Det er ikke, fordi jeg tænker, at jeg render rundt og laver kulturstøtte. Jeg kan bare rigtig godt lide at fylde mit hoved med nogle lidt mere tunge kalorier. Jeg kan sagtens falde i det der hul, hvor jeg bare sidder og ser ‘South Park’. Det gjorde jeg i starten af mine 20’ere – godt hjulpet på vej af weed og et kollektiv med andre mennesker, der også gjorde det. Det bliver bare eksistentielt kedeligt på et tidspunkt«.

»Så selvom det er mere krævende, så er jeg glad for, at jeg senere i livet er begyndt at se nogle mere udfordrende ting. Det giver mig meget livskvalitet«.

Hvilken vane ville du gerne lægge fra dig?

»Fordi mit liv er så kaotisk, så har jeg lidt en ting med at købe strømpebukser og underbukser, fordi jeg løber tør, fordi jeg ikke har været hjemme og ikke har tænkt mig om. Det er det eneste tøj, jeg ikke køber brugt. Så lige at tage i H&M, fordi jeg er løbet tør for rent tøj – ish. Det er sgu noget værre noget«.

Hvis man ser bort fra prisen, hvad ville du så allerhelst eje?

»Jeg kunne enormt godt tænke mig at have et flygel, men det ville også kræve, at jeg havde en større lejlighed. Lige nu ville jeg ikke have en stue, hvis jeg havde et flygel, og min stue er også mit soveværelse, så… Jeg bor i en meget lille Nørrebro-lejlighed. Men jeg ville ønske, at jeg havde et stort, flot, fantastisk flygel, jeg bare kunne sidde og spille på anytime«.

»Det er lyden og viben. Man spiller nogle helt andre ting, når man sidder ved et flygel. Man får nogle helt andre ideer. Det har en sjæl – hvis det er et godt flygel«.

Hvad burde alle købe?

»Et kursus i meditation. Jeg bruger transcendental meditation dagligt, men jeg har også hørt gode ting om mindfulness. Men det handler om at lære det ordentligt. De der meditations-apps, hvor en eller anden dame siger, nu skal du tænke på det her – man kommer ikke så dybt med det. Jeg føler ikke, man får det ud af det, som meditation kan«.

»Efter at jeg tog et kursus i transcendental meditation, er det blevet et powertool for min måde at eksistere i verden på«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvis du skulle anbefale én butik, hvilken skulle det så være?

»Storrs Antikvariat i Nordvest er sindssyg fed og ejet af en ung dude med fucking god bogsmag. Det er hyggeligt, overskueligt, og deres udvalg er bare to die for. Sidst, jeg var der, fik jeg nogle vildt gode anbefalinger, men bare det at tage derhen og kigge på, hvad de har, nusse rundt og sidde og kigge i forskellige bøger, er godt. Man skal sætte nogle timer af, selvom det ikke er en ret stor butik. De har bare så høj kvalitet på det, de udvælger«.

Hvad har du ejet i længst tid?

»Min klarinet. Jeg spillede som barn, og den har jeg stadig. Ud over den klassiske blokfløjte var det mit første instrument. Jeg begyndte at spille klarinet, da jeg gik i 4. klasse, så den har jeg ejet i 21 år«.

»Jeg bruger den stadig nogle gange. Det kan være ret godt for stemmen, fordi klarinet kræver ret meget af lungerne. Så hvis man øver sig på klarinet, er det faktisk en sjov måde at stemmetræne på«.

Har du et hack til at spare penge?

»Få en vandflaske. Seriously. Hvis man for eksempel er en type, der er meget på farten og arbejder mange forskellige steder, så ender man også tit med at købe noget takeaway, og så kan man jo nøjes med at købe en sandwich og spare drikkevarerne«.

Hvad er dit næste køb?

»Når jeg er færdig hos frisøren, så skal jeg finde en fed fetichshop og lede efter noget fedt sci-fi, fetich-agtigt tøj til mine koncerter. Måske noget jeg skal have på på torsdag«.

Lydmor, da hun spillede til Steppeulven i 2019. (Foto: Sebastian Apel/Soundvenue)

»Hvis man leder i den lidt mere anstændige afdeling, så har mange fetichbutikker nogle ret rowdy outfits. De har lidt den der Matrix-vibe, som jeg er inspireret af. Det er en fed æstetik«.

»Mit sceneshow er ret sci-fi. Vi har en kæmpe ufo med lys, laser og forskellige typer af flydende røg, og det er ret fedt at kombinere med noget, som lige flirter lidt med S&M. Den kombi kan jeg godt lide«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af